In 2012 gaat de relatie tussen een man en vrouw over. De vrouw klaagt over een opgelopen BKR registratie en legt deze klacht voor aan de geschillencommissie van het BKR.
Woning wordt verkocht met een grote restschuld
In de jaren na de relatiebreuk ontstaat er veel gedoe tussen de voormalige partners over het betalen van de woonlasten. De vrouw stelt dat de man deze lasten zou moeten betalen omdat ze hier afspraken over hebben gemaakt. Hij is ook degene geweest die is blijven wonen in de woning.
Uiteindelijk heeft de rechter ook beslist dat de ex-partner deze lasten zou moeten betalen en heeft een minimale betalingsregeling getroffen.
Sinds juni 2013 worden de volledige hypotheeklasten niet meer voldaan en uiteindelijk in maart 2016 wordt de woning verkocht met een fikse restschuld van circa € 113.000. De vrouw betaalt de bank volledig af in december 2016 en hoopt hiermee geen BKR codering te krijgen.
Man wil nieuwe woning kopen
Toch blijkt dat de vrouw een BKR codering op zijn naam heeft gekregen. Hij vindt dat door deze codering hij onevenredig wordt geraakt in zijn mogelijkheid om een huis te kopen en andere verplichtingen aan te gaan.
De bank heeft geen oog voor deze zienswijze en stelt dat beide personen hoofdelijk aansprakelijk zijn. Ook de uitspraak van de rechtbank overtuigt de bank niet om de melding te verwijderen.
De vrouw in kwestie geeft ook aan niet onder haar verantwoordelijkheid uit te willen komen en heeft om die reden ook de schuld voldaan. Toch blijft de bank volharden in haar standpunt en wijkt niet.
Zo geeft de bank bijvoorbeeld aan dat de vrouw niet zijn volledige medewerking heeft verleend aan de afdeling bijzonder beheer. Wel blijkt er voldoende overleg te zijn geweest tussen de afdeling bijzonder beheer en de vrouw, alleen zij heeft niet volledige inzage in zijn financiën verstrekt.
Beslissing BKR geschillencommissie
Gelukkig voor de vrouw denkt het BKR er anders over. Deze ziet juist wel iemand die te hard geraakt wordt door de beslissing van de bank om de codering overeind te houden. Ze hebben ook oog voor het ineens betalen van de zeer hoge restschuld door de vrouw waardoor de bank geen verlies heeft geleden. Ook omdat uit de uitspraak van de rechtbank blijkt dat de ex-partner grotendeels verantwoordelijk was voor de inlossing van de schuld.
De bank dient de codering volledig te verwijderen. Onderstaand kunt u de volledige uitspraak lezen.
Hypotheek met BKR codering afsluiten?
Leg gerust uw BKR-situatie voor. Wij kunnen middels een kosteloze quickscan snel en eerlijk aangeven of u kans maakt op een succesvolle hypotheekaanvraag.
0 reacties