Ander huis kopen en lees wat u zoal kunt verwachten

Ander huis kopen en lees wat u zoal kunt verwachten

[pbutton url=”https://www.cournot.nl/contact/telefonisch-consult” text=”Meer informatie gewenst?” new_window=”no”]

 

Een ander huis kopen omdat u ambitie heeft in uw wooncarrière? Misschien wilt u in de stad wonen of heeft u behoefte aan meer ruimte. Wat de reden ook is voor het verhuizen naar een volgend huis, wij helpen u graag een eindje op weg!ander huis kopen

Waar begin ik?

“Eerst verkopen van mijn bestaande woning, of toch beter wachten? Dan heb ik wel het risico op dubbele woonlasten.” Dit kan zo maar het begin van een denkproces zijn.

Wij zouden starten aan de hand van een stappenplan, en proberen enigszins een structuur aan te brengen. Dat maakt het makkelijker om op terug te vallen op het moment dat er belangrijke keuzes te maken zijn onder tijdsdruk en stress. Dan heeft u houvast en kunt u de keuzes toetsen aan uw plannen die gemaakt zijn in minder stressvolle omstandigheden.

Overigens kunt u met een woning die courant is beter wachten met verkopen tot u zelf uw droomwoning hebt gevonden. De kans is namelijk groot dat uw woning snel is verkocht en dat u dan onder tijdsdruk komt te staan. Tenzij u het niet erg vindt om eerst te verhuizen naar een tijdelijk onderkomen lijkt ons deze volgorde verstandig. Is uw woning minder courant of krijgt u mogelijk met een restschuld te maken, dan zouden we aanraden eerst uw huidige woning te verkopen.

Wat kan ik maximaal lenen voor een andere woning

Als u weet wat u kunt lenen met betrekking tot uw nieuwe hypotheek, heeft u duidelijkheid over de maximale prijsklasse van uw nieuwe woning. Dan kunt u ook inzage krijgen in de bijbehorende maandlasten en weet u of verhuizen naar een nieuwe woning financieel wenselijk is.

Direct uw maximale hypotheek berekenen?

Met behulp van een hypotheekadviseur van ons kantoor krijgt u ook inzage in de mogelijkheden. Ook omdat wij een maatwerkberekening kunnen opstellen kunt u al snel duidelijkheid krijgen met betrekking tot de nieuwe maandlasten. Daarbij houden wij ook rekening met uw bestaande situatie, omdat u al een hypotheek hebt.

Shortlist nieuwe woning

Een nieuwbouwwoning of bestaande woning? Toch liever een huis met een tuin of een luxe appartement? Een ander huis kopen levert keuzestress op. Zeker als u samen met iemand een andere woning gaat kopen is het belangrijk om op dezelfde pagina te zitten. Hoe duidelijker uw beeld van uw ideale woning is, des te makkelijker de zoektocht kan verlopen.

De zoektocht van een nieuwe woning gaat tegenwoordig online via woonportals zoals Funda en Jaap. U kunt hier online zoeken naar geschikte woningen. Ook kunt u een alert aanmaken zodat u dagelijks wordt geïnformeerd over nieuw woningaanbod.

Als u een concreet huis op het oog hebt kunt u ook meteen een aankoopmakelaar inschakelen. Deze staat aan uw kant, en zorgt voor een goed onderhandelingsresultaat en begeleiding bij deze grote investering.

Aandachtspunten kopen andere woning

Bij het kopen van een nieuwe woning zijn er verschillen met het kopen van uw eerste woning. Bijvoorbeeld omdat u al een huis en hypotheek hebt. De keuzes en aspecten die van belang kunnen zijn :

  • Sluit ik een nieuwe hypotheek af, of verhuis ik mijn bestaande hypotheek mee?
  • Wat doe ik met de overwaarde of onderwaarde? Is dat meegenomen in de berekeningen voor een nieuwe hypotheek?
  • Sluit ik een hypotheek met of zonder NHG af?
  • Hoe lang kan ik een situatie van dubbele maandlasten volhouden?
  • Dien ik mijn echtscheiding eerst afgerond te hebben, alvorens een nieuwe woning te kopen?
  • Wat is de hoogte van de kosten koper?
  • Moet ik mijn nieuwe woning technisch laten keuren of is dat overbodig?
  • Eerst mijn huidige woning verkopen of daarmee wachten?
  • Is er financiële ruimte om te verbouwen?

Dit is slechts een greep uit de vragen die wij als adviseur tijdens gesprekken met onze klanten beantwoorden. U kunt zich voorstellen dat bij iedere vraag ook een vervolgvraag bedacht kan worden. Zeker omdat de bedragen groot zijn is het verstandig om tijd in te ruimen voor een grondige voorbereiding. Dat begint wat ons betreft met een gesprek op onze kosten over hypotheken!

Hypotheek afsluiten nieuwe woning. Hoe dan?

In de meeste situaties heeft u voor het kopen van een ander huis een hogere hypotheek nodig. U kunt opnieuw kiezen voor een nieuwe rentevastperiode en looptijd. Zeker met de huidige lage hypotheekrentes is het afsluiten van een nieuwe hypotheek interessant. U kunt dan gewoonlijk kosteloos uw bestaande hypotheek aflossen.

Bovendien mag u opnieuw kiezen hoe u de nieuwe hypotheek wenst af te lossen. Valt uw bestaande hypotheek onder het overgangsrecht dan kunt u zelfs nog opnieuw een bankspaarhypotheek of aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Om in aanmerking te komen voor het overgangsrecht dient u op 31 december 2012 te beschikken over één van deze aflosvormen.

Annuïteitenhypotheek

Het meerdere wat u dient te lenen, moet u aflossen in maximaal 30 jaar tijd op basis van minimaal een annuïtair aflosschema. Een lineaire hypotheek mag overigens ook. Daarmee lost u namelijk sneller af en dat vindt de Belastingdienst prima.

Een annuïteitenhypotheek kenmerkt zich door een vast bruto maandbedrag. Gedurende de looptijd van de hypotheek kan dit maandbedrag wijzigen door tussentijdse aflossingen en renteaanpassingen.

Verder heeft u aan het einde van de looptijd deze hypotheek volledig afgelost.

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek kenmerkt zich door een steile manier van aflossen. Iedere maand daalt het bruto maandbedrag. Vooral in de eerste jaren is deze hypotheekvorm duurder ten opzichte van een annuïteitenhypotheek. Als u een deel van uw leencapaciteit benut kan een lineaire hypotheek een goede keuze zijn. Per saldo is deze hypotheekvorm goedkoper over 30 jaar gemeten dan een annuïteitenhypotheek.

Ook bij deze aflosvorm is er geen restschuld aan het einde van de looptijd en geldt dat de maandelijkse bruto bedragen muteren indien de rente wijzigt of indien extra aflossingen plaatsvinden.

Meer weten?

Kunt u niet wachten om tot actie over te gaan en zit u met brandende vragen over hypotheken of het kopen van een huis? Maak een afspraak of bel ons gerust op voor meer informatie. Wij helpen u graag. Dat doen wij door heel Nederland, bij u aan huis of via advies op afstand. Wat u het prettigst vindt.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties