Afwijkende of bijzondere hypotheek situatie afsluiten

Afwijkende of bijzondere hypotheek situatie afsluiten

hypotheek afwijkend

 

Afwijkende hypotheek situatie

Wanneer is er sprake van een bijzondere of afwijkende situatie en afwijking van de ‘norm’? Hier is geen eenduidig antwoord op te formuleren aangezien er diverse situaties kunnen zijn en iedere bank een eigen acceptatierichtlijn heeft.

Bijvoorbeeld : zo kan het financieren van een Rijksmonument speciaal zijn voor een reguliere bank terwijl het Nationaal Restauratiefonds uitsluitend dergelijke onderpanden financiert. Het is dus de kunst om uw hypotheekaanvraag te plaatsen bij de daarvoor meest geschikte bank.

Voorbeelden van bijzondere hypotheek situaties

Onderstaand treft u een lijst aan van enkele bijzondere situaties. Dit is een greep uit de vele bijzondere situaties die wij in de praktijk meemaken en weten om te zetten in een positieve uitkomst van de hypotheekaanvraag :

 • U wilt samen met een familielid een woning kopen voor gezamenlijke bewoning. Bijvoorbeeld ouder(s) en kind(eren);
 • Stel dat u meer dan 40 uur werkt en daarnaast nog een onderneming drijft of veel overwerk hebt en u wenst dit inkomen mee te nemen;
 • Er is sprake van particuliere erfpacht op de woning die u koopt;
 • U heeft een BKR codering (A of A1) die onterecht is of meer dan twee jaar geleden is hersteld;
 • Als ondernemer vraagt u een hypotheek aan en u bent korter dan drie jaar zelfstandig;
 • Bij verkoop van uw huidige woning met een kwijtgescholden restschuld door NHG;
 • Het onderpand wat u wil kopen heeft geen woonbestemming, zoals bijvoorbeeld een voormalige boerderij of woon- winkelpand;
 • U wenst het huis van de buren te kopen en wenst dit samen te voegen met uw eigen woning;
 • Er komt een nieuwe carrièrekans op uw pad en wenst de overstap te maken, maar kan onvoldoende vast inkomen aantonen, maar die is wel te verwachten op basis van een variabel inkomensbestanddeel;
 • U werkt in het buitenland en wenst in Nederland een woning te kopen;
 • Naast uw regulier (pensioen)inkomen heeft u een stamrecht BV.

Bij iedere situatie kunnen we een uitgebreide toelichting geven over de afwijkingen op het standaard acceptatiebeleid. Leg gerust uw specifieke situatie voor en dan zullen we beoordelen of er een mogelijkheid tot bespreking is.

Hypotheekaanvraag op voorlegbasis

Bij dergelijke aanvragen kunnen wij ons no cure no pay beleid niet voeren en spreken wij samen met u voorafgaand aan de werkzaamheden een tarief af op basis van uw specifieke situatie. De reden hiervoor is dat wij een goede inschatting dienen te maken van de tijdsinvestering en haalbaarheid. Het vinden van een oplossing vergt in sommige gevallen veel tijd en energie.

Bijzondere situaties in uw leven

Naast het afsluiten van een hypotheek kunt u tijdens de looptijd van uw hypotheek ook in aanraking komen met een bijzondere persoonlijke situatie zoals een echtscheiding, relatiebreuk, werkloosheidssituatie, overlijden van uw partner et cetera.

Bij deze situaties hanteert een geldverstrekker ook een afwijkend acceptatiebeleid ten opzichte van de criteria bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek waarbij er oog hoort te zijn voor deze persoonlijke situatie. De toezichthouder heeft in 2013 al gesteld dat de wettelijke regels voor het aangaan of verhogen van een hypotheek niet gelden voor de eerder genoemde situaties.

Het hoeft namelijk niet in alle gevallen in uw belang te zijn om uw woning te verkopen. Stel dat de woningmarkt daalt en u wordt geconfronteerd met een dergelijke situatie dan heeft u er geen belang bij om te verhuizen. De geldverstrekker kan samen met u bezien of er binnen uw besteedbaar inkomen ruimte is om uw financiële situatie te verbeteren.

Heeft u een bijzondere situatie en wenst u deze vrijblijvend voor te leggen aan een hypotheekadviseur van ons kantoor, gebruik dan onderstaand formulier of bel ons op.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties