Hypotheek afsluiten met hypotheek expert is goud waard

Hypotheek afsluiten met hypotheek expert is goud waard

Uw hypotheek afsluiten met of zonder hulp van een hypotheekadviseur? Wel of niet rechtstreeks via een bank uw hypotheek aanvragen? Allerlei afwegingen die u kunt maken bij het inwinnen van hypotheekadvies.

Tegenwoordig is het een fluitje van een cent om een hypotheek online af te sluiten. Althans dat is het voor consumenten die zelf kunnen overzien wat ze nodig hebben, en weten welke keuzes er te maken zijn. Ook het ontbreken van een hypotheekverleden helpt daarbij is onze mening.

Zo is het voor een starter makkelijker dan voor iemand die voor de tweede keer een woning koopt en uit een eerdere relatie bijvoorbeeld al een hypotheek had. Dan zijn de fiscaliteiten een stuk ingewikkelder.

Hypotheek afsluiten met advies

Veel mensen vinden financiën saai. Of misschien wel dodelijk saai. Fijn voor ons! Wij raken enthousiast van rentepercentages en berekeningen maken. Zelfs na vele jaren blijft het een kick als een hypotheek wordt goedgekeurd.

Vooral bij bijzondere hypotheekaanvragen is het een ontlading als het is gelukt om de bank te overtuigen van de haalbaarheid van een hypotheekaanvraag.

Wenst u voor uw eerste, tweede of vijfde koopwoning een hypotheek af te sluiten dan kunt u bij ons terecht. U mag verwachten dat wij u kunnen helpen met het maken van bijvoorbeeld een berekening van de maximale hypotheek.

Hypotheek afsluiten zonder advies

Gaat u doe-het-zelven, houd er rekening mee dat u dan geen advies krijgt. De hypotheek sluit u dan af op basis van execution only. De aanbieder of tussenpersoon mag u dan wettelijk niet adviseren. U moet dan een kennistest ondergaan om in aanmerking te komen voor een hypotheek op basis van execution only.

U kunt bij de meeste aanbieders wel overstappen op een pakket met advies. Dat is natuurlijk handig als u toch hulp nodig blijkt te hebben tijdens het aanvraagproces van de hypotheek voor uw nieuwe woning.

Waar u kunt opletten bij het vergelijken van de bemiddelaars in hypotheken op basis van execution only :

 • Uit hoeveel geldverstrekkers kan er worden gekozen? De markt kent tientallen geldverstrekkers en aanbieders met een breed assortiment zijn voordeliger;
 • Bestaat de mogelijkheid van een tussentijdse overstap naar een hypotheek afsluiten met advies?
 • Is er een mogelijkheid om uw situatie voor te bespreken zodat op voorhand duidelijk is of uw hypotheekaanvraag kans van slagen maakt.

Onafhankelijke hypotheekadviseur

Zeggen alle hypotheekadviseurs dat niet altijd te zijn? En wat is onafhankelijk dan eigenlijk, het klinkt namelijk als een containerbegrip. Een paar terechte kritische opmerkingen wat ons betreft.

Als u een hypotheekadviseur van een bank raadpleegt is deze behoorlijk afhankelijk. Namelijk van het folderrek van de bank. Andere geldverstrekkers zijn er niet om aan te bieden en kennis over deze andere aanbieders ontbreekt ook daardoor. Ook hypotheekadviseurs die werken voor een bedrijfsonderdeel (captive genoemd) van een verzekeraar of bank zijn ook niet bepaald onafhankelijk. Zij hebben de verplichting om de financiële producten van de moederorganisatie aan te bieden.

De wet schrijft voor dat een hypotheekadviseur dient aan te geven of deze een ongebonden, gebonden of verbonden bemiddelaar is. Het spreekt voor zich dat uitsluitend de ongebonden bemiddelaar keuzevrijheid heeft. Dit kunt u teruglezen in de vergelijkingskaart dat een hypotheekadviseur u dient uit te reiken. Als u een onafhankelijke hypotheekadviseur zoekt, vraag dan ook gerust wat de situatie is bij het vergelijken van aanbieders.

Cournot Adviseurs is in ieder geval een ongebonden bemiddelaar. Ons assortiment is erg breed en wij proberen voor iedere klant de best mogelijke oplossing te vinden. Soms is dat niet de allerlaagste hypotheekrente. Voorbeeld : als u een complexe situatie heeft, en al drie keer bent afgewezen voor een hypotheek, en wij vinden een oplossing, dan is dat voor de meeste klanten bijzonder waardevol. De laagste rente is dan secundair.

Laagste hypotheekrente

Wij hebben geen obsessie voor de laagste hypotheekrente. Iedereen die met Ryanair of Easyjet vliegt zal begrijpen dat er geen champagne en kaviaar wordt geserveerd tijdens de vlucht. Dat geldt voor de aanbieders van de laagste hypotheekrente ook. Deze geldverstrekkers hanteren strakke voorwaarden voor acceptatie. Zit er een haakje aan uw situatie dan past een hypotheekaanvraag meestal niet bij deze aanbieders.

Deze geldverstrekkers kiezen voor aanvragen op basis van cut & dry. Dat is prima als u over een overzichtelijke en begrijpelijke situatie beschikt. In alle andere gevallen bent u aangewezen op aanbieders die meer oog voor uw persoonlijke situatie hebben. Deze hebben veelal ook een eigen serviceorganisatie. Dat is niet alleen bij het afsluiten van uw hypotheek prettig, maar ook op een later moment als u nog eens een wijziging wenst door te voeren in uw hypotheek.

Wij hebben ook samenwerkingen met deze aanbieders dus kunnen u ook helpen met de allerlaagste hypotheekrente.

Hoofdsom van uw hypotheek

Indien u een hypotheek afsluit dient u ook een bedrag te noemen dat u wenst te lenen. Daarbij de grens opzoeken is mogelijk. Verstandig is om ook rekening te houden met de volgende (toekomstige) situaties :

 • Reserveert u een bedrag aan onderhoud voor uw koopwoning?
 • Rekent u op gezinsuitbreiding en blijft het inkomen dan gelijk of daalt dit mogelijk?
 • De kosten voor verbetering aan uw woning.

De kosten koper bij  een nieuwe woning

Koopt u een nieuwe woning dan kunt u te maken krijgen met de volgende kosten :

 • Advieskosten hypotheekadviseur;
 • Overdrachtsbelasting;
 • Bemiddelingskosten hypotheek;
 • Taxatie van de woning;
 • Kosten voor een bankgarantie;
 • Bouwkundige keuring voor uw woning;
 • Financiering dubbele lasten bij een nieuwbouwwoning;
 • Bouwrente voor de verkoper bij nieuwbouw;
 • Notariskosten;
 • Premie voor NHG.

Deze lijst is niet volledig en geeft inzage in de meest voorkomende kosten. Een indicatie van de kosten koper kunt u hier berekenen.

Eigen geld inbrengen

Als u besluit eigen geld in te brengen, houd er dan rekening mee dat u ook meestal te maken krijgt met de volgende uitgaven :

 • De eerder genoemde kosten koper;
 • Verhuiskosten;
 • Afkoopsom voor bijvoorbeeld erfpacht.

Tijdspad hypotheekaanvraag

Vanaf de start van een standaard hypotheekaanvraag tot aan de overboeking aan de notaris zit zo’n 5 tot 6 weken. Bent u accuraat en tot in de puntjes voorbereid dan gaat het een stuk sneller. Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor hypotheek binnen een week. Zit u in een rotsituatie en heeft u een enorme tijdsdruk op het proces zitten dan kunt u ook kiezen voor een spoedhypotheek.

Zo kunt u voorafgaand aan het kennismakingsgesprek met een hypotheekadviseur al documenten uploaden via ons klantportaal. Hoe meer informatie wij hebben, des te sneller het proces gaat verlopen. Zo valt namelijk al snel te ontdekken welke informatie ontbreekt of waar de ‘zwakste schakel’  in het proces gaat zitten. Dan valt daar op vooruit te lopen.

 

Biedcertificaat

Gedurende uw huizenjacht is het handig om te beschikken over een certificaat dat u al bent voorbereid op de hypotheekaanvraag. Met een biedcertificaat verklaren wij dat we uw financiële mogelijkheden uitgebreid hebben bekeken, en dat we uw bod realistisch vinden om hiervoor een hypotheek af te kunnen sluiten.

Dit geeft u een voorsprong in de onderhandelingen met mogelijke bieders die hun huiswerk niet hebben gedaan. Als er in uw situatie mogelijkheden zijn en wij tot een samenwerking komen dan is het biedcertificaat inbegrepen in de dienstverlening.

Interesse in een persoonlijk gesprek?

Dan plannen we dat graag met u in. Op afstand via de telefoon of mail, of nodigt u ons thuis uit dan schuiven wij gewoon aan. Ook in de avonduren. U kiest. En dit eerste gesprek is op onze kosten.

Animatie video Rabobank met uitleg over hypotheken

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties