Hoe kies ik een goede hypotheekadviseur?

Hoe kies ik een goede hypotheekadviseur?

hypotheekadviseur vragen stellen

Indien u op zoek bent naar een goede hypotheekadviseur voor het afsluiten van een hypotheek voor uw toekomstige huis lees dan dit artikel. Wij proberen uit te leggen hoe u meetbaar kunt maken of u te maken hebt met een goede hypotheekadviseur.

Soms kiezen mensen op basis van gevoel een hypotheekadviseur. Als dit voor u fijn werkt, prima natuurlijk. Het is uiteraard ook een vertrouwensrelatie die u voor kortere of langere tijd aangaat met een financieel adviseur.

Beoordelingen of referenties

Vertrouwen komt te voet en gaat te paard is een bekend gezegde. Een eerdere ervaring met een hypotheekadviseur door bijvoorbeeld vrienden of familie kan een goede raadgever zijn. Ook zijn er steeds vaker beoordelingen online te vinden op websites zoals Advieskeuze (onderdeel Consumentenbond) waar u beoordelingen kunt lezen van eerdere opdrachtgevers van een hypotheekkantoor.

Wilt u bijvoorbeeld lezen hoe eerdere opdrachtgevers over ons kantoor spreken : klantervaringen Cournot Adviseurs.

Uiteraard hoeft een beoordeling of referentie niet leidend te zijn in uw keuze. Echt ontevreden klanten zullen zich overigens wel melden via een dergelijke vergelijkingswebsite waardoor dit wel een belangrijk filter kan zijn.

Inhoud hypotheekadvies

Een goed advieskantoor investeert een groot deel van het budget in scholing van mensen en IT. Dit zorgt voor een hoogwaardig financieel advies en een brede blik op uw financiële situatie. Een professionele hypotheekadviseur zal oog hebben voor uw gehele situatie en niet alleen uitsluitend uw vragen beantwoorden, maar zelf ook kritisch doorvragen en suggesties aan de hand doen. Deze zijn dan vaak in het voordeel van u en uw portemonnee.

Ook wordt er bij premium kantoren gewerkt met software en systemen die zorgen voor een efficiënt werkproces. Ook ons kantoor beschikt over dergelijke systemen en zorgt ervoor dat wij digitaal voor u een klantenportaal inrichten en u documenten digitaal kunt aanleveren. Daarnaast proberen wij de acceptatie op kantoor al zo goed als mogelijk voor te bereiden zodat de bank weinig opmerkingen heeft. Na afloop van de bemiddeling van uw hypotheek signaleert dit systeem ook mogelijke besparingen voor uw hypotheek.

Vraag gerust hoe een hypotheekadviseur is georganiseerd en wat de werkwijze is.

Assortiment hypotheekadviseur

Onderzoek toont aan dat u goedkoper uit bent met een adviseur die een breed aantal geldverstrekkers kan bemiddelen. Er zijn ook gebonden bemiddelaars, die onderdeel van een verzekeraar of bank zijn, maar dat niet direct op de gevel tonen. In deze situatie is de hypotheekadviseur gehouden om zo veel mogelijk klanten onder te brengen bij de verzekeraar die eigenaar van het kantoor is.

U kunt vragen of de hypotheekadviseur een gebonden of ongebonden bemiddelaar is en kan kiezen uit meerdere geldverstrekkers. Bij een bank rechtstreeks een hypotheek selecteren kan prettig zijn. Alleen een vergelijkend warenonderzoek ontbreekt aangezien de hypotheekadviseur van de bank enkel de hypotheekproducten van de bank kan adviseren en bemiddelen.

Goed om te weten is dat Cournot Adviseurs een ongebonden bemiddelaar is en geen onderdeel is van een bank of verzekeraar. Wij kunnen neutraal en eerlijk advies over hypotheken geven. Zo werken wij met nationale en internationale geldverstrekkers samen.

Samenwerking hypotheekadviseur

In de inleiding gaven we al aan dat u een vertrouwensrelatie aangaat. Ook gaat u bij het kopen van een huis en afsluiten van een hypotheek een intensieve periode van samenwerken aan. Let dan bijvoorbeeld in de eerste contacten op of afspraken worden nagekomen. Moet u telkens navraag doen of wordt u tijdig geïnformeerd en worden mogelijke problemen zelf gesignaleerd?

Is het bijvoorbeeld ook mogelijk om buiten de kantooruren een reactie te krijgen en is er daadwerkelijk oog voor uw belang?

Vraag ook gerust door of uw hypotheekadviseur een vast aanspreekpunt is en blijft. Bij banken en grote adviesorganisaties komt het voor dat u slechts eenmalig contact hebt met een hypotheekadviseur en dan vervolgens te maken krijgt met wisselende en lager gekwalificeerde medewerkers.

Wij werken altijd in een tandem. Een vaste hypotheekadviseur met een vaste assistent. Op deze wijze is iedereen maximaal betrokken bij uw zaak.

Regiefunctie

Bij het kopen van een huis of oversluiten van een hypotheek zijn er meerdere partijen betrokken. Bijvoorbeeld :

  • Een notaris om de hypotheek in te schrijven en het huis over te dragen;
  • De geldverstrekker voor het uitlenen van het geld;
  • Mogelijk een verzekeraar voor een levensverzekering of opstalverzekering;
  • De taxateur die de woning waardeert;
  • Eventueel een bouwtechnisch inspecteur voor een bouwtechnische keuring;
  • Een aan- en verkoopmakelaar voor begeleiding van de verkoop of aankoop van een woning.

Al deze partijen dienen goed met elkaar samen te werken. Van een goede hypotheekadviseur mag u verwachten dat deze naadloos de verschillende partijen aan elkaar vastknoopt om zodoende tot een soepel proces te komen.

De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. U mag van een goede hypotheekadviseur verwachten dat deze de zaak kan vlottrekken, ook als een andere partij in de keten verzaakt. Dat is natuurlijk vervelend en mogelijk uw hypotheekadviseur niet aan te rekenen, maar u mag wel leunen op de regiefunctie die een goede hypotheekadviseur heeft.

Toezichthouder

De AFM is als toezichthouder belast met het controleren van de wettelijke vergunningsvereisten voor een hypotheekadviseur. Zonder deze vergunning mag een hypotheekadviseur geen hypotheek aanvragen. Geldverstrekkers zijn daar vanzelfsprekend zeer streng in en sommige geldverstrekkers doen periodiek onderzoek naar de advieskwaliteit van aangesloten hypotheekadviseurs.

Ook heeft de AFM een checklist bedacht die u kunt gebruiken om te zien of uw hypotheekadviseur alle relevante onderwerpen met u bespreekt.

Quanta costa

Wat kost een goede hypotheekadviseur? Iemand die een professioneel hypotheekadvies inclusief bemiddeling geeft zal u een tarief aanbieden tussen de € 1.750 en € 4.500. Het goedkoopste tarief zal van toepassing zijn voor een simpele en overzichtelijke casus. U dient zich voor te stellen dat een professionele hypotheekadviseur jaarlijkse vele uren investeert in het bijhouden van kennis en volgen van permanente educatie.

Daarnaast zijn investeringen in IT en verplichte bijdrages aan de toezichthouder fors. Ook is een groot deel van het werk van een hypotheekadviseur onzichtbaar. Er is veel afstemming nodig met acceptanten van banken of geldverstrekkers. De dossiervorming is een belangrijk onderdeel van het werk. Ook met u als opdrachtgever dient een uitgebreide communicatie gevoerd te worden waardoor het aantal uren voor een goede totstandkoming en uitvoering van een financieel plan oploopt tot tientallen uren.

Vraag ook aan een hypotheekadviseur wat het tarief behelst. Zit hier bijvoorbeeld ook het afsluiten van een levensverzekering of het onderhouden van contacten met de partijen in de keten? Het is echt belangrijk om te weten wat u zelf dient te doen en wat de hypotheekadviseur doet.

Het is vervelend als u verwacht dat u ontzorgt wordt en uiteindelijk zelf veel moet doen en daardoor stressvolle situaties ontstaan. Wij proberen onze dienstverlening zodanig uit te voeren dat u de minste stress hebt. Overigens is het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis een stressvolle bezigheid. Althans zo ervaren de meeste van onze opdrachtgevers dat.

Conclusie

Uiteraard bieden wij u de mogelijkheid tot het geven van hypotheekadvies. Natuurlijk kunnen we opschrijven dat wij voldoen aan bovenstaande criteria. Dat doen we niet. Liever dagen wij u uit om dat zelf te testen. Nodig ons in dat geval gerust eens uit voor een kennismakingsgesprek, dat is voor onze rekening. Dat kan ook op een moment dat het u uitkomt. Bijvoorbeeld in de avonduren en bij u aan huis.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]

Video Consumentenbond over hypotheken

 

 

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties