Aflossingsblij in plaats van aflossingsvrij?

Aflossingsblij in plaats van aflossingsvrij?

aflossingsblijDe banken in Nederland zijn een reclamecampagne gestart om mensen bewust te maken van hun aflossingsvrije hypotheek. Dit doet men onder het motto van ‘word ook aflossingsblij’.

Wat zijn de risico’s van een aflossingsvrije hypotheek?

De banken zien vooral een probleem in de toekomst wanneer de renteaftrek niet meer bestaat. Ook ziet men risico’s in een mogelijke gestegen rente in combinatie met een lager pensioeninkomen. Dat kan ook een probleem worden als u van plan bent lang in uw bestaande woning te blijven wonen.

Volgens de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) lopen 700.000 eigenwoningbezitters een dergelijk risico. Van 265.000 consumenten wordt zelfs verwacht dat het probleem zo groot is dat de aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd niet kan worden afgelost.

Samengevat zijn de volgende risico’s te signaleren:

  • Na 30 jaar vervalt de renteaftrek, die ook nog eens sneller wordt afgebouwd dan verwacht, waardoor bruto maandlasten ineens netto maandlasten worden;
  • Inkomensdaling na pensionering kan zorgen voor onbetaalbare woonlasten;
  • De rente staat op dit moment extreem laag en toekomstige rentestijgingen kunnen in combinatie met de voorgaande gebeurtenissen zorgen voor hogere maandlasten.

Is aflossingsblij de oplossing?

Een stuk bewustwording kan bijdragen aan het maken van heroverwegingen met betrekking tot een aflossingsvrije hypotheek. Toch zijn veel consumenten blij met de keuze om destijds en ook nu soms met volle overtuiging te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.

Zeker als iemand al met pensioen is en de rente voor de komende 20 of 30 jaar heeft vastgezet kan de financiële situatie overzichtelijk zijn. Voor deze doelgroep is de campagne aflossingsblij dan ook niet nodig.

Oplossing volgens campagne aflossingsblij

De campagne zet aan tot het inwinnen van advies bij uw bank of hypotheekadviseur. Ook valt op de website van aflossingsblij te lezen dat jaarlijks aflossen tot lagere maandlasten zorgt. Daarnaast spreekt men over het wijzigen van de hypotheekvorm.

Veel consumenten zijn van mening dat de overwaarde op hun woning kan zorgen voor verlening van hun hypotheek. Er zijn sinds kort mogelijkheden om de overwaarde te verzilveren voor senioren.

Wat gebeurt er aan het einde van de looptijd van mijn hypotheek?

U hebt bij het aangaan van de hypotheek een looptijd afgesproken. Uw bank zal u ruim voor het verstrijken van de afloopdatum een brief sturen met daarin een aantal keuzes. Het hangt heel sterk van de geldverstrekker af van de mogelijkheden.

Geldverstrekkers die niet meer actief zijn op de Nederlandse markt zullen u eerder laten bewegen naar het volledig aflossen van uw hypotheek. Weer andere geldverstrekker bieden u de mogelijkheid om de hypotheek door te laten rollen.

Ook bestaat de mogelijkheid om uw aflossingsvrije hypotheek over te sluiten. Afhankelijk van uw inkomen en onderpand kan dit ook een goede optie zijn.

Effecten berekenen van het aanhouden van uw hypotheekHulp gewenst bij uw aflossingsvrije hypotheek?

Indien u vragen hebt over uw aflossinsgvrije hypotheek kunt u deze gerust met ons bespreken. Vaak is na een gesprek meer duidelijk en weet u of er een ‘probleem’ is.

[contact-form-7 id=”1041″ title=”Standaard formulier met bijlagen”]
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Video campagne aflossingsblij

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties