Definitieve offerte hypotheek voor uw hypotheekaanvraag

Definitieve offerte hypotheek voor uw hypotheekaanvraag

[pbutton url=”https://www.cournot.nl/contact/telefonisch-consult” text=”Belafspraak?” new_window=”no”]

offerte hypotheek definitief

Definitieve offerte hypotheek wat is dat eigenlijk? Dit is in Jip-en-Janneke-taal de benoeming van het zogeheten ‘bindend aanbod‘ voor uw hypotheek. Sinds juli 2016 is er sprake van Europese wetgeving die voor extra consumentenbescherming dient te zorgen. Het Nederlandse systeem voor het aanbieden van een hypotheekofferte is daarmee van de baan.

Was het voor die tijd zo slecht geregeld dan? Wat u daar ook van vindt, het is nu een feitelijk andere situatie. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt met een definitieve offerte voor uw hypotheek en het rentevoorstel.

Hypotheekofferte tot 14 juli 2016

U was misschien gewend dat u een hypotheekofferte van uw bank of tussenpersoon ontving nadat u besloten had een hypotheek aan te vragen. Dan kreeg u keurig een document met daarin een aantal elementen :

  • Hoofdsom van de hypotheek;
  • Onderverdeling in leningdelen met de aflosvorm;
  • De keuze van uw rentevastperiode;
  • Een overzicht van de looptijd;
  • De rentepercentages per leningdeel.

Ook stond daar in weergegeven dat u een aantal documenten diende te overleggen waarna de geldverstrekker een beoordeling zou doen. Tot die tijd had u nog geen zekerheid over de haalbaarheid van uw hypotheekaanvraag. Pas na een totale beoordeling kreeg u dan groen licht door middel van een brief. Deze goedkeuring duurde meestal een paar weken.

Situatie na 14 juli 2016

Eigenlijk is de situatie voor het aanvragen van een hypotheek omgedraaid na deze datum. U dient eerst alle documenten te overleggen alvorens er een offerte komt. De regelgeving schrijft namelijk voor dat een offerte uitgebracht na 14 juli 2016 ook meteen een bindende offerte is. De bank kan niet meer terugkomen op het aanbod.

Vanaf het moment dat u het bindend aanbod ontvangt is daarmee dus ook de hypotheek goedgekeurd. Wel dient u bij sommige geldverstrekkers deze bindende offerte nog te retourneren voorzien van uw handtekening.

Bedenktijd van twee weken

Als consument hebt u wel een bedenktijd gekregen van twee weken. U hoeft geen reden op te geven als u besluit af te zien van de hypotheekofferte. Deze annulering is kosteloos binnen deze twee weken.

Deze kosteloze annulering geldt enkel voor de bank en niet voor de eventuele advieskosten van een hypotheekadviseur. Als u dus besluit een hypotheekadviseur in te huren. Wij helpen u vanzelfsprekend graag. Dan maakt u afspraken over de werkzaamheden en een annulering gedurende het adviestraject is meestal niet kosteloos.

Om het verhaal nog even compleet te maken. Deze bedenktijd van twee weken voor het bindend aanbod heeft niets van doen met de wettelijke bedenktijd voor het kopen van een woning. Die is slechts drie dagen.

Rentevoorstel hypotheek

Iedere geldverstrekker heeft sinds de nieuwe regels van kracht zijn geworden op een eigen manier invulling gegeven aan deze wetgeving. Zo komt het voor dat er geldverstrekkers zijn die eerst een rentevoorstel sturen. Vervolgens verzamelt u de benodigde documenten en gaat de bank deze stukken beoordelen. Volgt er een goedkeuring dan krijgt u een definitieve hypotheekofferte.

Er zijn ook geldverstrekkers, bijvoorbeeld ING bank en Rabobank, die u eerst alle documenten vragen in te sturen zonder een rentevoorstel te sturen. Dan is er slechts één document met het hypotheekaanbod. Zij slaan dus de stap van het rentevoorstel over.

Taxatierapport nasturen

ING bank hanteert het model dat u het taxatierapport zelfs op een later moment mag insturen. Dat levert u tijd op omdat de beoordeling van de overige documenten al wel heeft plaatsgehad. Zo kunt u dus al beschikken over een definitieve hypotheekofferte zonder dat u beschikt over het taxatierapport.

Wel dient het taxatierapport dan nog wel te voldoen aan de eisen van de bank. Dus stem dat eerst goed af met uw hypotheekadviseur of het onderpand of de prijs geen issue gaat worden.

Andere regels Mortgage Credit Directive (MCD)

De nieuwe regels vanaf 14 juli 2016 zijn bekend onder de noemer Mortgage Credit Directive of kort gezegd MCD. Er zijn nog meer spelregels veranderd die bijvoorbeeld te maken hebben met de volgende onderwerpen :

  • De boeterente voor het vroegtijdig afkopen van uw hypotheek zijn wettelijk geregeld;
  • De invoering van een standaarddocument voor informatievoorziening over hypotheken genaamd ESIS.

Hypotheek aanvragen definitieve offerte

Als u een hypotheek wens aan te vragen neem dan rustig contact met u op. We informeren u dan graag over de mogelijkheden. Advies aan huis, op afstand of kantoor is bij ons mogelijk. Door heel Nederland.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties