Inkopen huis partner hoe regel je dat?

Inkopen huis partner hoe regel je dat?

Inkopen huis partner hoe regel je dat?

Wil je samenwonen in het koophuis van je partner? Dan zijn er een aantal zaken die je moet regelen om medezeggenschap over het huis te krijgen. Een van de opties is om jezelf in te kopen in het huis van je partner. In deze blog leggen we uit hoe dat werkt en wat je opties zijn.

Opties bij samenwonen

Als je partner al een koophuis heeft en jullie daarin gaan samenwonen, zijn er verschillende manieren om hiermee om te gaan:

  • Samenlevingscontract: Hierin leg je afspraken vast over bijvoorbeeld de verdeling van de kosten en de inbreng van eigen vermogen.
  • Geregistreerd partnerschap: Dit geeft meer juridische zekerheid dan een samenlevingscontract.
  • Trouwen: Door middel van huwelijkse voorwaarden kunnen jullie afspraken maken over de koopwoning.
  • Jezelf inkopen in het huis van je partner: Je wordt mede-eigenaar van de woning.
  • Kosten huishouding delen: Je hebt dan geen aandeel in de eigendom en draagt geen juridische verantwoordelijkheid voor de hypotheek.

Jezelf inkopen in het huis van je partner

Kies je ervoor om jezelf in te kopen, dan word je mede-eigenaar van het huis. Je partner verkoopt dan een deel van het huis aan jou. Je dient dan een koopovereenkomst op te stellen en daarin afspraken te maken over het eigendomsdeel dat jullie wensen over te dragen.

Jullie krijgen dan te maken met kosten van een notaris, eventueel overdrachtsbelasting en andere kosten om op de hypotheekakte ingeschreven te worden.

Bijschrijven op de hypotheek

Mede-eigenaar zijn betekent niet automatisch dat alles goed is geregeld. Als een van jullie overlijdt, ben je niet automatisch erfgenaam van het deel van je partner. Het is verstandig om een testament op te stellen om dit goed te regelen.

Daarnaast ben je met een aandeel van 1% in de eigendom voor 100% aansprakelijk voor de hypotheek.

Conclusie

Inkopen in het huis van je partner kan een logische stap lijken, maar het brengt veel kosten en risico’s met zich mee. Overweeg goed de alternatieven, zoals een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden, om de zaken eerlijk en helder te regelen zonder de hoge kosten en risico’s van mede-eigendom.

Meer weten? Maak een afspraak voor een gratis eerste gesprek met een hypotheekadviseur van ons kantoor om je opties te bespreken en een weloverwogen beslissing te nemen.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties