Ruzie om belastingclaim afkoop partneralimentatie

Ruzie om belastingclaim afkoop partneralimentatie

uitspraak rechter

Ruzie over afkoop partneralimentatie eindigt in rechtszaak

Een voormalig gehuwd stel krijgt ruzie over een belastingaanslag van de vrouw van circa € 60.000. De man en vrouw zijn in 2011 gescheiden en samen heeft men afspraken gemaakt over de scheiding door middel van een echtscheidingsconvenant.

Inhoud echtscheidingsconvenant

Samen bezat men twee woningen. Men heeft afgesproken om de overwaarde op de woning voor de vrouw uit te ruilen tegen partneralimentatie. De hoogte van de overwaarde bedroeg circa € 222.000. Eigenlijk heeft de man heeft zijn deel van de overwaarde dus geruild tegen het niet hoeven betalen van partneralimentatie. Om die reden trekt hij in zijn aangifte inkomstenbelasting een bedrag van circa € 111.000 af.

In het convenant is niets afgesproken over een verbod tot aftrek van deze kosten als partneralimentatie. Eigenlijk is er niets afgesproken met betrekking tot de belastingzaken rondom de uitruil.

Belastingaanslag vrouw

Vervolgens is de vrouw compleet verrast wanneer zij een belastingaanslag ontvangt vanwege inkomsten uit partneralimentatie van circa € 58.000. Daarnaast dient zij vanwege deze inkomsten de ontvangen toeslagen terug te betalen.

De vrouw eist vervolgens dat de man deze belastingaanslag voor zijn rekening neemt. Ze stelt daarbij dat de man zich onrechtvaardig verrijkt en zich niet houdt aan de afspraken uit het echtscheidingsconvenant.

Beoordeling rechters

Het gerechtshof dient zich te buigen over de zaak omdat de exen er samen niet meer uitkomen. De man stelt zich op het standpunt dat de vrouw deze belastingaanslag ook verschuldigd zou zijn, ook als hij de aftrekpost niet had opgevoerd.

De rechters gaan mee in dit standpunt en verwijzen hiervoor naar een arrest van de Hoge Raad uit 2003. Daaruit valt op te maken dat overbedeling in het kader van een boedelverdeling ook aan te merken is als een afkoopsom van partneralimentatie.

De vrouw meent dat het echtscheidingsconvenant een zogeheten “all-in overeenkomst” betrof. De uitruil heeft volgens haar niet alleen te maken met het afzien van een periodieke partneralimentatie. Ook de opgebouwde pensioenafspraken maken daar onderdeel van uit.

De rechters van het gerechtshof wijzen de vrouw erop dat in haar dagvaarding van de rechtbank genoemd staat dat het een “compensatie tussen alimentatie en overbedeling” betrof. Kennelijk is dat standpunt in hoger beroep anders geworden. Ook kan de vrouw niet goed uitleggen waarom de tekst van het echtscheidingsconvenant minder ruim is.

Tips

Het is raadzaam om duidelijke afspraken te maken over de eventuele belastingaanslagen die kunnen volgen als gevolg van een echtscheiding. Bij het lezen van deze afspraak vragen wij ons af wat de reden is dat deze belaste afkoop niet bekend is bij de vrouw. Bij een juiste begeleiding door een echtscheidingsbemiddelaar of advocaat zou dit minimaal toegelicht zijn. Althans die aanname maken wij gemakshalve.

Onderstaand treft u de volledige uitspraak van het gerechtshof aan :

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties