Wat kost een aankoopmakelaar?

Wat kost een aankoopmakelaar?

aankoopmakelaar

De kosten van een aankoopmakelaar zijn gemiddeld € 2.431 blijkt uit een onderzoek van de NVM. Alleen er zijn meerdere concepten om uit te kiezen. Zo verkiest de ene aankoopmakelaar voor een volledig variabel tarief of enkel een percentage over de koopprijs. Weer anderen kiezen een combinatie van een vast tarief en een bonus.

Goed om te weten is dat wij al een aankooparrangement hebben vanaf € 1.750. Dat is een volledig en aantrekkelijk tarief!

Kortom een goede vergelijking maken tussen de diverse aankoopmakelaars loont. Uiteindelijk koopt u niet regelmatig een woning aan dus kritisch onderzoek doen kan geen kwaad.

Wanneer is het beste moment om een aankoopmakelaar in te huren?
Het is voordeliger om eerst zelf een woning te zoeken en dan pas een aankoopmakelaar in te schakelen. De kosten voor een zoektocht zijn een stuk hoger. Ook kunt u de aankoopmakelaar dan gericht een opdracht meegeven.
Op welk moment betaal ik de kosten van de aankoopmakelaar?
Het is gangbaar dat de factuur van de courtage op het moment van de overdracht wordt voldaan. Dat vindt bij de notaris plaats. De aankoopmakelaar stuurt de factuur richting de notaris die vervolgens tot uitkering overgaat.

Uiteraard kunt u andere afspraken maken, dat staat u vrij.

Verdien ik de kosten van een aankoopmakelaar terug?
In de praktijk blijkt dat het inhuren van een aankoopmakelaar profijtelijk is. Deze investering betaalt zich al snel uit doordat de aankoopmakelaar een betere koopprijs weet te bedingen.

Zelf kijkt u met emotie naar een woning en de aankoopmakelaar kan zonder emotie de zaak benaderen.

Ook in deze markt waarin de verkoper domineert is een betere positie te creëren met behulp van een kundige aankoopmakelaar.

Wat kost een aankoopmakelaar precies?

Dat hangt af van het verdienmodel waarmee makelaars rekenen. Zo zijn er aankoopmakelaars die werken met een vast tarief. Of een vast basistarief in combinatie met een percentage over het onderhandelingsresultaat. Al dan niet gestaffeld. De onderstaande modellen komen voor in de markt.

Indien u een aankoopmakelaar in Amsterdam huurt is het minimumtarief bij Aankoopmakelaar Amsterdam bijvoorbeeld € 4.235. Mocht er een prijs bereikt worden onder de vraagprijs dan deelt u hier nog 10% van met de aankoopmakelaar. Deze tarieven zijn ontleend aan de website van deze makelaar op 5 juni 2018.

In de grote steden zoals Amsterdam, Utrecht en Den Haag is eerder sprake van een situatie van overbieden. Het inhuren van een aankoopmakelaar die u op basis van een bonus dient te betalen kan dan voordeliger uitpakken aangezien er meestal geen sprake van een bonus is.

Ook zijn er makelaars die tarieven gestaffeld aanbieden. Indien de koopprijs tot € 20.000 lager is dan de vraagprijs is de bonus 10%. En de volgende € 20.000 kent een vergoeding van 5% en iedere prijs daar onder kost 3%. Deze aankoopmakelaar hanteert ook een laag basistarief van € 945. Er is een duidelijke financiële prikkel aanwezig in dit model om de laagste prijs te realiseren.

Zelf kiezen wij voor vaste pakketprijzen met vaste tarieven. Op deze wijze is voor iedereen duidelijk wat de kosten zijn. En wij zullen iedere mogelijkheid aangrijpen om de bodemprijs te onderzoeken. Wij bieden u de mogelijkheid om kosteloos een onderzoek naar de waarde van de aan te kopen woning te doen met gratis prijsverkenning bij de verkoper. Vanaf € 1.750 ondersteunen wij u met een volledig pakket voor het kopen van een woning, op basis van no cure no pay.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?
Deze kosten zijn niet aftrekbaar. Wel zijn de kosten rondom het verkrijgen van de hypotheek aftrekbaar zoals de taxatiekosten of de hypotheekadviseur.
Hoe kies ik een goede aankoopmakelaar?
Uiteindelijk gaat u gedurende een korte periode intensief samenwerken. Het helpt enorm als u een persoon kiest die begrijpt wat u wenst en waar u vertrouwen in hebt. Dit vertrouwen kan ontstaan door een kordate indruk of beoordelingen van eerdere opdrachtgevers. Uiteindelijk valt uw beoordeling pas goed te maken na afloop van een onderhandeling of zoekopdracht.

Het is geen kunst om een woning aan te kopen in deze markt door flink boven de vraagprijs te bieden. Als een aankoopmakelaar deze strategie voorstelt laat dan ook de onderbouwing voor deze keuze zien.

Wat betekent no cure no pay?
Sommige aankoopmakelaar hanteren het principe van no cure no pay. Zelf kiezen wij ook voor deze beloningsmethode. Daardoor lopen uw belangen parallel aan de onze. Lukt het ons niet om overeenstemming te krijgen over de prijs dan zijn er geen kosten verbonden aan de opdracht.

De prijs en voorwaarden voor de onderhandeling stemmen we uiteraard aan het begin van iedere opdracht af. Soms zijn er 3 biedingstrajecten nodig in de oververhitte gebieden, dan heeft u dus slechts éénmalig kosten.

Is een vaste prijsafspraak of percentage een betere deal?
Uit onderzoek van de Vrije Universiteit in 2017 blijkt dat het kiezen van een verkoopmakelaar met een vast prijsmodel voordeliger is en een hogere verkoopprijs weet te realiseren. De prijs is gemiddeld 2,7% hoger blijkt uit de vergelijking van een grote groep transacties.

Dit onderzoek richt zich op de verkoopkant van de makelaardij.

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen?

De reden om een aankoopmakelaar in te hangen kan samenhangen met het inhuren van kennis, kunde en gemak. Een aankoopmakelaar is dagelijks bezig met het kopen van woningen en kent hierdoor de markt weet hoe de verkoper geadviseerd wordt en kan de verkopend makelaar professioneel te woord staan.

Niet iedereen beschikt over deze vaardigheden en de verkopend makelaar kan u met een aantal (brutale) vragen verleiden om tot antwoorden te komen die mogelijk niet in uw belang zijn voor een onderhandeling. Dit kan samenhangen met de koopprijs die u bereid bent te betalen, maar ook met uw financiële positie. De verkopend makelaar wenst namelijk ook graag te scannen of u de woning kunt betalen.

Daarnaast is het zo dat een aankoopmakelaar objectief en zonder emotie naar uw toekomstige woning kijkt. Deze zal u behoeden voor een miskoop. Ook ontzorgt een aankoopmakelaar u bij de juridische en administratieve procedures die samenhangen met de koop van een huis. Wel zo fijn.

Samengevat zijn de volgende voordelen te bedenken voor het inhuren van een aankoopmakelaar :

  • Bewezen succesvol in het aankopen, ook in deze roerige tijden op de woningmarkt;
  • Samen met een aankoopmakelaar een woning aankopen vergroot uw kans op succes bij de verkoper;
  • Kennis van de markt en transactieprijzen;
  • Uw belang loopt parallel met ons belang, wij werken op no cure no pay. Geen prijsakkoord dan ook geen kosten;
  • Wij spreken de taal van de verkoopmakelaar en kennen de lokale mores;
  • Landelijk werkend;
  • Gratis vooronderzoek naar de waarde en prijsverkenning;
  • Compleet netwerk aan specialisten, voor bouwtechnische keuring, notaris en hypotheekadviseur.

Is een aankoopmakelaar verplicht?

Nee. U bent niet verplicht om een aankoopmakelaar in te huren. In de oververhitte gebieden op de woningmarkt is het tactisch handig om een aankoopmakelaar in te schakelen. Daarmee geeft u het signaal richting de verkoper en diens makelaar dat u serieus geïnteresseerd bent.

Voor veel mensen is het kopen van een huis de grootste investering van hun leven. Het inschakelen van een aankoopmakelaar is op de totale investering bezien relatief klein. Het doen van een miskoop brengt grotere kosten met zich mee. Dat staat los van het gemak wat u inkoopt rondom het aankoopproces van een woning.

Wat kost een aankoopmakelaar?

De kosten voor een aankoopmakelaar worden ook wel courtagekosten genoemd. De aankoopmakelaar-courtage wordt veelal na de aankoop bij de notaris voldaan. De courtage is vaak gebaseerd op het onderhandelingsresultaat. Er wordt dan een percentage berekend van het bedrag dat de aankoopmakelaar door voor u te onderhandelen van de vraagprijs weet af te krijgen. Er zijn inmiddels steeds meer aankoopmakelaars die vaste makelaarstarieven hanteren voor de aankoop van een woning. Hierdoor weet de koper voor de aankoop al wat de makelaar kost.

Is de aankoopmakelaar via jullie kantoor op no cure no pay basis?

Wij bieden deze dienst aan op basis van het principe, no cure no pay. Weten wij geen prijsakkoord tot stand te brengen dan zijn er geen kosten verschuldigd. Op voorhand bespreken wij samen met u de strategie. Wij geven u uitleg over de verdere procedure en bespreken met u wat volgens ons de beste aanpak is in combinatie met uw wensenpakket.

Soms kan dit conflicteren. Dit kan bijvoorbeeld aan de hand zijn indien u per se een voorbehoud wenst op te nemen voor verkoop van uw eigen woning. In deze markt overtuigt u een verkoper niet met dit argument. Wel valt dit principe dan onder te brengen in een ruim geformuleerd financieringsvoorbehoud. Zo proberen we toch altijd een passende oplossing te bieden.

Een goede aankoopmakelaar verdient zichzelf terug

Door het inhuren van een aankoopmakelaar bent u verzekerd van een betere positie als koper. Zeker in deze verkopersmarkt. Een aankoopmakelaar verdient de investering voor u terug door u duizenden euro’s op de aankoop te besparen en u veel tijd uit handen te nemen. Ook weet hij de reële prijs te bepalen van een woning.

Zijn de kosten van een aankoopmakelaar aftrekbaar?

De kosten van de aankoopmakelaar zijn niet aftrekbaar van uw inkomstenbelasting. Indien u een aankoopmakelaar uw woning laat taxeren en het taxatierapport is vereist door de bank zijn de kosten van de taxatie aftrekbaar.

Ondersteuning tijdens het biedingsproces

Het is ook mogelijk om tijdens uw zoektocht een aankoopmakelaar in te huren voor enkel het onderhandelingsproces. Het daadwerkelijke onderhandelingsproces is vaak het meest spannende deel van de aankoop. Een goede aankoopmakelaar helpt bij het bepalen van uw onderhandelingsstrategie en zal het daadwerkelijk onderhandelen uitvoeren. Ook weet deze een goed onderhandelingsresultaat neer te zetten.

Een goede aankoopmakelaar heeft de nodige vlieguren gemaakt en weet welke keuzes werken tijdens het onderhandelingsproces. U hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. In deze verkopersmarkt wenst u het liefst goed beslagen ten ijs te komen om enigszins kans op uw droomwoning te maken.

U kunt ook vragen of de aankoopmakelaar een deel opdracht accepteert zoals hiervoor beschreven.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Video met uitleg over een aankoopmakelaar

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties