Hypotheek afsluiten als wethouder

Hypotheek afsluiten als wethouder

hypotheek afsluiten als wethouderEen hypotheek afsluiten als wethouder (of als kamerlid, gedeputeerde en burgemeester) is lastig. Dit komt door de standaard leenregels, die voorschrijven dat een inkomen minimaal 10 jaar dient te bestaan om als bestendig inkomen te worden beschouwd. Dat is de crux.

Dit staat nog los van de situatie dat u financieel kwetsbaar kunt zijn bij het tussentijds (on-)vrijwillig aftreden. Na afloop van het vervullen van een politiek ambt heeft u ook recht op wachtgeld. Dit inkomen betrekken wij ook bij het bepalen van uw toetsinkomen.

Maatwerk

Iedere hypotheekaanvraag voor een politiek bestuurder is maatwerk en dient beoordeeld te worden aan de hand van uw specifieke situatie. Daarbij wordt beoordeeld wat het inkomen in het verleden was en proberen we een inschatting te maken van het toekomstig inkomen. Sommige geldverstrekkers zijn terughoudend bij het verstrekken van een hypotheek. Door onze specifieke ervaring kunnen wij u goed informeren over de (on-)mogelijkheden.

Inkomensbestanddelen

In aanmerking voor de hypotheekberekening komt de bezoldiging en eindejaarsuitkering. De onkostenvergoeding telt niet als inkomen mee, ook al betreft dit een belast onderdeel. Als wethouder mag u geen neveninkomsten hebben waardoor eventuele extra inkomsten niet meetellen. Vanzelfsprekend telt het inkomen van een eventuele partner wel mee in de hypotheekaanvraag.

Tijdelijke vervanging

Een inkomen als tijdelijke vervanger van de wethouder kan mogelijk ook worden meegenomen. 

NHG en hypotheek als wethouder

Ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is af te sluiten indien u wethouder bent. Het inkomen kan worden bepaald aan de hand van uw gemiddeld inkomen over de laatste 3 jaar.

Hypotheek en pensioeninkomen

Als (voormalig) wethouder heeft u bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd recht op pensioen vanwege het wethouderschap. Dit toekomstig pensioeninkomen telt ook mee bij het bepalen van de leencapaciteit. 

Burgemeesters zijn deelnemer aan de ABP-regeling en het verwachte pensioeninkomen telt ook voor hen mee.

Als burgemeester hypotheek afsluiten

Min of meer is de problematiek voor u als burgemeester hetzelfde. De benoeming vindt plaats voor een periode van 6 jaar. Deze periode is korter dan 10 jaar om te kunnen spreken van een bestendig inkomen. Ook voor u als burgemeester zijn wij in staat om een reguliere hypotheek af te sluiten.

Vertel ons uw verhaal

Wenst u hulp en advies bij het afsluiten van een hypotheek als wethouder? Neem gerust contact op. Een vrijblijvend kennismakingsgesprek is via een online meeting of persoonlijke afspraak zo gemaakt. Wij werken landelijk.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties