Hypotheek afsluiten als grensarbeider

Hypotheek afsluiten als grensarbeider

Bent u werkzaam in Duitsland of België en woont u in Nederland of vice versa? Dan krijgt u te maken met afwijkende regels rondom het afsluiten van een hypotheek in Nederland. U wordt dan aangemerkt als grensarbeider. Ook in uw situatie zijn er dan mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek in Nederland.

Wij helpen regelmatig grensarbeiders die werken in België of Duitsland en in Nederland wonen of willen gaan wonen. Dit kan dus ook als u Duitser of Belg bent, of andere nationaliteit zolang u maar in Nederland komt wonen. Zelfs als u een buitenlandse onderneming hebt.

Wanneer bent u grensarbeider?

Als u in een naburig land werkt of woont wordt u aangemerkt als grensarbeider. Daarvoor gelden andere acceptatieregels voor het verkrijgen van een hypotheek. Bij het bepalen van de leencapaciteit van een Nederlander die in Nederland een huis koopt, wordt rekening gehouden met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente.

Dat kan voor een grensarbeider anders uitpakken als de belastingafdracht in het buitenland plaatsvindt. Hierdoor daalt de leencapaciteit. Hoe dit precies uitpakt kunnen wij u uitleggen tijdens een gesprek met betrekking tot uw specifieke situatie.

Ook zijn er geldverstrekkers die de ‘algemene compensatieregeling‘ volgen als u daarvoor in aanmerking komt. Dit is bijvoorbeeld het geval als u in Nederland woont en in België uw inkomen heeft. Deze compensatie zorgt ervoor dat u geen nadeel heeft van de hypotheekrenteaftrek die in Nederland van toepassing is, maar in België niet. Er zijn ook banken die geen rekening houden met deze compensatie en de hypotheek beschouwen als een hypotheek met niet-aftrekbare rente, waardoor uw maximale hypotheek aanzienlijk daalt.

Of u in aanmerking komt voor deze compensatieregeling hangt van meerdere factoren af. Het aantal dagen dat u thuiswerkt of in het werkland bent speelt daar een rol bij.

Maximale hypotheek ten opzichte van de waarde

Net als voor andere aanvragers geldt dat u maximaal 100% van de waarde van de woning kunt lenen. Daar gelden bij de meeste geldverstrekkers geen beperkingen voor. Voor het verstrekken van een hypotheek in Nederland zijn de leenregels van Nederland van belang. Wel kunt u uw inkomen uit Duitsland of België hanteren voor de hypotheekaanvraag. Dit geldt ook voor ondernemers in België of Duitsland.

Belastingaangifte grensarbeider in Nederland

Op het moment dat u in Nederland gaat wonen of al woont, dient u hier een aangifte voor de inkomstenbelasting in te dienen. In België kent men het principe van hypotheekrenteaftrek niet waardoor de woonlasten gunstiger kunnen uitpakken. Wenst u hier hulp bij dan kunnen wij u doorverwijzen naar een gespecialiseerd belastingadviseur die bekend is met grensarbeiders en de specifieke regelgeving.

Toetsing BKR

Indien u woonachtig bent in Duitsland of België dan doet de bank ook een zogeheten buitenland toets. Dat is noodzakelijk voor het verwerken van de hypotheekaanvraag. Ook in deze landen hanteert men een systeem vergelijkbaar met ons BKR. In België wordt het systeem CKP genoemd en in Duitsland Schufa.

Vertel ons uw verhaal!

Wenst u meer informatie te hebben over het afsluiten van een hypotheek als grensarbeider? Neem dan gerust eens contact met ons op om uw zaak door te spreken. Een afspraak of contact verplicht u tot niets, wij helpen u graag door het labyrint aan regels.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties