Sinds 1 januari 2017 is de éénmalige verhoogde schenkingsvrijstelling weer terug op het toneel. Tijdens de kredietcrisis bestond deze regeling ook tijdelijk om de woningmarkt te stimuleren.
Wat zijn de voorwaarden voor deze vrijstelling?
Eigen woning
Allereerst dient de schenking gebruikt te worden voor de aankoop, verbouwing, verbetering of het onderhoud aan de eigen woning. Dit betreft dus een koopwoning. Ook mag de schenking gebruikt worden om een schuld voor de woning zoals een hypotheek af te lossen. Dit geld mag ook gebruikt worden voor een zogeheten restschuld op te lossen. U mag de schenking ook gebruiken om uw hypotheek over te sluiten naar een lagere hypotheekrente en hiermee de boeterente voldoen. Het maakt hierbij niet uit of het geld gebruikt wordt voor een kluswoning, nieuwbouwwoning of bestaande woning.
Drie kalenderjaren
De vrijstelling van € 100.000 geldt in principe voor één kalenderjaar. Stel dat de ontvanger de schenking niet in één jaar gebruikt heeft dan mag deze ook uitgesmeerd worden over de volgende twee kalenderjaren. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn om de hypotheekschuld te verlagen zodat u binnen de boetevrije marge blijft.
Leeftijd ontvanger
Is de persoon die de schenking ontvangt tussen de 18 en 40 jaar dan geldt de éénmalige vrijstelling van € 100.000. Er hoeft geen familieband te zijn tussen de schenker en ontvanger. U mag het bij wijze van spreken ook geven aan uw neefje, nichtje, buurman, buurvrouw et cetera.
Het spreekt voor zich dat u zich dient te melden bij de Belastingdienst indien u de schenking niet heeft gebruikt voor de eigen koopwoning. U dient deze melding uiterlijk 1 juni van het derde kalenderjaar dat volgt op het jaar waar de schenking.
0 reacties