Hypotheek afsluiten voor een kangoeroewoning

Hypotheek afsluiten voor een kangoeroewoning

In Nederland is een kangoeroewoning vandaag de dag een relatief onbekend verschijnsel. Als volwassenen met uw eigen gezin een gezamenlijke voordeur met uw ouders hebben noemt men kangoeroewonen. Veel banken hebben de financiering van een kangoeroewoning door middel van een hypotheek (nog) niet omarmd. Toch maakt deze woonvorm een opmars waardoor een hypotheek afsluiten voor een kangoeroewoning steeds normaler is.

Weten hoe wij u kunen helpen bij het afsluiten van een hypotheek voor kangoeroewonen?

Ook het begrip mantelzorgwoning valt in deze categorie te plaatsen. Ook de overheid is deze manier van wonen aan het stimuleren. Vooral in de Scandinavische landen is dit een gebruikelijke manier van wonen. In Nederland helpen wij klanten die vanuit een zorgbudget, bijvoorbeeld PGB, een woning kopen voor meerdere generaties om de noodzakelijke zorg te kunnen bieden.

Vroeger was deze manier van wonen in Nederland ook gangbaar. Hoewel er toen niet gesproken werd over een kangoeroewoning. Meerdere generaties woonden onder één dak, en dat ging prima. Zeker in voormalige boerderijen is dat nog zichtbaar. Het voorhuis was voor de ouders, en daarachter woonden de kinderen. Naarmate de welvaart toenam ontstond in de vorige eeuw het wonen in de inmiddels bekende ééngezinswoning.

Meerdere inkomens en vermogens stapelen

Veel geldverstrekkers zijn terughoudend met het verstrekken van een hypotheek aan meerdere klanten. In jargon: debiteuren. Toch zijn er oplossingen te bedenken waarbij meerdere debiteuren een hypotheek aanvragen om gezamenlijk één woning te kopen. Het is overigens niet noodzakelijk dat iedere aanvrager een inkomen nodig heeft of overwaarde dient in te brengen. Wel dient dit goed met jullie besproken te worden hoe de eigendomsverhouding wordt en welke gevolgen dit heeft.

Wij hebben ruime ervaring met het afsluiten van hypotheken voor kangoeroewoningen en kunnen jullie uit parate kennis informeren over de concrete mogelijkheden.

Zo helpen wij regelmatig bevriende stellen en ouders met kinderen die gezamenlijk één woning kopen om samen te gaan wonen. De inkomens en vermogens hoeven daarbij niet gelijkwaardig te zijn.

Synoniemen voor “kangoeroewonen” zijn:

 • Meergeneratiewonen
 • Samenwonen met verschillende generaties
 • Multi-generatie wonen
 • Mantelzorgwoning (hoewel dit specifieker verwijst naar woningen die gebouwd of aangepast zijn voor mantelzorg)
 • Duo-wonen
 • Gezinsintegratiewoning

Deze termen benadrukken het samenleven van meerdere generaties onder één dak of op één perceel, elk met hun eigen accent op hoe de leefruimtes zijn georganiseerd en gebruikt.

Financiële voordelen kangoeroewoning

Het is voor de jongere generatie goedkoper om de ouderlijke woning te verbouwen of een aanbouw te plaatsen vanwege het aanschaffen van de bouwgrond. Een vierkante meter bouwgrond doet al snel 500 euro per vierkante meter.

Daarnaast heeft u geen transactiekosten voor de overdracht van een perceel grond of woning. Met overdrachtsbelasting en bijkomende kosten koper zit u al snel aan 5%.

Review S.K.
Dit was een vrij complexe hypotheekaanvraag voor een familiewoning, met bovendien een internationaal fiscaal aspect. Ferdinand en zijn collega’s hebben er duidelijk heel hard en goed aan gewerkt, en met succes. De hele familie heeft er een zeer goed gevoel aan overgehouden. Van harte aanbevolen.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review fam. Commandeur
Frank(en Kelsey) hebben ons enorm geholpen met het verkrijgen van een hypotheek voor een woonboerderij in Drenthe. De moeilijkheid bij ons was dat we het met onze zoon en schoondochter wilden kopen en dan mijn man net van zzp-er naar loondienst was gegaan en mijn schoondochter en ikzelf van baan moesten veranderen omdat we van Noord Holland naar Drenthe gingen verhuizen. Na behoorlijk spannende tijd is het uiteindelijk toch gelukt na veel inspanning van Frank en zijn team. Super bedankt allemaal !| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review Sander die met vrienden een villa koopt
Frank heeft onze droom mogelijk gemaakt! Namelijk met 2 gezinnen 1 hypotheek afsluiten voor de aankoop van onze droomwoning. Frank is een prettige en ervaren adviseur, dat merkt je aan alles. Hoe hij zaken uitlegt en uitvraagt, hoe de communicatie verloopt (snel en conform afspraken) en ook door zijn korte lijntjes met hypotheekverstrekkers. Frank was onze rots in de branding gedurende het hele traject, van a tot z. Hij stelde ons gerust op spannende momenten en heeft ons ook uit de wind gehouden zodat we ons geen zorgen hoefde te maken. Als iemand ooit met een financieel vraagstuk zit, zoals de onze of een andere, dan zou ik 100% zeker Frank adviseren.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review klant die een afwijzing had voor een hypotheek voor mantelzorgwonen
Wij wilden graag een hypotheek verkrijgen maar hadden een zeer unieke situatie waarbij er ook sprake was van een stuk PGB-inkomen. Eerder stapten wij naar een aantal banken en adviseurs toe en werden hier vrij snel al afgewezen.

Toen kwam ik door online te zoeken bij Cournot uit. Ik kwam in contact met Ferdinand de Regt. Vanaf moment één had hij een hele open en ondersteunende houding. Ferdinand heeft mij tijdens het gehele traject bijgestaan en geholpen. Wij zijn dan ook erg blij dat we de hypotheek mede dankzij Ferdinand hebben rond gekregen en mogen beginnen aan ons project (verbouwing) om ons droomhuis te gaan realiseren.

Ik heb zelf nog nooit een adviseur als Ferdinand ontmoet die gewoon echt met de mensen meedenkt en alles uit de kast haalt om de hypotheek rond te krijgen. Ook daarnaast is hij constant ondersteunend geweest met andere zaken uitzoeken. Ferdinand verdiend namens ons echt een dikke pluim! In een woord: een topper! | Beoordeling via Advieskeuze lezen

Voordeel oudere generatie

Ook voor de oudere generatie zijn er voordelen te behalen door voor een kangoeroewoning te opteren. Zo kunt u langer thuis blijven wonen en de woning kan aangepast worden met hulpmiddelen om de toekomstige zorgvraag in te vullen. Eenzaamheid zal ook minder snel aan de orde zijn. Zeker bij een vroegtijdig overlijden van één van de ouders is hierdoor een sociaal vangnet aanwezig.

Bovendien is het voor het jongere gezin makkelijker om de zware klussen over te nemen zoals het tuinonderhoud en doen van boodschappen.

Gelukkig heeft de nieuwe regering in 2024 ook aandacht voor de knelpunten bij deze vorm van samenwonen. Men gaat onderzoeken hoe ‘familie-wonen’ op een betere wijze gefaciliteerd kan worden. Het familie-wonen streeft naar een balans tussen familieleven en zelfstandigheid. Dit komt door uiting door ouders en kinderen naast opa’s en oma’s te laten wonen. Zo kan de toenemende ruimtebehoefte van gezinnen samenkomen met de afnemende ruimtebehoefte van ouderen. Het bevordert sociale verbindingen tussen mensen in verschillende levensfasen. Bovendien kunnen gezinnen profiteren van de financiële ruimte van ouderen, wat helpt om wonen, zorg en leven in balans te brengen.

Hypotheek kangoeroewoning makkelijk afsluiten?

In principe beschouwen de meeste geldverstrekkers een kangoeroewoning als twee of meer zelfstandige woningen met een gezamenlijke entree. In de acceptatiegidsen voor hypotheken spreekt men voor deze specifieke woonvorm ook wel over een tandemwoning, duo-woning, schakelwoning, familie-wonen, familie-erf, familie-hof of mantelzorgwoning.

Zodra u een hypotheekaanvraag wenst in te dienen is het belangrijk om een plan te maken en dit door de gemeente te laten toetsen. Ook het splitsen en het verbouwen van de woning vraagt mogelijk om een wettelijke toestemming. Daarbij dient u ook verder na te denken over de mogelijkheid van het gezamenlijk wonen. Stel dat deze woonvorm later toch niet ideaal blijkt. Kunt u dan zelfstandig deze woonruimte verkopen of anders gebruiken?

Wij hebben ervaring met deze specifieke vorm van wonen en kunnen u als hypotheekadviseur begeleiden bij het vinden van de meeste geschikte hypotheek. Ook de fiscale aspecten aan deze woonvorm zullen wij met u doornemen.

Waarom kan een hypotheek voor kangoeroewonen worden afgewezen?

Er zijn diverse krediettechnische redenen te bedenken waarom banken terughoudend zijn met het verstrekken van een hypotheek. Ook een heel simpele reden zoals IT-systemen die niet zijn ingericht voor twee of meer leningnemers komt veel voor. Daarnaast vereenvoudigen veel geldverstrekkers het acceptatiebeleid de laatste jaren waardoor maatwerk steeds minder mogelijk is. Daarnaast kost het relatief veel moeite om consumenten die een kangoeroehypotheek willen afsluiten te helpen.

Welke hypotheek kan worden afgesloten voor een kangoeroewoning?

Er zijn meerdere aflosvormen en rentevastperiodes mogelijk om uit te kiezen. Ook is er bij de meeste geldverstrekkers geen sprake van een renteopslag op de hypotheekrente. U betaalt dus niet meer dan een consument in een vergelijkbare situatie die een standaardsituatie heeft.

Meerdere woningen te verkopen

Het kan zijn dat u op dit moment ook al een koopwoning bezit, of dat iedereen die gaat kangoeroewonen een koopwoning bezit. Mocht u dan de overwaarde wensen in te zetten van beide woningen, dan is het mogelijk om ook op twee onderpanden een overbruggingshypotheek af te sluiten. De meeste geldverstrekkers staan slechts één pand toe. Een overbruggingshypotheek is eigenlijk een voorschot op uw te verwachten verkoopwinst, maar die niet gerelateerd is aan de hoogte van uw inkomen. In sommige situaties kan dit de oplossing zijn en door op twee panden een overbruggingshypotheek af te sluiten kunt u de overwaardes stapelen.

Bestemming nieuwe woning

Regelmatig komt het voor dat kangoeroewonen in een woonboerderij gaat plaatsvinden. Dat is niet zo verwonderlijk aangezien dit soort huizen groot en geschikt kunnen zijn voor het huisvesten van meerdere gezinnen. Een nadeel van een woonboerderij voor de financiering is dat het vaak een (deels) agrarische bestemming heeft. Ook dit hoeft geen probleem te zijn als u wenst te kangoeroewonen.

Fiscale regelingen

Indien u met meerdere generaties of vrienden een gezamenlijke woning koopt zijn ook de fiscale spelregels rondom de eigenwoningregeling van belang. Zo dient u bijvoorbeeld ‘grotendeels’ eigenaar te worden van de woning. Hoe gaat u daar mee om indien u met bijvoorbeeld vier personen de eigendom verkrijgt? Deze eis van grotendeels wordt door de Belastingdienst uitgelegd als minimaal 50% als zijnde eigendom.

Daarnaast is het fiscaal partnerschap ook een uitdaging om goed in de overwegingen mee te nemen.

Voordelen kangoeroewoning

Samengevat kunnen we volgende voordelen bedenken voor deze woonvorm :

 • Uw woonlasten zijn bij deze woonvorm voordeliger dan voor twee losse woningen;
 • Minder kans op inbraak vanwege een grotere kans van aanwezigheid;
 • Voor zorgtaken en huishoudelijke taken is er over en weer direct een oplossing aanwezig zonder 24/7 als zorgverlener te hoeven werken;
 • Er gelden geen renteopslagen voor deze hypotheekvorm.

Nadelen kangoeroewoning

Ook zijn er een aantal nadelen te bedenken aan het wonen onder 1 dak met meerdere generaties :

 • U heeft minder privacy;
 • Ontstaat er conflicten dan is er ook veelal sprake van een familieruzie;
 • Het aanpassen van de woning vergt meestal een flinke investering, hoe pakt deze investering uit indien u wenst te verhuizen.

Beperkt aanbod kangoeroewoningen

Het is op dit moment een kleine groep mensen die vraagt naar deze manier van wonen. In 2011 heeft de overkoepelende organisatie van woningbouwcorporaties onderzoek gedaan naar de verhuurbaarheid van kangoeroewoningen.

De conclusie is dat het om een kleine groep woningen gaat en dat de groei gestaag te verwachten is. Ook blijven mensen lang wonen in deze woning.

 

Biedcertificaat

Gedurende uw huizenjacht is het handig om te beschikken over een certificaat dat u al bent voorbereid op de hypotheekaanvraag. Met een biedcertificaat verklaren wij dat we uw financiële mogelijkheden uitgebreid hebben bekeken, en dat we uw bod realistisch vinden om hiervoor een hypotheek af te kunnen sluiten.

Dit geeft u een voorsprong in de onderhandelingen met mogelijke bieders die hun huiswerk niet hebben gedaan. Als er in uw situatie mogelijkheden zijn en wij tot een samenwerking komen dan is het biedcertificaat inbegrepen in de dienstverlening.

Vertel ons uw verhaal

Als hypotheekadviseurs zien wij een groeiende belangstelling voor het kangoeroewonen, een trend die perfect aansluit bij de behoefte aan meer verbondenheid en ondersteuning binnen families. Kangoeroewoningen bieden een unieke oplossing voor families die samen willen wonen maar toch behoefte hebben aan privacy. Dit concept maakt het mogelijk om de leefruimtes fysiek gescheiden te houden terwijl de toegang tot elkaar eenvoudig blijft. Ideaal voor het bieden van mantelzorg of het gewoon dicht bij elkaar zijn. Steeds meer financiële instellingen beginnen de voordelen te erkennen en passen hun hypotheekproducten aan om deze vorm van wonen te ondersteunen. Bent u geïnteresseerd in deze woonvorm en wilt u meer weten over de mogelijkheden van financiering?

Wij staan klaar om u te adviseren en te begeleiden bij het vinden van de juiste hypotheekoplossing voor uw situatie.

Goed om te weten is dat onze beloning volledig afhankelijk is van het resultaat. Zo is voor u duidelijk dat onze belangen gelijkgericht zijn. Voorafgaand aan de start van de dienstverlening bieden wij u een vast tarief aan.

Video met uitleg over een hypotheek en kangoeroewoning

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties