Hypotheek afsluiten slapende VvE

Hypotheek afsluiten slapende VvE

Bij het aanvragen van een hypotheek voor een appartement kijken de meeste geldverstrekkers ook naar de status van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Zo wensen de meeste banken dat er een reservefonds voor onderhoud is, een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en de VvE actief bestuurd wordt.

Wenst u een hypotheek af te sluiten en de VvE is niet actief? Is er daarnaast geen KvK inschrijving en geen onderhoudsfonds? Ook dan zijn er mogelijkheden. We noemen een dergelijke VvE een slapende VvE. Hypotheek afsluiten slapende VvE is mogelijk.

Wat is een slapende VvE

Een VvE is slapend als er niet wordt vergaderd en een actief onderhoudsfonds is. Er is meestal ook geen bestuur. Sinds 2018 is elke VvE verplicht jaarlijks een minimumbedrag voor groot onderhoud te reserveren.

Hoe vaak komt dit voor? Er zijn duizenden VvE’s die informeel worden gerund. Bijvoorbeeld omdat buren elkaar goed kennen en gebouwen slechts uit een onder- en bovenwoning bestaan. De kosten en administratieve lasten voor een dergelijke VvE slaat men op deze wijze over. Alhoewel het verplicht is om een onderhoudsfonds te vormen, handhaaft de overheid niet op dit gebied en kunt u dus te maken krijgen met een slapende VvE als u eigenaar bent en uw hypotheek wenst op te hogen. Bijvoorbeeld voor een verbouwing.

Slapende VvE actief maken

Als appartementseigenaar kunt u ook de VvE actief maken. Daarvoor kunt u een vergadering van eigenaars bijeenroepen. Tijdens deze vergadering maakt u samen duidelijke afspraken maken over het beheer en onderhoud van het gezamenlijke gebouw. Ook kunt u dan gezamenlijk een opstalverzekering afsluiten voor het gebouw.

VvE regelt rechten en plichten eigenaar appartement

Woont u in een gebouw met meer eigenaren? Dan is het gebouw gesplitst. De appartementen staan dan los van elkaar ingeschreven bij het Kadaster. Al uw rechten en plichten als eigenaar van het appartement staan in:

  • de splitsingsakte – hierin staat een nauwkeurige omschrijving van het gebouw;
  • het splitsingsreglement – hierin staan de spelregels van de VvE.
  • Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).

Moet de VvE eerst actief zijn om een hypotheek af te sluiten?

Een goede vraag. Zeker als u midden het koop- of verkoopproces van een woning zit en met een deadline te maken hebt. Zeker in deze tijden van krapte op de woningmarkt, waarbij er zonder financieringsvoorbehoud wordt gekocht levert dit lastige situaties op. Ook in deze situatie kunt u een hypotheek afsluiten. De VvE hoeft hiervoor niet eerst actief te zijn. Toch hoeft dit het afsluiten van een goede hypotheek niet in de weg te staan.

Vertel ons uw verhaal!

Koopt u een appartement of bezit u een appartement met slapende VvE neem dan contact op om uw mogelijkheden te bespreken voor het afsluiten van een hypotheek. Wij helpen u graag op weg met een hypotheek voor uw inactieve VVE. Een online kennismakingsgesprek hebben we zo opgezet!

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *