Om een woning te verbouwen of een nieuwe woning te bouwen heeft u vaak een bouwdepot nodig. Dit is een faciliteit die u naast uw hypotheek kunt afsluiten. Met dit bouwdepot kunt u de verbouwing bekostigen en gebruik maken van de fiscaal gunstige regeling voor renteaftrek.
Wat zijn de kenmerken van een bouwdepot?
Een bouwdepot is een geblokkeerde bankrekening die alleen bestemd is om (ver)bouwkosten van een woning mee te betalen. U kunt een bouwdepot afsluiten in combinatie met een hypotheek. U geeft bij het aanvragen van uw hypotheek aan wat de hoogte van het bouwdepot dient te worden.
Eventueel taxeert een makelaar of taxateur de marktwaarde aan de hand van uw verbouwingsplannen. Zodra de hypotheek is goedgekeurd heeft u maximaal twee jaar gelegenheid om de kosten van de bouw of verbouwing te betalen vanuit het bouwdepot.
Iedere factuur declareert u via de geldverstrekker middels een speciaal formulier of app. De bank controleert uw declaratie en checkt of deze overeenkomt met uw eerdere opgave. Bij goedkeuring maakt de bank het geld over aan de aannemer of aan u indien de factuur hebt voorgeschoten.
Samengevat enkele kenmerken van een bouwdepot :
- U betaalt meestal geen rente over het bedrag dat u nog niet hebt opgenomen uit het bouwdepot;
- Facturen zijn pas te declareren vanaf het moment dat de hypotheek is gepasseerd;
- Een bouwdepot is bij de meeste geldverstrekkers 2 jaar te gebruiken;
- Geldverstrekkers hanteren een minimumbedrag voor een bouwdepot. Vergelijk de voorwaarden goed;
- Betalingen op basis van offertes, pro forma facturen en orderbevestigingen worden niet gehonoreerd. Enkel op basis van facturen.
Welke kosten mogen betaald worden met een bouwdepot?
Enkele de kosten voor de bouw of verbouwing zijn te declareren. U mag alle kosten van de verbouwing declareren die toezien op zaken die aard- en nagelvast zijn. Dit zijn dus zaken die niet gemakkelijk verwijderd kunnen worden. Een voorbeeld. Een keuken of badkamer kunt u onder deze zaken scharen. Alleen een losse koelkast die u kunt oppakken niet.
Ook dient u een opgave te maken van de verwachte verbouwingskosten. De geldverstrekker zal per declaratie een vergelijking maken en bekijken of de gevraagde kosten voorkomen op uw eerdere verbouwingsspecificatie.
Bouwdepot aanvragen
Het bouwdepot is onderdeel van de hypotheek en kan om die reden alleen in combinatie met een hypotheek worden afgesloten. Bij een nieuwbouwwoning mag u ook de kosten van de grond voldoen uit het bouwdepot. Bij een reguliere verbouwing gaat het om de werkelijke kosten van de materialen en aannemer die u kunt onderbrengen in een bouwdepot.
Op het moment dat de hypotheek ingaat en het bouwdepot ongebruikt blijft betaalt u in sommige gevallen een vergoeding. De meeste geldverstrekkers hebben in de voorwaarden opgenomen dat de rentevergoeding over het bouwdepot gelijk is aan de te betalen hypotheekrente. Er zijn echter ook banken die een aftrek van 1% toepassen op deze rentevergoeding. Hierdoor kost het aanhouden van een bouwdepot toch rente.
Hoe ontstaat een bouwdepot?
Indien u verbouwing opgeeft bij de hypotheekaanvraag, wordt er veelal ook automatisch een bouwdepot aangemaakt. Ook als de taxateur rekening heeft gehouden met een verbouwing om de marktwaarde te bepalen, is een bouwdepot verplicht. Het is van belang dat de verbouwingskosten in de hypotheekaanvraag exact gelijk zijn met de verbouwingskosten uit het taxatierapport.
Bouwdepot hypotheek en inkomstenbelasting
Over een bouwdepot ontvangt u hypotheekrente en u betaalt hypotheekrente. Per saldo is deze hypotheekrente aftrekbaar. Naarmate de verbouwing vordert en u steeds meer opneemt om betalingen te doen aan de aannemer stijgt het bedrag aan verschuldigde hypotheekrente.
Stappenplan en voorwaarden bouwdepot
De volgende wetenswaardigheden zijn van belang voor het aanvragen van een hypotheek met bouwdepot :
- Uw hypotheek mag maximaal 106% van de waarde van uw woning zijn indien u het merendeel boven de 100% besteedt aan energiebesparende maatregelen;
- Een taxateur neemt twee waardes op in het taxatierapport en schat de waardevermeerdering na de verbouwing in en toetst deze met relevante verkochte woningen;
- De maximale looptijd van een hypotheek is meestal 2 jaar, geldverstrekkers kunnen hier zelf beleid op maken, alleen 2 jaar is de meest voorkomende periode.
Wat is de maximale hoogte van een bouwdepot?
De maximale hoogte van een bouwdepot hangt samen met de waarde van de woning na verbouwing. Deze waarde wordt ingeschat door een taxateur. Deze stelt aan de hand van uw bouwplannen een berekening op van de waardevermeerdering. Uiteindelijk is de hoogte van uw hypotheek met bouwdepot maximaal 100% van deze waarde.
Uiteindelijk hangt de waardevermeerdering samen met het type verbouwing aan uw woning. Zo levert een volumevergrotende verbouwing meer op dan een renovatie van een toilet. Een uitbouw is dus makkelijker in waarde om te zetten. Een toilet, keuken of badkamer zijn typische verbouwingen die smaakgevoelig zijn. Het toepassen van uitgesproken kleuren spreekt minder mensen aan en dat komt ook tot de uiteindelijke taxatiewaarde tot uiting.
Een vuistregel is dat een gemiddelde verbouwing tot een waardevermeerdering van 70% leidt.
Wat kost een bouwdepot?
Bij de meeste geldverstrekkers kost een bouwdepot enkel geld als u betalingen doet vanuit een bouwdepot. Sommige geldverstrekkers passen een afslag toe van 1% op de rente waardoor er bij een ongebruikt bouwdepot ook kosten zijn.
Waar u sowieso rekening mee dient te houden is dat de aflossing wel voldaan dient te worden. Ook al gebruikt u het geld niet. Dat is om fiscale redenen. U dient voor nieuwe hypotheken te voldoen aan de fiscale vereiste van het aflossen van uw hypotheek in maximaal dertig jaar.
Wat gebeurt er met het bouwdepot als er geld over is?
Dat is natuurlijk een mooie meevaller als u na uw verbouwing geld over houdt! Statistisch gezien is dit de meest onwaarschijnlijke optie. In overleg met de bank kunt u dan het geld gebruiken om de hypotheek af te lossen. In de meeste gevallen kan dit ook boetevrij.
Afhankelijk van de hoogte van het resterend saldo kunt u ook verzoeken om verlenging van de houdbaarheidsdatum van het bouwdepot. Bijvoorbeeld voor een toekomstige verbouwing.
0 reacties