Hypotheek afsluiten voor bed and breakfast

Hypotheek afsluiten voor bed and breakfast

Altijd al gedroomd van een eigen bed and breakfast of gastenverblijf? En wenst u hiervoor een woning te kopen en hypotheek af te sluiten, dan kunnen onze hypotheekadviseurs u goed helpen. De meeste geldverstrekkers staan het verhuren van een woning als bed and breakfast namelijk niet toe. Ook heeft u mogelijk te maken met regels vanuit de gemeente en heeft u bijvoorbeeld toestemming nodig.

Het idee van het verwelkomen van gasten in uw eigen idyllische pand is zeker aantrekkelijk, maar voordat u de sleutels in handen krijgt, zijn er enkele belangrijke zaken om te overwegen, met name als het gaat om het verkrijgen van een hypotheek en het omgaan met regelgeving.

Hoe werkt het als u een bed and breakfast koopt?

Zit er al een actieve bed & breakfast bij uw toekomstige woning? Of dient u zelf deze b&b te starten in het nog te realiseren gastenverblijf? Dan willen de meeste geldverstrekkers informatie over uw plannen. Standaard wenst een bank u geen hypotheek te verstrekken voor een huis dat u verhuurt. Ook als dit slechts een gedeelte is. Met een goede voorbereiding van de hypotheekaanvraag kunt u tot een positieve uitkomst komen.

De volgende aandachtspunten spelen een rol bij het kopen van een woning met gastenverblijf:

  • Toestemming hypotheek bank voor het verhuren van uw woning als bed en breakfast.
  • Regels gemeente gebruik woning als b&b of gastenverblijf.
  • Belastingzaken zoals inkomsten en kosten, hoe deze te verantwoorden in uw belastingaangifte.
  • Staat uw opstalverzekering verhuur als b&b toe en heeft u dit tijdig gemeld aan de opstalverzekeraar.

Toestemming hypotheek verhuur als bed and breakfast

Het is belangrijk dat u de spelregels van uw hypotheekbank in acht neemt bij het verhuren van een deel van uw woning als b&b. Met een goede onderbouwing van uw plannen en hypotheekaanvraag kunnen wij u van dienst zijn. Een geldverstrekker zal ook vragen stellen over het aanwezige inkomen. Vervalt er bijvoorbeeld een inkomen omdat u start met de b&b of juist niet? Zo zijn er diverse zaken waar een bank op zal letten.

Ook kunnen wij u helpen als u een bestaande bed and breakfast in Nederland overneemt met een volwaardig inkomen. Het komt namelijk regelmatig voor dat iemand zijn inkomen volledig kan baseren op de inkomsten uit b&b. Denk hierbij aan de gebieden die sterk toeristisch zijn en volop worden bezocht gedurende vakantieperiodes. Dergelijke aanvragen worden dan beschouwd als hypotheekaanvragen voor ondernemers en hebben een andere basis.

Opzegging hypotheek vanwege huurbeding

Ook komt het regelmatig voor dat geldverstrekkers een hypotheek opzeggen als u in strijd handelt met het zogeheten huurbeding. Zoals beschreven is het verhuren zonder toestemming niet door alle geldverstrekkers toegestaan. Voor dit soort situaties kunnen wij u dan ook informeren over de mogelijkheden tot het herfinancieren van de hypotheek zodat een mogelijke opeising van de hypotheek niet wordt uitgeoefend.

Opstalverzekering en bed and breakfast

Een opstalverzekering is voor de geldverstrekker een verplichting en de opstalverzekeraar wil ook graag informatie over uw plannen. Het brandgevaar neemt qua risico toe is de ratio achter deze vragen. Hierdoor kan het zijn dat u niet meer kunt volstaan met een normale opstalverzekering voor particulieren. In sommige situaties is dan een zakelijke opstalverzekering nodig.

Regels bestemmingsplan

Vanzelfsprekend dient u zich te houden aan de regels van het bestemmingsplan. Iedere gemeente maakt een bestemmingsplan per gebouw. Het is namelijk niet zo dat u in iedere woning extra activiteiten zoals een b&b kunt starten. En als er wel regels zijn opgenomen in het bestemmingsplan zijn deze vaak gelimiteerd. Wenst u af te wijken van deze regels dan is overleg met de gemeente nodig. Vaak is het dan nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen om de benodigde toestemming te krijgen.

Huurinkomsten hypotheek bed and breakfast

Zodra u een bed and breakfast onderneming hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel kunt u ook na drie jaar het inkomen uit deze onderneming mee laten nemen voor een hypotheekberekening. Althans, sommige banken staan hiervoor open. Het is dus noodzakelijk dat u de inkomsten via uw onderneming laat verlopen en op deze basis een stabiel inkomen geniet.

Ook zijn er mogelijkheden om het inkomen mee te nemen als toetsinkomen voor een hypotheek als u de inkomsten uit uw gastenverblijf opgeeft als ‘resultaat uit overige werkzaamheden’ in uw belastingaangifte. Dan kunnen we uitgaan van het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar.

Vertel ons uw verhaal

Kortom, het kopen van een woning met een bed and breakfast of gastenverblijf kan een lonende investering zijn, maar het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en alle relevante factoren in overweging te nemen. Onze deskundige hypotheekadviseurs staan klaar om u te helpen bij elke stap van het proces, dus neem gerust contact met ons op om uw plannen te bespreken en een online kennismakingsgesprek in te plannen. We zijn er om uw droom werkelijkheid te maken!

Video hypotheek bed and breakfast afsluiten

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties