Afsluitprovisie hypotheek

Afsluitprovisie hypotheek

Afsluitprovisie hypotheek

Dat is een begrip dat niet meer bestaat. In het verleden verstrekten banken en geldverstrekkers provisie aan hypotheekadviseurs voor het afsluiten van een hypotheek. Misschien kent u dit begrip wel van het afsluiten van uw eerste of een eerdere hypotheek.

Deze beloning werd direct vanuit de geldverstrekker aan de tussenpersoon of hypotheekadviseur betaald.

Sluit u vandaag de dag een hypotheek af dan krijgt u te maken met advieskosten voor een hypotheek.

Provisieverbod sinds 1 januari 2013

Vanaf dit moment is het verboden om nog afsluitprovisie voor een hypotheek te betalen aan een hypotheekadviseur. De reden hiervoor is dat er mogelijk een prikkel vanuit ging om een hypotheek met een hoge afsluitprovisie aan u als consument aan te bieden. Het was namelijk onduidelijk wie welke afsluitprovisie uitkeerde voor u als consument.

De afsluitprovisie kon oplopen tot 2,5% van de hoofdsom indien u een hypotheek met een woekerpolis afsloot of beleggingshypotheek. U betaalde zelf aan de bank meestal 1% van de hoofdsom als afsluitprovisie.

Om die reden was het ook lastig om te weten of uw hypotheekadviseur onafhankelijk zijn werk deed. Een gerust idee voor u als consument is dat wij al jaren voor het provisieverbod geen afsluitprovisie accepteerden.

Hypotheek zonder afsluitprovisie

Vanaf dit moment is het speelveld overzichtelijk. U betaalt zowel aan een hypotheekadviseur van de bank of van een kantoor advieskosten. In veel gevallen kunt u een gratis kennismakingsgesprek krijgen bij de meeste kantoren en kunt u de tarieven ook vergelijken.

Er zit namelijk een groot verschil in dienstverlening. Er zijn aanbieders die u veel werk uit handen nemen en aanbieders waar u zelf veel dient te doen. Dit kan betekenen dat u zelf de deadlines in de gaten dient te houden, de voorwaarden goed dient uit te pluizen van de verschillende aanbieders.

Kiest u voor een samenwerking met ons kantoor dan kunt u van ons een dienstverlening verwachten waarbij u flink gepamperd wordt. Wij zien de advisering van een hypotheek als een gezamenlijk project en willen dit met veel plezier voor u compleet afhandelen. Er komt namelijk veel stress kijken bij het kopen van een woning. Ook kan de hypotheekaanvraag een onzekere periode meebrengen die wij als geen ander begrijpen.

Mede om deze redenen proberen wij gedurende het aanvraagproces van een hypotheek zo snel als mogelijk duidelijkheid over de haalbaarheid te verschaffen. Bij voorkeur al tijdens het eerste gratis kennismakingsgesprek.

Afsluitprovisie hypotheek aftrekbaar?

De afsluitprovisie was in het verleden fiscaal aftrekbaar van uw inkomen in box 1. U diende de hypotheek dan wel gebruikt te hebben voor uw eigen woning die diende als ‘hoofdverblijf’. De afsluitprovisie was niet aftrekbaar indien u de hypotheek gebruikte voor bijvoorbeeld een beleggingspand of tweede woning zoals een vakantiehuis. Ook was het bedrag beperkt tot een maximum bedrag wat u mocht aftrekken.

Nu de afsluitprovisie op hypotheken niet meer bestaat is daar de adviesvergoeding voor in de plaats gekomen. Deze kosten zijn ook aftrekbaar, zonder plafond, en de fiscale spelregels zijn min of meer gelijk aan elkaar.

Dienstverleningsdocument

Iedere financieel dienstverlener die hypotheken aanbiedt dient u te informeren over de kosten van een hypotheekadvies. Sinds 2013 is er door het provisieverbod ook een knip aangebracht tussen het daadwerkelijke hypotheekadvies en de bemiddeling van de hypotheek.

Voor u als consument merken wij dat dit wettelijke onderscheid niet altijd even duidelijk is. Dat kunnen wij ons goed voorstellen omdat in 99 van de 100 hypotheekaanvragen sprake van een combinatie is. Het is tot dusver zeer ongebruikelijk om te shoppen voor een afzonderlijk hypotheekadvies en de hypotheek zelf af te sluiten.

In het dienstverleningsdocument valt te lezen wat de advieskosten zijn en vaak is er een onderscheid tussen diverse doelgroepen. Een starter die voor het eerst een huis koopt heeft te maken met een lager tarief dan iemand die een nieuwe woning koopt als doorstromen. Ondernemers betalen vaak een opslag vanwege de complexiteit van een hypotheekaanvraag.

Interesse in informatie over de mogelijkheden van het afsluiten of oversluiten van een hypotheek?

[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties