Obvion dient volgens Kifid toch ex-partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid

Obvion dient volgens Kifid toch ex-partner te ontslaan uit de hoofdelijke aansprakelijkheid

 

Obvion, onderdeel van Rabobank, heeft een klacht gehad van een man die gedwongen werd om de voormalige woning te verkopen of de hypotheek op alleen zijn naam te zetten.

Deze uitspraak van het klachteninstituut Kifid is opmerkelijk gezien de inkomenspositie van de man. Het beoordelen van het overnemen van een hypotheek op één naam is namelijk streng. Zo dient het inkomen bestendig en hoog genoeg te zijn. Deze uitspraak biedt dus een opening voor mensen die in soortgelijke situaties verkeren.

Achtergrondinformatie

De man en vrouw in kwestie waren sinds 2012 gescheiden en in 2016 is de vrouw in de schuldsanering gekomen. De man woonde met hun 2 kinderen in de voormalige echtelijke woning. In 2016 meldt de curator van de vrouw zich bij de man met de eis om de woning in de verkoop te nemen of de hypotheek op zijn naam te zetten.

Obvion weigert medewerking te verlenen aan dit verzoek van de man om de vrouw te ontslaan uit de hypotheekakte en heeft hiervoor de volgende argumenten aangedragen :

  • Er is een structureel probleem met het tijdig voldoen van de maandlasten en het laten vervallen van 1 schuldenaar brengt Obvion in een slechtere positie;
  • Het onderhoud aan de woning laat te wensen over waardoor Obvion aanstuurt op een gedwongen verkoop om de restschuld te beperken;
  • De draagkracht van meneer is onvoldoende om de hypotheeklasten te kunnen betalen.

Uiteindelijk beslist het Kifid in het voordeel van de man. Obvion dient de vrouw te ontslaan uit de hypotheekakte en een gedwongen verkoop is niet aan de orde. Wel dient de man tijdig de verschuldigde hypotheeklasten te voldoen en de man dient de woning zodanig te onderhouden dat er geen waardedaling plaatsvindt.

Doorslaggevend is geweest dat de kinderen die bij de man wonen psychische problemen hebben. Zij zijn erg gebaat bij een stabiele woonomgeving en een gedwongen verkoop dan wel verhuizing zou een grote impact op hen hebben is het oordeel van het Kifid.

Procedure ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Wenst u ook de hypotheek op één naam te krijgen of als vertrekkende partner ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid te krijgen?

Uitspraak Kifid 2018-394 inzake Obvion ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties