Standaard voorbehoud voor bouwtechnische keuring

Standaard voorbehoud voor bouwtechnische keuring

Wijziging model koopovereenkomst bouwtechnische keuring

Per 1 februari 2018 is aan het model koopovereenkomst standaard een voorbehoud voor een bouwtechnische keuring toegevoegd. Dit geeft een kandidaat-koper naast het voorbehoud van financiering ook de mogelijkheid om onderzoek te doen naar de technische staat van de woning.

Afwijken van modelovereenkomst

Een model koopovereenkomst is een modelcontract waarin een aantal standaardsituaties zijn beschreven die tijdens het sluiten van een koopovereenkomst aan de orde kunnen zijn waarbij een aantal organisaties bij betrokken zijn zoals de NVM en Vereniging Eigen Huis. Dit modelcontract wordt vervolgens door de partijen aangepast aan de werkelijke situatie. Het staat koper en verkoper alsnog vrij om af te wijken van deze bepalingen. Wanneer deze modelovereenkomst wordt gebruikt en er vinden wijzigingen plaats, dan zijn beide partijen wel verplicht duidelijk aan te geven op welke punten de overeenkomst afwijkt. Ook indien partijen afspraken af te zien van deze bepaling dient de clausule te worden doorgestreept in plaats van verwijderd. Zo is voor kandidaat-koper altijd duidelijk dat het een keuze was.

Afzien van koop bij bouwkundige gebreken

De modelovereenkomst was al voorzien van voorbehoud van financiering, waarbij de consument van de koop kan afzien als hij de financiering niet rond krijgt. Met de nieuwe voorwaarde die is opgenomen – koop onder voorbehoud van bouwkundige keuring – kan de koper, zonder enige verplichting, nu ook van de koop afzien wanneer blijkt dat de woning meer bouwkundige gebreken blijkt te hebben dan vooraf was gedacht of ingeschat.

Bewuster kopen

De gedachte bij het opnemen van deze clausule is dat kandidaat-kopers meer tijd hebben om te voorkomen een kat in de zak te kopen. De huidige praktijk wijst uit dat in schaarstegebieden dit voorbehoud wordt overgeslagen of dat de keuring juist wordt uitgevoerd tijdens de wettelijke bedenktijd. Uit een onderzoek door de overheid bleek in 2017 dat slechts 63% een voorbehoud voor financiering opnam in koopovereenkomsten in de schaarstegebieden zoals in Amsterdam.

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties