Steeds vaker communiceren we via Whatsapp. Het is een prettig en laagdrempelig communicatiemiddel. Ook over het kopen van een woning wordt vaak via Whatsapp gesproken, al dan niet met een makelaar. Ook steeds vaker ontbreekt een makelaar in het koopproces en verkopen mensen hun huis rechtstreeks via Facebook.
In de rechtspraak zijn inmiddels ook enkele uitspraken te vinden waarin afspraken over het kopen van een huis worden betwist.
Wat zijn de regels rondom het kopen van een huis voor particulieren?
De basisregel is een schriftelijkheidsvereiste en betekent dat er instemming door koper en verkoper dient plaats te vinden middels een ondertekende koopovereenkomst. In de praktijk zijn al diverse zaken aan de rechter voorgelegd, zoals gemaakte afspraken per email of fax. In 2011 heeft de Hoge Raad zich ook al gebogen over een zaak waarbij koper en verkoper mondeling overeenstemming hadden.
In het Burgerlijk Wetboek is geregeld dat deze koop dus schriftelijk dient te worden vastgelegd en dat wordt strikt uitgelegd. Ook in de rechterlijke uitspraken wordt hier steevast naar verwezen. Een handtekening onder een koopovereenkomst blijft nodig. Hoe werkt het indien koper en verkoper per Whatsapp afspraken hebben gemaakt?
Limburgse Whatsapp koper en verkoper
In april 2018 kreeg de rechter een zaak voorgelegd van twee partijen die overeen waren gekomen om een huis te kopen voor € 649.000. De koper heeft in januari en februari een onderhandeling gevoerd met verkoper en op 6 maart 2018 is door hen een koopovereenkomst ondertekend en overhandigd aan verkoper.
De dag na de ondertekening vraagt de koper aan de verkoper per Whatsapp het volgende : “Hallo [naam verkoper] , hebben jullie de overeenkomst gelezen en getekend? Of hebben jullie nog vragen? Groet, [koper].
De koper krijgt netjes op dezelfde dag een reactie terug die geen reden tot zorg geeft en nog wel met een vleugje humor gelezen kan worden : “Haha ongeduldige. Hij is gelezen en prima volgens wat we hebben besproken opgetekend. Morgen heb jij hem in bezit met onze handtekening.”
Uiteindelijk volgt er de volgende dag géén getekende koopovereenkomst, maar een belletje dat de verkopers niet willen verkopen. Deze koper zal zich aardig in het pak genaaid voelen.
De rechter beslist uiteindelijk dat de gemaakte afspraak per Whatsapp een toezegging is. Alleen die toezegging vervangt niet de wettelijk benodigde handtekening, en ook valt deze toezegging niet te beschouwen als een digitale ondertekening.
Kortom afspraken per Whatsapp voor het kopen of verkopen van uw woning zijn niets waard. Hetzelfde geldt ook voor berichtgeving via Facebook of SMS. Is er haast geboden dan is het persoonlijk afhandelen van de koopovereenkomst veruit veiliger en zekerder.
Wettelijke bedenktijd kopen huis
Uiteindelijk heeft iemand nog een wettelijke bedenktijd van 3 dagen bij het kopen van een huis. Deze bedenktijd is alleen van toepassing voor de koper en niet voor de verkoper. Had de verkoper uit deze Whatsapp conversatie aangemerkt kunnen worden als verkoper dan zat deze er ook echt aan vast. De koper die per Whatsapp had toegezegd, had nog kunnen annuleren zonder opgaaf van reden.
Wat hoort minimaal in de koopovereenkomst te staan
Hier is geen wettelijk vereiste voor alleen om juridische discussies te voorkomen raden wij aan in ieder geval de volgende onderwerpen op te nemen :
- Personalia en adresgegevens van alle partijen;
- Het adres van de verkochte woning;
- Voorwaarden wanneer de koop niet doorgaat;
- De koopprijs van de woning;
- Overdrachtsdatum van de woning;
- Datum van ondertekening van de koopovereenkomst;
- Ook de koopprijs van de woning.
- Eventuele mondelinge afspraken die zijn overeengekomen.
Als er een specifieke situatie is en de verkoper heeft omtrent dit onderwerp een toezegging gedaan dan is het ook verstandig om dit vast te leggen. Zodra de factor geld in het spel is hapert het geheugen van partijen valt uit veel rechterlijke uitspraken op te maken.
Welke afspraken kunt u dan wel via Whatsapp regelen?
Zo kunt u wel na ondertekening van de koopovereenkomst afspraken maken over bijvoorbeeld een verlenging van een financieringsvoorbehoud. Heeft u bijvoorbeeld te maken met een deadline en drukte bij de geldverstrekker van uw keuze? In zo’n situatie kunt u prima per Whatsapp verzoeken om verlenging. Vraag dan ook duidelijk een bevestiging dat het uitstel akkoord is en bevestig dit desnoods nog per email.
Meer informatie gewenst over dit onderwerp? Stuur ons uw bericht, dit kan uiteraard ook via Whatsapp!
Hoe kan ik een woning veilig kopen?
Om te beginnen raden wij iedereen in dit proces aan om een aankoopmakelaar in te schakelen. Het kopen van een huis is voor veel consumenten 1 van de grootste aanschaffen in een mensenleven. U komt vaak tegenover professionele makelaars te staan die in opdracht van de verkoper werken. Deze verkopend makelaars zijn dagelijks bezig met het kopen en verkopen van woningen en weten precies waar ze over spreken. U betreedt als particulier op deze wijze een ongelijk speelveld.
0 reacties