Gezinshypotheek afsluiten om huis te kopen voor 2 gezinnen

Gezinshypotheek afsluiten om huis te kopen voor 2 gezinnen

Gezinshypotheek afsluiten om huis te kopen voor 2 gezinnen? Door de uitdagende woningmarkt zijn mensen op zoek naar creatieve manieren om toch een huis te kunnen kopen. Een groeiend aantal starters overweegt om samen met een ander gezin een woning te kopen. Dit kan met een gezinshypotheek. Dit mogen zowel vrienden als familieleden zijn. In dit artikel leggen we uit hoe dit werkt en waar u op moet letten.

Wat is een gezinshypotheek?

Een gezinshypotheek kan worden afgesloten door twee, drie of vier personen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld twee gezinnen samen één hypotheek nemen om een huis te kopen. Doordat alle inkomens worden meegeteld, kan het maximale leenbedrag aanzienlijk hoger zijn.

Een gezinshypotheek maakt het mogelijk voor bevriende stellen om samen bijvoorbeeld een stuk land met daarop één woning te kopen. We spreken dan van zelfbouw. Ook kunnen ouders samen met hun kind en partner een huis kopen. In feite kunnen zelfs vier vreemden samen een hypotheek afsluiten.

 

Voorwaarden voor een gezinshypotheek

 • Maximaal vier personen: Een gezinshypotheek kan worden afgesloten door twee, drie of vier personen. Dit hoeven niet per se familieleden te zijn.
 • Eén huis: De hypotheek wordt gebruikt voor de aankoop van één woning.
 • Inschrijving op het adres: Alle betrokkenen moeten op het adres van de woning ingeschreven staan.
 • Gezamenlijke verantwoordelijkheid: Alle hypotheeknemers zijn gezamenlijk voor 100% verantwoordelijk voor de hypotheek, dit noemen we hoofdelijke aansprakelijkheid.
 • Bestemmingsplan: Ook geschikt voor andere bestemmingen dan uitsluitend een huis met woonbestemming.

 

Aandachtspunten rondom een gezinshypotheek

 • Beperkte aanbieders: Slechts enkele banken bieden een gezinshypotheek aan, wat kan resulteren in minder gunstige voorwaarden zoals hogere rentes en minder flexibiliteit.
 • Hypotheekrenteaftrek: Voor hypotheekrenteaftrek moeten alle eigenaren voor minstens 50% eigenaar zijn van de woning.
 • Vertrek van een eigenaar: Als een eigenaar vertrekt, moet de hypotheek worden afbetaald, de woning worden verkocht, of de hypotheek op naam van de achterblijvers komen.

 

Klantervaringen Cournot Adviseurs met gezinshypotheek

Review Monique
We hebben vorige jaar al contact gelegd met Frank vanwege zijn ervaring in het aankopen van een perceel welke agarische grond betrof, hij bleek ontzettend kundig te zijn op dit gebied en hieruit kregen en we al veel tips en tricks mee, dit gesprek vond online plaats welke super fijn is je ziet elkaar en het scheelt ontzettend veel reistijd, vanwege persoonlijk omstandigheden is die koop toentertijd niet door gegaan, we vonden begin dit jaar een andere vrijstaande boerderij en hebben Frank weer ingeschakeld, wat een verademing in een stressvolle periode van het aanvragen van een nieuwe hypotheek, hij neemt zoveel stress weg geeft je vertrouwen in een goede afloop en regelt zaken tot in de puntjes, zoveel vragen werden beantwoord en zoveel werk is ons uit handen genomen, dus ik vind Frank en overigens Kelsey echte toppers om mee samen te werken. ik vind dit kantoor echt een dikke aanrader om mee samen te werken en beveel ze een ieder aan.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review S.K.
Dit was een vrij complexe hypotheekaanvraag voor een familiewoning, met bovendien een internationaal fiscaal aspect. Ferdinand en zijn collega’s hebben er duidelijk heel hard en goed aan gewerkt, en met succes. De hele familie heeft er een zeer goed gevoel aan overgehouden. Van harte aanbevolen.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review fam. Commandeur
Frank(en Kelsey) hebben ons enorm geholpen met het verkrijgen van een hypotheek voor een woonboerderij in Drenthe. De moeilijkheid bij ons was dat we het met onze zoon en schoondochter wilden kopen en dan mijn man net van zzp-er naar loondienst was gegaan en mijn schoondochter en ikzelf van baan moesten veranderen omdat we van Noord Holland naar Drenthe gingen verhuizen. Na behoorlijk spannende tijd is het uiteindelijk toch gelukt na veel inspanning van Frank en zijn team. Super bedankt allemaal !| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review Sander die met vrienden een villa koopt
Frank heeft onze droom mogelijk gemaakt! Namelijk met 2 gezinnen 1 hypotheek afsluiten voor de aankoop van onze droomwoning. Frank is een prettige en ervaren adviseur, dat merkt je aan alles. Hoe hij zaken uitlegt en uitvraagt, hoe de communicatie verloopt (snel en conform afspraken) en ook door zijn korte lijntjes met hypotheekverstrekkers. Frank was onze rots in de branding gedurende het hele traject, van a tot z. Hij stelde ons gerust op spannende momenten en heeft ons ook uit de wind gehouden zodat we ons geen zorgen hoefde te maken. Als iemand ooit met een financieel vraagstuk zit, zoals de onze of een andere, dan zou ik 100% zeker Frank adviseren.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review klant die een afwijzing had voor een hypotheek voor mantelzorgwonen
Wij wilden graag een hypotheek verkrijgen maar hadden een zeer unieke situatie waarbij er ook sprake was van een stuk PGB-inkomen. Eerder stapten wij naar een aantal banken en adviseurs toe en werden hier vrij snel al afgewezen.

Toen kwam ik door online te zoeken bij Cournot uit. Ik kwam in contact met Ferdinand de Regt. Vanaf moment één had hij een hele open en ondersteunende houding. Ferdinand heeft mij tijdens het gehele traject bijgestaan en geholpen. Wij zijn dan ook erg blij dat we de hypotheek mede dankzij Ferdinand hebben rond gekregen en mogen beginnen aan ons project (verbouwing) om ons droomhuis te gaan realiseren.

Ik heb zelf nog nooit een adviseur als Ferdinand ontmoet die gewoon echt met de mensen meedenkt en alles uit de kast haalt om de hypotheek rond te krijgen. Ook daarnaast is hij constant ondersteunend geweest met andere zaken uitzoeken. Ferdinand verdiend namens ons echt een dikke pluim! In een woord: een topper! | Beoordeling via Advieskeuze lezen

 

Gezinshypotheek afsluiten

Een gezinshypotheek werkt in de basis hetzelfde als een reguliere hypotheek. U doet een aanvraag, de inkomens worden getoetst en u levert de benodigde documenten aan. Bij goedkeuring gaat u gezamenlijk naar de notaris om de aankoop en de hypotheek vast te stellen.

Alternatieve opties

Als een gezinshypotheek niet geschikt is, zijn er andere mogelijkheden om een woning te financieren:

 • Familiehypotheek: Geld lenen bij een familielid, die de positie van de bank inneemt zonder eigenaar te worden van de woning.
 • Generatiehypotheek: Ouders kunnen een deel van de hypotheek afsluiten om het restbedrag te dekken.
 • Schenking: Ouders kunnen een belastingvrije schenking doen aan hun (klein)kinderen.
 • Overwaarde opnemen: Ouders kunnen de overwaarde van hun woning benutten door de hypotheek te verhogen en dit bedrag schenken of uitlenen.
 • Huis kopen en verhuren: Ouders of vrienden kunnen een tweede huis kopen en dit verhuren.

 

Verzekeringen rondom gezinshypotheek

De gezinnen die wij helpen met het afsluiten van een gezinshypotheek sluiten ook in de meeste gevallen een overlijdensrisicoverzekering af. Hiermee is een deel van het financieel risico bij een onverwachts overlijden op te vangen. Veelal wordt de verzekering per gezin afgesloten.

Daarnaast is het verzekeren van de gezamenlijke woning en inboedel een aandachtspunt. Er zijn namelijk geen standaardoplossingen hiervoor. Een verzekeringspakket afsluiten naast een gezinshypotheek is maatwerk en ook bij het samenstellen van een verzekeringsofferte voor meerdere gezinnen kunnen wij hulp bieden.

Vertel ons uw verhaal!

Bij Cournot Adviseurs hebben we veel ervaring met gezinshypotheken en andere constructies om de aankoop van een woning met meerdere personen mogelijk te maken. Wilt u samen de mogelijkheden bespreken? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking! Dit kan zowel online als in persoon. Wij hebben ruime – parate – kennis over hypotheken voor gezinnen die hun droom om samen te gaan wonen willen uitvoeren.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties