Praten over geld met partner moeilijk?

Praten over geld met partner moeilijk?

over geld pratenIs het moeilijk om met uw partner over geldzaken te praten? Dit is misschien een vraag met een pijnlijk antwoord om dit artikel mee te beginnen. Onderzoek wijst helaas uit dat het vaak lastig is om over geldzaken te praten. Het is niet voor niets de nummer één aanleiding voor een echtscheiding.

Waarom is het moeilijk om over geldzaken te praten?

Een veel gehoord argument om een goed gesprek over geld uit de weg te gaan is schaamte. Veroordeeld te worden door anderen is ook een grote angst. Overigens hoeft dit niet alleen samen te hangen als u te maken heeft met geldzorgen of schulden. Ook mensen die veel geld hebben vinden het lastig om hierover te praten. Dit is dan vooral met anderen dan hun partner.

Richting anderen blijkt dat mensen met geld het gevoel hebben zich te moeten verantwoorden waarom zij veel geld hebben. Het blijkt dat Nederlanders niet altijd even mild oordelen over mensen met geld waardoor hier een taboe ontstaat.

Daarnaast willen mensen ook graag bij een groep horen en kun je uitgesloten worden als je bijvoorbeeld beschikt over meer of minder geld dan anderen en afwijkende keuzes maakt.

Belangrijk om partner te betrekken bij geldzorgen

Het makkelijkst is om juist niet met uw partner om over geldzaken te praten. Dan kunt u moeilijke discussies uit de weg gaan. Alleen op het moment dat u kampt met geldzorgen, vrees hebt over uw baan of andere angsten hebt is het toch raadzaam om dit te bespreken. Dit geeft vaak ruimte om de geldzorgen weg te nemen of een concreet actieplan op te zetten om grotere problemen te voorkomen. Zoals al benoemd zijn financiële problemen de hoofdoorzaak van de meeste echtscheidingen.

Praten met uw partner over geldzaken levert u misschien harde confrontaties op, alleen door dit uit de weg te gaan worden uw problemen alleen maar groter. Misschien is het niet de oplossing, alleen door het niet te proberen blokkeert u sowieso een mogelijke oplossing. Enkele tips om goed voorbereid een dergelijk lastig gesprek in te gaan:

  • Probeer een rustig moment uit te kiezen zonder afleiding om tot een goed gesprek te komen. Probeer een eindtijd ook te vermijden zodat alles besproken kan worden. Oververhit het gesprek aangaan levert vaak een slagveld op. En komt u er tijdens het eerste gesprek niet uit, plan dan een vervolggesprek in. Uiteindelijk is het praten over geldzaken een terugkerend onderwerp. Ook de vaat en het vuilnis ruimt u dagelijks op, geldzaken horen ook in dit rijtje thuis.
  • Ook het bespreken van maximaal twee onderwerpen is aan te raden. Vaak worden de zijwegen toch wel besproken tijdens een goed gesprek leert de ervaring.
  • Probeer goed naar elkaar te luisteren en laat elkaar uitspreken. Dit is natuurlijk een afgezaagde uitdrukking, alleen zoals het vaak met clichés is kloppen ze wel.
  • Jullie hebben dezelfde belangen en bedoelingen, dus wees eerlijk en oprecht. Als uw partner misschien niet reageert zoals u verwacht kan dit samenhangen met de ideeën van uw partner over geld en sterke overtuigingen. Dit kan diepgeworteld zijn en grote emoties opleveren. Laat elkaar dan ook in waarde.

Welke concrete onderwerpen passeren de revue?

De lijst van onderwerpen die moeilijk kunnen vallen bij uw partner, maar wel belangrijk zijn kunnen we samenvatten in de volgende hoofdonderwerpen. De reden waarom ze belangrijk zijn is omdat ze vaak in juridische zin ook uw partner kunnen raken. Loopt u bijvoorbeeld een BKR-codering op voor een gezamenlijke lening of hypotheek, dan krijgt uw partner ook automatisch een negatieve BKR-registratie.

  • Een lening of financiële verplichting aangaan buiten uw partner om;
  • Betalingsachterstand hebben voor verplichtingen die resulteren in negatief BKR-registraties;
  • Aankondiging van een reorganisatie of andere signalen dat uw baan op de tocht staat;
  • Problemen binnen uw onderneming waar u slecht van slaapt en die ook uw financiële situatie thuis beïnvloeden.
  • Beleggingen of investeringen die niet het gewenste resultaat hebben waardoor u geld verliest en hierdoor zorgen hebt.

Oplossingen voor geldzaken?

Er is niet één oplossing of universele aanpak mogelijk. Echter door met een concreet plan aan de slag te gaan of u goed in te lezen over geldzaken en mogelijke hulpmiddelen te gebruiken kunt u inzicht krijgen in uw gedrag. Vanuit die aanpak zet u in ieder geval een stap in de goede richting. Denk ook niet te groot en begin stap voor stap.

Soms zijn de geldzorgen groot of wenst u hulp bij het voorkomen van grotere geldzorgen. De overheid heeft hier ook diverse initiatieven voor.

Vertel ons uw verhaal

Interesse in het afsluiten van een hypotheek om uw financiële situatie te verbeteren, of om uw verzekeringspakket onder de loep te nemen? Aan de hand van een kosteloze quickscan of intakegesprek kunnen wij u vaak al eerlijk informeren over de (on)mogelijkheden. Is een echtscheiding onvermijdelijk, ook dan kunnen wij u helpen, bijvoorbeeld als u tijdens de scheiding een woning wenst te kopen.

 

 

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties