Huis kopen samen met ouders

Huis kopen samen met ouders

Samen met uw ouders een huis kopen is een concept dat veel mensen aanspreekt. Samen leven, samen eten en samen genieten onder één dak.

Nu is het alleen zo dat de meeste hypotheekverstrekkers hier niet op ingesteld zijn. Samen een huis kopen met uw ouders kan een uitdaging zijn, omdat u bijvoorbeeld niet voldoende hypotheek kunt krijgen. In alle gevallen is het slim na te gaan hoe u dat aanpakt en waar u aan moet voldoen. Vanzelfsprekend kunnen wij u hiermee van dienst zijn.

Meerdere inkomens en vermogens stapelen

Er zijn oplossingen te bedenken waarbij jullie gezamenlijk als familie een hypotheek aanvragen om gezamenlijk één woning te kopen. Het is overigens niet noodzakelijk dat iedere aanvrager een inkomen nodig heeft of overwaarde dient in te brengen. Wel dient dit goed met jullie besproken te worden hoe de eigendomsverhouding wordt en welke gevolgen dit heeft.

Wij hebben ruime ervaring met het afsluiten van hypotheken voor meerdere generaties en kunnen jullie uit parate kennis informeren over de concrete mogelijkheden.

Zo helpen wij regelmatig ouders met kinderen die gezamenlijk één woning kopen om samen te gaan wonen. De inkomens en vermogens hoeven daarbij niet gelijkwaardig te zijn. Wel kunnen we jullie uitsluitend helpen als jullie hier gezamenlijk gaan wonen. Constructies waarbij u garant wil staan en er niet wenst te gaan wonen zijn simpelweg niet mogelijk.

Financiële voordelen samen met ouders een woning

 

Review S.K.
Dit was een vrij complexe hypotheekaanvraag voor een familiewoning, met bovendien een internationaal fiscaal aspect. Ferdinand en zijn collega’s hebben er duidelijk heel hard en goed aan gewerkt, en met succes. De hele familie heeft er een zeer goed gevoel aan overgehouden. Van harte aanbevolen.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review fam. Commandeur
Frank(en Kelsey) hebben ons enorm geholpen met het verkrijgen van een hypotheek voor een woonboerderij in Drenthe. De moeilijkheid bij ons was dat we het met onze zoon en schoondochter wilden kopen en dan mijn man net van zzp-er naar loondienst was gegaan en mijn schoondochter en ikzelf van baan moesten veranderen omdat we van Noord Holland naar Drenthe gingen verhuizen. Na behoorlijk spannende tijd is het uiteindelijk toch gelukt na veel inspanning van Frank en zijn team. Super bedankt allemaal !| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review Sander die met vrienden een villa koopt
Frank heeft onze droom mogelijk gemaakt! Namelijk met 2 gezinnen 1 hypotheek afsluiten voor de aankoop van onze droomwoning. Frank is een prettige en ervaren adviseur, dat merkt je aan alles. Hoe hij zaken uitlegt en uitvraagt, hoe de communicatie verloopt (snel en conform afspraken) en ook door zijn korte lijntjes met hypotheekverstrekkers. Frank was onze rots in de branding gedurende het hele traject, van a tot z. Hij stelde ons gerust op spannende momenten en heeft ons ook uit de wind gehouden zodat we ons geen zorgen hoefde te maken. Als iemand ooit met een financieel vraagstuk zit, zoals de onze of een andere, dan zou ik 100% zeker Frank adviseren.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review klant die een afwijzing had voor een hypotheek voor mantelzorgwonen
Wij wilden graag een hypotheek verkrijgen maar hadden een zeer unieke situatie waarbij er ook sprake was van een stuk PGB-inkomen. Eerder stapten wij naar een aantal banken en adviseurs toe en werden hier vrij snel al afgewezen.

Toen kwam ik door online te zoeken bij Cournot uit. Ik kwam in contact met Ferdinand de Regt. Vanaf moment één had hij een hele open en ondersteunende houding. Ferdinand heeft mij tijdens het gehele traject bijgestaan en geholpen. Wij zijn dan ook erg blij dat we de hypotheek mede dankzij Ferdinand hebben rond gekregen en mogen beginnen aan ons project (verbouwing) om ons droomhuis te gaan realiseren.

Ik heb zelf nog nooit een adviseur als Ferdinand ontmoet die gewoon echt met de mensen meedenkt en alles uit de kast haalt om de hypotheek rond te krijgen. Ook daarnaast is hij constant ondersteunend geweest met andere zaken uitzoeken. Ferdinand verdiend namens ons echt een dikke pluim! In een woord: een topper! | Beoordeling via Advieskeuze lezen

Voordeel oudere generatie

Ook voor de oudere generatie zijn er voordelen te behalen door voor een familiewoning te kiezen. Zo kunt u langer thuis blijven wonen en de woning kan aangepast worden met hulpmiddelen om de toekomstige zorgvraag in te vullen. Eenzaamheid zal ook minder snel aan de orde zijn. Zeker bij een vroegtijdig overlijden van één van de ouders is hierdoor een sociaal vangnet aanwezig.

Bovendien is het voor het jongere gezin makkelijker om de zware klussen over te nemen zoals het tuinonderhoud en doen van boodschappen.

Hypotheek samen met ouders makkelijk afsluiten?

Zodra u een hypotheekaanvraag wenst in te dienen is het belangrijk om een plan te maken en dit door de gemeente te laten toetsen. Ook het splitsen en het verbouwen van de woning vraagt mogelijk om een wettelijke toestemming. Daarbij dient u ook verder na te denken over de mogelijkheid van het gezamenlijk wonen. Stel dat deze woonvorm later toch niet ideaal blijkt. Kunt u dan zelfstandig deze woonruimte verkopen of anders gebruiken?

Wij hebben ervaring met deze specifieke vorm van wonen en kunnen u als hypotheekadviseur begeleiden bij het vinden van de meeste geschikte hypotheek. Ook de fiscale aspecten aan deze woonvorm zullen wij met u doornemen.

Waarom kan een hypotheek voor meerdere generaties worden afgewezen?

Er zijn diverse krediettechnische redenen te bedenken waarom banken terughoudend zijn met het verstrekken van een hypotheek. Ook een heel simpele reden zoals IT-systemen die niet zijn ingericht voor twee of meer leningnemers komt veel voor. Daarnaast vereenvoudigen veel geldverstrekkers het acceptatiebeleid de laatste jaren waardoor maatwerk steeds minder mogelijk is. Daarnaast kost het relatief veel moeite om consumenten die een hypotheek willen afsluiten samen met hun ouders te helpen.

Welke hypotheek kan worden afgesloten voor?

Er zijn meerdere aflosvormen en rentevastperiodes mogelijk om uit te kiezen. Ook is er bij de meeste geldverstrekkers geen sprake van een renteopslag op de hypotheekrente. U betaalt dus niet meer dan een consument in een vergelijkbare situatie die een standaardsituatie heeft.

Meerdere woningen te verkopen

Het kan zijn dat u op dit moment ook al een koopwoning bezit, of dat iedereen die gaat samenwonen een koopwoning bezit. Mocht u dan de overwaarde wensen in te zetten van beide woningen, dan is het mogelijk om ook op twee onderpanden een overbruggingshypotheek af te sluiten. De meeste geldverstrekkers staan slechts één pand toe. Een overbruggingshypotheek is eigenlijk een voorschot op uw te verwachten verkoopwinst, maar die niet gerelateerd is aan de hoogte van uw inkomen. In sommige situaties kan dit de oplossing zijn en door op twee panden een overbruggingshypotheek af te sluiten kunt u de overwaardes stapelen.

Bestemming nieuwe woning

Regelmatig komt het voor dat samenwonen in een woonboerderij gaat plaatsvinden. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien dit soort huizen groot en geschikt kunnen zijn voor het huisvesten van meerdere gezinnen. Een nadeel van een woonboerderij voor de financiering is dat het vaak een (deels) agrarische bestemming heeft. Ook dit hoeft geen probleem te zijn als u wenst te gaan samenwonen met uw familie.

Fiscale regelingen

Indien u met meerdere generaties een gezamenlijke woning koopt zijn ook de fiscale spelregels rondom de eigenwoningregeling van belang. Zo dient u bijvoorbeeld ‘grotendeels’ eigenaar te worden van de woning. Hoe gaat u daar mee om indien u met bijvoorbeeld vier personen de eigendom verkrijgt? Deze eis van grotendeels wordt door de Belastingdienst uitgelegd als minimaal 50% als zijnde eigendom.

Daarnaast is het fiscaal partnerschap ook een uitdaging om goed in de overwegingen mee te nemen.

Ook een constructie van het kopen van de ouderlijke woning op basis van vruchtgebruik is een specifiek aandachtspunt.

Voordelen samenwonen meerdere generaties

Samengevat kunnen we volgende voordelen bedenken voor deze woonvorm :

  • Uw woonlasten zijn bij deze woonvorm voordeliger dan voor twee losse woningen;
  • Minder kans op inbraak vanwege een grotere kans van aanwezigheid;
  • Voor zorgtaken en huishoudelijke taken is er over en weer direct een oplossing aanwezig zonder 24/7 als zorgverlener te hoeven werken;
  • Er gelden geen renteopslagen voor deze hypotheekvorm.

Nadelen samenwonen met familie

Ook zijn er een aantal nadelen te bedenken aan het wonen onder 1 dak met meerdere generaties :

  • U heeft minder privacy;
  • Ontstaan er conflicten dan is er ook veelal sprake van een familieruzie;
  • Het aanpassen van de woning vergt meestal een flinke investering, hoe pakt deze investering uit indien u wenst te verhuizen;
  • Andere directe familieleden betrekken in de constructie is raadzaam om een familieruzie te voorkomen.

Meetekenen ouders hypotheek

Dit is een apart verhaal want het meetekenen van ouders op een hypotheek is vaak van toepassing in een situatie waarbij de ouders geen mede-eigenaar worden van een woning. Met deze situatie bedoelen we dat (schoon)ouders hun kind helpen bij het aangaan van de hypotheek voor de woning van het kind. Er zijn geldverstrekkers die het toestaan dat ouders meetekenen op de hypotheek van hun kind als het kind binnen een periode van bijvoorbeeld 10 jaar zelfstandig in staat is de volledige hypotheeklast te dragen.

Vertel ons uw verhaal

Wenst u financieel advies over het afsluiten van een hypotheek samen met ouders, leg dan uw zaak rustig aan ons voor. Wij kunnen u op een juiste wijze begeleiden.

Goed om te weten is dat onze beloning volledig afhankelijk is van het resultaat. Zo is voor u duidelijk dat onze belangen gelijkgericht zijn. Voorafgaand aan de start van de dienstverlening bieden wij u een vast tarief aan.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties