Hypotheek afsluiten woning gedeeltelijk verhuren

Hypotheek afsluiten woning gedeeltelijk verhuren

gedeeltelijke verhuur hypotheekBeschikt u over een woning en speelt u met de gedachte om deze gedeeltelijk te verhuren? In dit artikel leggen wij u uit wat de mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten voor een gedeeltelijk verhuurde woning of woningen met een gemengde bestemming, een zogeheten combinatiepand.

Uw woning gedeeltelijk verhuren

De meeste geldverstrekkers zijn terughoudend met het verstrekken van een hypotheek voor een gedeeltelijk verhuurde woning. Dit kan zowel voor een kamer van toepassing zijn of een groter deel van de woning. Toch zijn er soms mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten voor een woning om die gedeeltelijk te verhuren.

Ook kunnen er uitzonderingen worden gemaakt voor zogeheten kamerverhuur. Dan mag dit maximaal voor één kamer van toepassing zijn.

Heeft u te maken met een pand met gemengde bestemming waarbij een deel van het pand gebruikt kan worden als winkel- of kantoorruimte dan mag u in zo’n situatie in sommige situaties dit zakelijk deel verhuren. Wel gelden er dan beperkingen in de maximale verstrekking van de hoogte van de hypotheek op basis van de taxatiewaarde. Er dient dan rekening te worden gehouden met de taxatiewaarde in verhuurde staat en daar een maximum van. Vaak is dat 70% tot 90% van de taxatiewaarde in verhuurde staat.

De beperkingen kunnen hem ook zitten in een hogere rentevergoeding en een verplichting tot het volledig aflossen van de hypotheek. Een aflossingsvrije hypotheek wordt door de meeste aanbieders niet toegestaan.

Ook is het mogelijk om een combinatiepand te financieren als u bijvoorbeeld zelf de zakelijke ruimte gebruikt voor uw onderneming en boven of naast het pand woont.

Woonhuis met praktijk-/kantoorruimte

Een hypotheek afsluiten voor een normale woning met garage of aanbouw die ook zakelijk kan worden gebruikt, mag bij sommige banken ook verhuurd worden. Dit geldt dan uitsluitend voor het zakelijke gedeelte.

Vaak is vereist dat minimaal 75% van de woning voor eigen gebruik is. Daarbij gaat men uit van het vloeroppervlak en dient door een taxateur te worden beoordeeld.

Hypotheek woonwinkelpand

Ook voor dit type pand mag bij bepaalde aanbieders het zakelijk gedeelte van het pand verhuurd worden. Hiervoor is het noodzakelijk dat minimaal 50% van het pand in eigen gebruik is als woning.

Woning gedeeltelijk verhuurd hypotheek

Een deel van uw woning verhuren als afzonderlijke woning is soms mogelijk als u niet meer dan 1/3 van de woning als woning verhuurd. Deze hypotheek kan dan niet met NHG worden afgesloten. De maximum hypotheek bedraagt dan 100% van de taxatiewaarde van het niet-verhuurde deel en 50% van de taxatiewaarde in verhuurde staat.

Dit soort aanvragen zijn altijd op basis van maatwerk. Ook stellen geldverstrekkers aanvullende eisen. Hierbij moet u denken aan de volgende voorwaarden:

  • De huurder dient een ontruimingsverklaring te ondertekenen;
  • Er dient een polis van een opstalverzekering te worden overlegd waaruit blijkt dat verhuur is verzekerd;
  • Huurpenningen worden verpand aan de bank;
  • Indien het een lopende hypotheek betreft, mag er geen betalingsachterstand voor de hypotheek zijn geweest tijdens de looptijd.

Woning kopen in verhuurde staat

De bovenstaande alinea kan ook van toepassing zijn als u een woning koopt die al verhuurd is. Ook in zo’n situatie is er sprake van maatwerk en dient u te voldoen aan de voorwaarden uit de vorige alinea.

Toestemming gemeente

Op het moment dat u verhuurplannen hebt, hoort u na te gaan of deze plannen passen binnen de regels van uw gemeente. In het taxatierapport dat nodig is voor een hypotheekaanvraag zal ook de taxateur toetsen of deze plannen passen met het bestemmingsplan en de huisvestingsverordening van uw gemeente.

Veel gemeentes bieden de mogelijkheid van een overleg waarbij er schriftelijk bevestigd kan worden of uw plannen passen. Dit kan belangrijke informatie voor een taxateur zijn als de regels uit het bestemmingsplan op meerdere manieren uit te leggen zijn.

Vertel ons uw verhaal

Heeft u plannen om een hypotheek af te sluiten voor een gedeeltelijk verhuurde woning of combinatiepand, dan horen we u graag. Neem gerust contact op om uw plannen eens door te nemen. Wij helpen u graag op de juiste weg.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies door specialisten.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties