Wie betaalt de notariskosten bij het kopen van een huis?

Wie betaalt de notariskosten bij het kopen van een huis?

notariskosten koper[pbutton url=”https://www.cournot.nl/contact/telefonisch-consult” text=”Telefonisch consult gewenst?” new_window=”no”]

Koopt u een huis dan heeft u in Nederland altijd te maken met een notaris. In sommige plaatsen, zoals Amsterdam, is het zelfs gebruikelijk dat de notaris de voorlopige koopovereenkomst opstelt.

Wie betaalt, bepaalt, is het gezegde. Gaat dit ook op voor de notariskosten bij het kopen van een huis?

Kosten koper bestaande woning

Indien u een bestaande woning koopt is het gebruikelijk dat de koper de kosten van de notaris betaalt. Bent u het principe van kosten koper (k.k.) overeengekomen dan betaalt u bovenop de koopprijs ook bijkomende kosten. Bijvoorbeeld de kosten van een notaris.

Wat zijn de gemiddelde notariskosten?
Het gemiddelde tarief voor een leverings- en hypotheekakte bedraagt € 1.250. Wij raden u bij het vergelijken van notarisoffertes aan om alle kosten in ogenschouw te nemen. Sinds enkele jaren zijn de notaristarieven vrij. Sommige offertes worden bewust gefragmenteerd opgesteld. Ook een aantal kleine getallen bij elkaar opgeteld kunnen leiden tot een groot getal. Vergelijken van notaristarieven loont.

Woning vrij op naam kopen

Voor het kopen van een nieuwbouwwoning vindt op deze wijze plaats. De verkoper is in dit geval verantwoordelijk voor het betalen van de notaris. Koopt u een woning van € 200.000 dan zijn er nauwelijks bijkomende kosten. Wel dient u voor hypotheekadvies en de hypotheekakte te betalen.

Sluit u overigens een hypotheek af voor het kopen van deze woning dan bent u wel de kosten voor een hypotheekakte verschuldigd.

Bij nieuwbouw heeft de verkoper / projectontwikkelaar afspraken gemaakt met een projectnotaris. Dit is vaak ingegeven door financiële motieven. U bent niet verplicht om de hypotheekakte door de projectnotaris te laten inschrijven. Het is wel lastiger in de praktijk omdat u dan twee notarissen dient te bezoeken of per volmacht dient te werken. Soms is het prijsverschil de moeite waard, alleen niet in alle gevallen.

Wat doet de notaris precies?

Een notaris voegt vertrouwen aan het proces toe. U als koper wordt eigenaar van de woning en de verkoper krijgt de koopsom uitgekeerd. Op deze wijze is voor beide partijen in het proces duidelijk dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Zo wordt de verkoper niet betaalt als er bijvoorbeeld nog beslagen op de woning rusten. De notaris doet dus ook onderzoek naar de mogelijkheid van verkoper om de woning ook daadwerkelijk te kunnen overdragen.

In het onderstaand overzicht valt te lezen wat de notaris onder andere in het koop- en verkoopproces doet :

  • Opvragen van de gelden (bij u of uw hypotheekbank);
  • Controleren of de koopsom voor de woning is gestort op de derdengeldenrekening;
  • Toezicht houden op de gemaakte afspraken in het koopcontract, bijvoorbeeld een bankgarantie;
  • Controleren bij het Kadaster of er geen beslagen of hypotheken op de woning rusten;
  • De voorgaande leveringsakte inzien en beoordelen of hier nog boetebepalingen staan of kettingbedingen;
  • Beoordelen of de verkoper(s) bevoegd zijn tot verkoop en niet onder curatele staan of failliet zijn;
  • Het opvragen van de persoonsgegevens bij de overheid;
  • Afwikkelen hypotheek op het onderpand door de geldverstrekker bij verkoper af te lossen;
  • De hypotheek van koper inschrijven in het Kadaster.

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties