Wanneer een bouwkundige keuring bij kopen van een huis doen?

Wanneer een bouwkundige keuring bij kopen van een huis doen?

[pbutton url=”https://www.cournot.nl/contact/contact-2/” text=”Meer informatie?” new_window=”no”]

bouwkundige keuring

Wanneer een bouwkundige keuring in het koopproces van een huis laten uitvoeren is een veelvoorkomende vraag. Wij raden het aan om deze keuring pas te laten doen nadat de handtekeningen op het voorlopige koopcontract zijn gezet.

Natuurlijk kunt u al voorbereidingen treffen door een datum in te plannen voor deze bouwtechnische keuring. Ook kunt u een passage in het koopcontract opnemen voor onverwachte kosten.

Wat is een bouwkundige keuring

Er zijn diverse termen in omloop voor hetzelfde principe. De één noemt het een bouwkundige keuring, een ander noemt het een aankoopkeuring of een bouwtechnische keuring.

Het komt telkens neer op hetzelfde principe. U wenst een (toekomstige) woning te laten keuren op gebreken en verrassingen qua onderhoud. De uitkomst van een bouwkundige keuring wordt vastgelegd met een bouwkundig rapport.

U krijgt in het rapport ook inzichtelijk wat de kosten op korte termijn zijn en de kosten op lange termijn. Wenst u een bouwkundige keuring via ons kantoor aan te vragen dan krijgt u in het rapport ook de informatie te zien die voor een hypotheek met NHG nuttig is.

Waarom een aankoopkeuring nadat u getekend hebt?

Om te beginnen is er voor de verkoper dan enkel een dure weg terug. Eenmaal verkocht is verkocht. Op het moment dat u een keurig rapport hebt met betrekking tot de technische staat van uw woning en nog geen getekende koopovereenkomst dan heeft u nog niets in handen. Stel dat u de uitkomst van dit keuringsrapport wenst te bespreken dan kan de verkoper zich terugtrekken.

Deze vrijblijvendheid kan ervoor zorgen dat de verkoper met de nummer twee van de kandidaat-kopers verder in onderhandeling gaat. Rekening houdend met de woningmarkt zoals deze in 2018 is lijkt met dat een realistisch scenario. Dan heeft u wel kosten gemaakt voor de keuring, maar heeft u geen huis.

De verkoper wenst meestal wel snel duidelijkheid en stuurt aan op een keuring voor ondertekening. Dat kunt u ook ondervangen door de keuring dan tijdens de wettelijke bedenktijd te laten plaatsvinden.

Wat kost een bouwkundige keuring

Het tarief van een bouwkundige keuring is via onze bemiddeling vanaf € 365 beschikbaar. Dan krijgt u na uitvoering van de keuring een bouwkundig rapport binnen 48 uur.

De keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Een ware specialist die alle hoeken en gaten van uw toekomstige woning bekijkt. Dat wordt dan vastgelegd met foto’s en een beschrijving van de situatie en het eventuele probleem. Ook wordt een richtprijs genoemd van de mogelijke oplossing.

Direct een bouwkundige keuring aanvragen?

Tijdens de keuring

Hoe werkt een keuring precies? U vraagt bij ons een keuring aan voor de woning die u wenst te keuren. Dan plant de firma Perfectkeur een afspraak met u, de verkopend makelaar en eventueel de verkoper in. Het is mogelijk om aanwezig te zijn tijdens de keuring. Dat raden wij u eigenlijk altijd aan. Een mondelinge toelichting is vaak waardevol.

Soms lijkt een probleem op papier groter dan het in werkelijkheid is. Ook geeft dit u de gelegenheid om vragen te stellen in de aanwezigheid van de inspecteur. Deze heeft dan de situatie duidelijk in beeld en hoeft niet uit zijn herinneringen te putten.

Asbestkeuring

Het is ook mogelijk om een zogeheten asbestconsult mee te nemen in het bouwkundig onderzoek. Dit is minder uitgebreid dan een complete asbestinventarisatie. Voor sommige situaties volstaat het om te werken met een asbestconsult waarbij een check gedaan wordt op de aanwezigheid van asbest middels monsters.

U kunt namelijk ook besluiten om het materiaal met asbest te laten zitten. Niet in alle gevallen is het noodzakelijk om dit product te verwijderen. Stel dat het onderdeel van de betonnen constructie is dan kunt u dit prima laten zitten. Wettelijk is hier ook niets op tegen. Het is natuurlijk wel handig om te weten met welk materiaal u te maken krijgt in uw woning.

Bouwkundige keuring onderhandeling

De uitkomst van een bouwkundige keuring kan ook de verkoper inzage geven in de staat van zijn of haar huis. Niet iedereen weet bijvoorbeeld of het dak van zijn woning goed of slecht is. Natuurlijk weet u wel of het lekt of niet in huis, maar er zijn nog meer grijstinten zullen we maar zeggen.

Als verkoper kunt u de uitkomst van uw bouwtechnische keuring ook gebruiken om aan te tonen dat uw huis in picobello staat verkeerd. Andersom kunt u als koper de direct noodzakelijke kosten heronderhandelen.

Immers deze informatie is nieuw voor u en de verkopend makelaar hoort u volledig en correct te informeren over de onderhoudsstaat. Bij grote onverwachte gebreken ontstaat er een nieuw speelveld. Is de verkoper verplicht om de kosten te compenseren? Nee, dat niet. Wel dient deze bij iedere volgende bezichtiging eerlijk en open te communiceren over de onderhoudssituatie.

Is het dak aan vervanging toe, dan is de kans groot dat een volgende potentiële koper dat ook zal meewegen in het uitbrengen van een bieding. U kunt ook met elkaar afspreken dat de gebreken worden hersteld of dat er een deel gecompenseerd wordt.

Voorlopige koopovereenkomst en aankoopkeuring

Het is raadzaam om in de voorlopige koopovereenkomst afspraken te maken over de procedure van de bouwkundige keuring :

  • Een maximum bedrag afspreken van direct noodzakelijke kosten als ontbindende voorwaarde;
  • De einddatum waarop de vorige regel van toepassing is.

Spreekt u hier zaken over af dan is het verstandig om dit op te laten nemen in de voorlopige koopovereenkomst. Het is ook prettig om voorafgaand aan het kopen van de woning duidelijk te maken dat u überhaupt een keuring wenst te laten uitvoeren. Dan zet u de verkoper niet voor het blok en kunt u omtrent de aankoopkeuring heldere afspraken maken.

Video op locatie van bouwkundige keuring

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties