Hypotheek advies bij aankoop woning

Hypotheek advies bij aankoop woning

hypotheek advies huis kopenHoe werkt een hypotheek advies bij aankoop woning

Allereerst vindt er een kennismakingsgesprek plaats waarbij u samen met een hypotheekadviseur de mogelijkheden van uw maximale hypotheek gaat plaatsvinden.

Dit is het geval indien er nog geen concrete woning op het oog is. Staat u op het punt om een koopcontract te ondertekenen dan vertrekt de hypotheekadviseur vanuit de situatie om de mogelijkheden van deze aankoop mogelijk te maken.

Hoe bereid ik mij voor op een hypotheekadvies

Het helpt enorm indien u ter voorbereiding uw administratie goed op orde heeft. Zo kan het handig zijn om inzage te hebben in uw inkomen over de laatste jaren. Ook als u in loondienst bent en wenst te weten wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot uw variabel inkomen helpt uw verleden enorm.

Kunt u bijvoorbeeld inzage geven in uw verdiencapaciteit voor de komende jaren door bijvoorbeeld verwachte promoties of opleidingen die u gaat afronden dan helpt dit ook voor het bouwen aan uw dossier.

Ook uw mogelijkheid om te kunnen sparen draagt bij aan goed inzicht bij de hypotheekadviseur. Dit lijken ogenschijnlijk simpele zaken, alleen zodra u zelf bewust bent van uw financieel gedrag kan dit goed worden overgebracht aan een hypotheekadviseur.

De hypotheekadviseur dient namelijk uw dossier goed te kunnen verwoorden richting een acceptant van een bank of geldverstrekker. Dus een duidelijk en compleet beeld over uw situatie helpt dus enorm. Deel gerust informatie met uw hypotheekadviseur waarvan u denkt dat het relevant is. Een goede adviseur filtert de informatie op bruikbaarheid.

Welke documenten zijn nodig voor een hypotheekgesprek

In de volgende lijst hebben we een opsomming gemaakt van de meest voorkomende documenten :

Bent u starter en koopt u voor het eerst een huis :
  • Een loonstrook;
  • Een werkgeversverklaring indien u deze hebt opgevraagd, dan is uw jaarinkomen duidelijk;
  • Overzicht van uw spaartegoeden of beleggingsrekening;
  • Afschrift van uw meest recente belastingaangifte;
  • Eventueel de concept koopovereenkomst van uw woning;
  • Opgave van eventuele verbouwingsplannen.
Koopt u opnieuw een woning dan aanvullend op de bovengenoemde documenten :
  • De jaaropgave van uw huidige hypotheek;
  • Bent u gescheiden dan een afschrift van het echtscheidingsconvenant;
  • Overzicht van de gekoppelde aflosproducten van uw bestaande hypotheek;
  • Een opgave van de waarde van uw bestaande woning.

Wat wordt tijdens een hypotheekgesprek besproken

Tijdens het hypotheekgesprek worden uw wensen en behoeften in kaart gebracht door de hypotheekadviseur. Als uw situatie overzichtelijk is zal de hypotheekadviseur ook een uitspraak over de haalbaarheid doen zodat u een volgende stap in het aankoopproces kunt zetten.

Dit kan betekenen dat u een aankoopmakelaar in arm neemt om u te begeleiden tijdens de aankoop. Deze zorgt er ook voor dat u geen kat in de zak koopt en u bij alle belangrijke keuzes ondersteunt.

Indien u al zover bent om de natte handtekeningen onder het koopcontract te zetten kan uw hypotheekadviseur meekijken of de gemaakte afspraken realistisch zijn. Een klein voorbeeld. Het financieringsvoorbehoud wordt door de verkopende partij strak voorgesteld door bijvoorbeeld vier weken op te nemen. De praktijk wijst uit dat vijf tot zes weken om uw hypotheek aan te vragen realistischer is.

Het kan uiteraard sneller als u een overzichtelijke situatie hebt of een spoedhypotheek wenst aan te vragen.

Tijdens het kennismakingsgesprek zal uw hypotheekadviseur ook uitleg geven over de verdere procedure. Dat betekent dat de rol van de bank, notaris en taxateur worden uitgelegd.

Hypotheekrente vergelijken en uw maximale hypotheek berekenen

Direct een indruk van uw lasten en mogelijkheden voor een hypotheek krijgen : 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties