Een koper en verkoper van een woning treffen elkaar in 2018 in de rechtszaal vanwege de koop van een woning. Op 5 juli 2017 is er mondelinge overeenstemming over de koop van een woning en koper maakt op een later moment gebruik van de bedenktijd. De discussie die speelt is of de bedenktijd start na ondertekening van de koopovereenkomst door slechts één van de verkopers of dat beide verkopers dienen te ondertekenen.
Zou de bedenktijd later eindigen dan zou koper te laat zijn om zich te kunnen beroepen op de bedenktijd.
Inleiding
De verkopers zijn uit elkaar en één van beiden woont in de Verenigde Staten. Op 6 juli 2017 heeft de verkoper uit het buitenland per mail een volmacht verstrekt dat hij mee wenst te werken aan de verkoop van zijn woning. Echter bij wet is geregeld dat er een schriftelijkheidsvereiste is voor het verkopen van een woning. Dit wordt later nog relevant in de rechtszaak.
Op 12 juli 2017 meldt de koper zich per sms met de volgende vraag bij verkoper :
“Dag Linda, sorry dat ik stoor: mijn hypotheekgever vraagt om handtekening vd medeverkoper. klopt het dat je enig verkoper bent? Groeten, [gedaagde] ”
“Dag [gedaagde] , er zit een bijlage bij waarbij mijn ex mij de volmacht geeft. Hij woont nu in Amerika maar toevallig is hij in Nederland aankomende vrijdag en zal hij bij notaris ook volmacht kunnen tekenen en of op akte die jij nodig hebt? Gr”
Inmiddels is in de tussentijd de handtekening door de andere verkoper ook gezet. Dan krijgt de koop een geheel andere wending. De koper stuurt namelijk op 17 juli 2017 de volgende mail :
“bij deze maak ik gebruik van de wettelijke bedenktijd en trek ik mijn handtekening op de koopovereenkomst voor de [adres] te [plaats] in.
De door alle partijen getekende overeenkomst heb ik ontvangen op vrijdag 14 juli 2017.
Dat betekent dat ik gebruik kan maken van mijn bedenktijd, eindigend op dinsdag 18 juli 2017 tot 23.59 uur.”
Wel of niet een boete verschuldigd
Vanaf dat moment komen koper en verkoper tegenover elkaar te staan. Verkoper is het namelijk niet eens met de annulering van de koop zonder het betalen van een boete. Het standpunt van de koper is dat de bedenktijd start na ondertekening van de koopovereenkomst op 14 juli 2017. De datum van de eerder ondertekende koopovereenkomst van begin juli is voor verkopers het startpunt van de wettelijke bedenktijd.
Koper stelt zich op het standpunt dat hij tijdig een beroep heeft gedaan op de wettelijke bedenktijd. Ook geeft hij aan dat de daadwerkelijke koopovereenkomst afwijkt van de concept overeenkomst terwijl hij de verkopend makelaar per e-mail heeft gevraagd of deze exemplaren overeenkwamen met elkaar. Hij geeft aan blind getekend te hebben en later blijkt dat in de concept koopovereenkomst de volmacht van de verkoper uit de Verenigde Staten ontbrak.
Oordeel rechter
Uiteindelijk is de rechter van mening dat koper pas vanaf 14 juli 2017 hoeft te rekenen met de start van de wettelijke bedenktijd. Vanaf dat moment beschikte hij over een koopovereenkomst die ondertekend is door beide verkopers. Hierdoor hebben de verkopers in deze overeenkomst het nakijken. Uiteindelijk is het zo dat de bedenktijd start na ondertekening van een complete koopovereenkomst.
Het is dan ook aan te raden altijd de koop van een woning schriftelijk vast te leggen en vanaf dat moment rekening te houden met verplichtingen. Een professionele verkoopmakelaar behoort dit te weten en zal in eerste instantie beide verkopers laten tekenen.
Ook interessant misschien : Verkoop van woning via Whatsapp rechtsgeldig?
0 reacties