Is een bouwkundige keuring nodig? Afzien van keuring kost tienduizenden euro’s.

Is een bouwkundige keuring nodig? Afzien van keuring kost tienduizenden euro’s.

bouwkundige keuring nodig

bron: Google Streetview

Bouwtechnische keuring aanvragen

 

Koopt u een ouder huis dan is het eigenlijk altijd aan te raden om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Niet in alle gevallen is overigens een bouwkundige keuring nodig. Koopt u een relatief nieuw huis dan is de noodzaak vaak minder aanwezig. Dan kan het u als koper een goed gevoel geven om alles gecontroleerd te hebben.

Kopers woonboerderij draaien op voor tienduizenden euro’s schade

De kopers van een woonboerderij komt dit erg duur te staan. Het gerechtshof in Den Bosch heeft op 21 augustus 2018 beslist dat het achterwege laten van een bouwkundige keuring de verkopers van hun woonboerderij niet kan worden verweten.

Om die reden draait men zelf op voor de totale kosten van ruim € 76.000.

Aankoop woonboerderij in 2012

De monumentale woonboerderij in het Land van Heusden en Altena werd in juli 2012 voor €541.000 gekocht. Koper en verkoper spraken een ouderdomsclausule af, men was bekend met het feit dat de woning meer dan 100 jaar oud is.

Kort na de aankoop wensen kopers enkele kozijnen te laten vervangen. Bij aanvang van de werkzaamheden komt men erachter dat de voorgevel het bij een zware windvlaag of andere plotseling trilling kan begeven, met het instorten van zijgevels en het dak als mogelijke gevolgen.

Om de woning veilig te krijgen dient de volledige voorgevel gesloopt en opnieuw te worden opgemetseld. Het slopen zal ook op een zeer voorzichtige wijze dienen te worden uitgevoerd om instorting te voorkomen.

Uiteindelijk is het gerechtshof van mening dat de kopers van het huis tijdens meerdere bezichtigingen, die ze hebben gehad, met eigen ogen konden zien dat de voorgevel in al die jaren dat de boerderij er stond scheef was gezakt. Ook het feit dat er een bolling in de gevel was ontstaan is geen reden om aan te nemen dat de woning niet normaal kon worden bewoond.

Als de kopers werkelijk hadden willen weten in welke staat de gevel verkeerde, hadden ze toch een bouwkundige keuring kunnen uitvoeren vindt het gerechtshof.

Aanvragen bouwkundige keuring

Overigens zijn de kosten voor een bouwkundige keuring beperkt. Vanaf € 365 is het al mogelijk een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Na uitvoering van de keuring heeft u binnen 2 dagen de beschikking over een bouwkundig rapport.

Gekte op de woningmarkt

Sinds 2014 is er weer  gekte op de huizenmarkt ontstaan. Vooral in Amsterdam, waar ook veel oude woningen staan met funderingsproblematiek, laten kopers een bouwkundige keuring vaker achterwege om concurrenten voor een woning de pas af te snijden. Dat kan dus tienduizenden euro’s kosten, blijkens deze uitspraak.

Als u de volledige uitspraak van het gerechtshof wenst te lezen :

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties