Schenken op papier erfbelasting besparen

Schenken op papier erfbelasting besparen

schenken op papierWilt u besparen op schenkbelasting en toekomstige erfbelasting? Dan kunt u besluiten om uw kinderen te schenken op papier. Hoe werkt dit schenken op papier precies en wat zijn de spelregels?

Het is veel fijner om met de warme hand te geven in plaats van met de koude hand. Er kleven ook emoties aan dit onderwerp en lees ook hoe u zich kunt beschermen tegen onverwachte situaties.

Hoe werkt het schenken op papier?

U spreekt met uw kinderen af dat u in de toekomst een bedrag gaat betalen. Het is een vorm van uitgestelde betaling. Via een notarieel document spreekt u af dat u na uw overlijden het geld beschikbaar stelt. Dit fenomeen wordt ook wel schulderkenning genoemd.

Overigens mag u ook een ander moment afspreken waarop u het geld beschikbaar stelt. In de meeste gevallen is dit na uw overlijden omdat uw erfgenamen dan erfbelasting verschuldigd kunnen zijn.

Kenmerkend aan deze schenking op papier is dat u geen contanten schenkt. U zorgt ervoor dat uw kinderen  een – niet opeisbare – vordering op u hebben en u betaalt jaarlijks rente over deze schuld aan uw kinderen.

Deze rente is wettelijk vastgesteld en bedraagt 6%.

Waarom zou ik kiezen voor schenken op papier?

Indien u tijdig begint met het overdragen van vermogen bespaart u uiteindelijk veel belasting. U kunt ervoor kiezen om jaarlijks het bedrag van de vrijstelling te schenken of éénmalig een bedrag en daarover ineens schenkbelasting afdragen. Op deze wijze kunt u dan jaarlijks de rentevergoeding van 6% wegschenken zonder dat hier belasting over verschuldigd is.

Aan de andere kant betaalt uw kind vermogensrendementsheffing over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt van € 30.000 per persoon. Dit bedrag is de vrijstelling in 2018.

Voordelen schenken op papier

Enkele voordelen op een rij om deze volgorde te kiezen :

 • Door nu een schenking te doen benut u de jaarlijkse schenkingsvrijstelling en betaalt pas later;
 • U bespaart op de erfbelasting doordat deze schuld in minder wordt gebracht op uw nalatenschap;
 • De schuld is aftrekbaar van uw saldo in box 3 waardoor u vermogensrendementsheffing bespaard;
 • De vermogenstoets voor de AWBZ pakt gunstiger uit waardoor de maandelijkse bijlage daalt;
 • U kunt zelf de voorwaarden van de schenking beïnvloeden en op deze wijze uw vermogen vrijwaren van bijvoorbeeld een echtscheiding van uw kind.

Nadelen schenken op papier

Er zijn ook nadelen te bedenken aan deze constructie :

 • U dient verplicht kosten te maken voor een notaris vanwege de schenkingsakte;
 • De rente van 6% dient daadwerkelijk te worden voldaan, zit er veel tijd tussen uw overlijden en de schenking dan dient u dit bedrag ook te ramen en te hebben;
 • Uw kind dient jaarlijks ook belasting te betalen in box 3 en kan toeslagen in de weg staan;
 • Jaarlijks zit er administratie aan deze akte vast.

Wetenswaardigheden over de schuldigerkenning

Het is noodzakelijk om een bezoek aan de notaris te brengen voor deze schuldigerkenning. De notariskosten zijn gemiddeld € 550 voor een schenkingsakte.

Op papier telt de schenking enkel als aftrekpost indien u jaarlijks vanaf het moment van de papieren schenking de rente heeft voldaan. Deze rente van 6% dient dus daadwerkelijk jaarlijks te zijn voldaan. Hou bij het opzetten van dit plan ook rekening met de beschikbaarheid van geld om deze jaarlijkse rentebetaling te kunnen doen. Heeft u de rente niet altijd voldaan dan mag u dat alsnog ineens doen door het toepassen van rente op rente en uiterlijk 180 dagen voor uw overlijden.

Mocht u zelf geen box 3 vermogen hebben dan dempt dit de belastingbesparing. Immers uw kind dient wel heffing in box 3 te betalen. Op deze wijze is er weglek qua vermogen.

Indien u (jaarlijks) schenkt boven de schenkingsvrijstelling is er direct schenkbelasting verschuldigd.

 • Voor uw kind is de jaarlijkse vrijstelling € 5.363 (2018);
 • Het tarief tot € 123.247 schenking bedraagt 10%;
 • De schenkbelasting boven de € 123.248 bedraagt 20%.

Een rekenvoorbeeld. Stel u schenkt op papier éénmalig € 175.000 in 2018 aan uw kind dan bent u aan schenkbelasting het volgende ineens verschuldigd :

 • Over € 175.000 minus € 123.247 en de vrijstelling van € 5.363 draagt u € 9.278  af;
 • Over € 123.247 draagt u 10% af en dus € 12.324;
 • Totaal is de schenkbelasting derhalve € 21.602.

Indien u binnen 180 dagen na de schenking komt te overlijden wordt de schenking voor de afwikkeling van de nalatenschap buiten beschouwing gelaten. Dan wordt gedaan alsof er geen schenking op papier heeft plaatsgevonden. In deze situatie verdwijnt dan het voordeel van de besparing op de erfbelasting.

Partner van uw kind uitsluiten

Eerder schreven we al dat u de schenking zodanig kunt vormgeven dat de partner van uw kind buiten de schenking valt. Dit gaat met een zogeheten uitsluitingsclausule. Met deze bepaling geeft u aan dat de schenking enkel en alleen voor uw kind is bestemd.

Bij een relatiebreuk of echtscheiding voorkomt u dat de schenking inzet van de verdeling is.

Ook kunt u aanvullende voorwaarden stellen over het moment van beschikbaar stellen van de schenking en de minimale leeftijd die uw kind dient te bereiken om over het geld te beschikken.

Daarnaast kunt u ook een herroepingsrecht inbouwen. Bijvoorbeeld als uw kind onverwachts eerder dan u komt te overlijden.

Meer informatie over dit onderwerp gewenst?

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties