Wie mag een testament inzien?

Wie mag een testament inzien?

testament inzienWaar is mijn testament geregistreerd

Heeft u te maken met een erfenis en wenst u te weten of u voorkomt in het testament? Wie mag een testament inzien? U kunt zich dan melden bij de notaris die betrokken is bij de afwikkeling van de erfenis. Is de notaris niet bekend; in principe kunt u deze informatie bij elke notaris in Nederland verkrijgen. Ieder testament is namelijk opgenomen in een centraal register.

De notaris stuurt alleen een kopie van het testament aan mensen die genoemd staan in het testament. Stel dat u een legaat (een specifiek bedrag of doel) krijgt dan ontvangt u uitsluitend de tekst die betrekking heeft op uw deel, samen met het deel van de tekst uit het testament waaruit blijkt wie tot executeur is benoemd.

Ook de mensen die erfgenaam zouden zijn geweest wanner er geen testament zou zijn opgemaakt hebben recht op inzage. Ook zij hebben dan recht op inzage in de passage uit het testament waaruit blijkt dat ze zijn onterfd.

Bent u erfgenaam dan heeft u vanzelfsprekend recht op inzage van het gehele testament.

Heeft de Belastingdienst inzage in mijn testament

Na uw overlijden ontvangt de Belastingdienst een exemplaar van uw testament. Zolang u leeft heeft geen enkele overheidsinstelling, dus ook de Belastingdienst niet, inzage in uw testament.

Wanneer wordt de inhoud van een testament bekend gemaakt

Dit is in ieder geval pas na uw overlijden. De notaris zal eerst grondig onderzoek doen naar de exacte nabestaanden en erfgenamen. Pas na dit onderzoek zal de notaris de betrokken en relevante personen uitnodigen voor een gesprek op zijn of haar kantoor.

Meer informatie over dit onderwerp of wenst u een persoonlijke situatie voor te leggen? Stelt u deze gerust via het onderstaande formulier.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties