Als Belg in Nederland een hypotheek afsluiten

Als Belg in Nederland een hypotheek afsluiten

Heeft u ooit gedacht aan het verlaten van uw geliefde België om de heerlijke smaken van Nederland te ontdekken? Misschien droomt u van fietsen langs de grachten, genieten van stroopwafels bij een kopje koffie, of gewoon lekker ouwehoeren met de Nederlandse buren? Welnu, heeft u uw ooit afgevraagd hoe u die droom werkelijkheid kunt maken en een huis kunt kopen in het land van kaas, molens en tulpen?

Kan ik als Belg in Nederland een hypotheek afsluiten?

Dit is een veelgestelde vraag die wij met enige regelmaat krijgen. Zeker als u grensarbeider bent zijn er goede mogelijkheden voor het verkrijgen van een hypotheek in Nederland. Woont en werkt u in België en wenst u naar Nederland te verhuizen, dan kunnen wij u helpen met een hypotheek en aankoopbegeleiding van uw woning in Nederland. Ook als u Nederlander bent en in België werkt zijn er opties voor het afsluiten van een hypotheek. De beperking is dat wij uitsluitend een hypotheek kunnen afsluiten voor een woning in Nederland.

Een hypotheek voor een tweede woning in Nederland, bijvoorbeeld een recreatiewoning, daarbij kunnen wij u als Belg niet bij van dienst zijn.

 

Voorwaarden in Nederland als Belg hypotheek afsluiten

In principe zijn de meeste spelregels voor u gelijk aan een Nederlander die in Nederland een hypotheek afsluit. Sommige geldverstrekkers zijn terughoudend bij het verstrekken van een hypotheek aan grensarbeiders. Wij kennen het klappen van de zweep en kunnen u goed helpen bij de nodige procedures.

Starters komen in Nederland mogelijk in aanmerking voor een vrijstelling van de overdrachtsbelasting. In 2023 is dit van toepassing voor starters die jonger dan 35 zijn en een woning kopen met een koopprijs tot maximaal € 440.000.

 

Ondernemer in België

De meeste opdrachtgevers die wij helpen zijn in loondienst. Ook kunnen wij u van dienst zijn als u een onderneming hebt in België en in Nederland een huis wenst te kopen als hoofdverblijf. Dergelijke hypotheekaanvragen voor ondernemers in het buitenland zijn ingewikkelder. Tijdens een kennismakingsgesprek kunnen wij u vaak op weg helpen door de haalbaarheid in te schatten.

Het maakt daarbij niet uit welke vennootschapsvorm uw onderneming heeft. Dus heeft u een BV, CV, Vof of CommV dan kunnen wij uw jaarrekening beoordelen wat de hoogte van uw inkomen is.

 

Hypotheekrenteaftrek

Sinds een aantal jaren bestaat er voor grensarbeiders tussen België en Nederland een algemene compensatieregeling als gevolg van het belastingverdrag tussen de twee landen. Als uw inkomen hoofdzakelijk uit België komt is dit belast in Duitsland en kunt u in Nederland geen renteaftrek claimen. Dit nadeel wordt opgelost door een algemene compensatieregeling. Een deskundige belastingadviseur kan u hierover verder informeren of u hier bijvoorbeeld voor in aanmerking komt. Een en ander hangt ook af van uw gehele situatie en hoeveel dagen u thuiswerkt.

 

Aankoopmakelaar

Bent u nog niet bekend met de Nederlandse woningmarkt dan kunnen wij u ook assisteren bij het aankopen van de woning in Nederland en u ondersteunen bij dit proces. Daarbij kunnen wij u inzicht geven in de marktprijs en de onderhandelingsstrategie en procedure die komt kijken bij het kopen van een woning in Nederland.

 

Vertel ons uw verhaal!

Voor het aanvragen van een hypotheek komt er veel papierwerk om de hoek! Nederlanders houden van papierwerk bijna net zoveel als ze van kaas houden. Het zal een avontuur op zich zijn om al die informatie te verwerken, maar geen zorgen, wij helpen u graag met deze rompslomp.

Wilt u als Belg een woning kopen in Nederland of werkt u als grensarbeider in België? Neem gerust contact voor een nadere kennismaking, een online kennismakingsgesprek hebben we zo opgezet. Dit gesprek kan ook in de avonduren plaatsvinden!

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties