Een hypotheek regelen doet u meestal slechts een paar keer in uw leven. Gaat u voor de eerste keer een huis kopen of heeft u al een bestaande hypotheek? Hoewel u in beide gevallen een hypotheek nodig hebt zitten er grote verschillen tussen deze scenario’s. Een hypotheek is een complex product en het gaat vaak om veel geld.
Weet u hoeveel hypotheek u nodig heeft en hoeveel u maximaal kunt lenen? In dit onderwerp zetten wij de belangrijkste zaken rondom het afsluiten van een hypotheek op een rij. En natuurlijk : een hypotheek regelen zonder problemen!
Maximale hypotheek
Wat u maximaal kunt lenen hangt van een groot aantal variabelen af en is afgestemd op uw persoonlijke financiële situatie. De onderstaande factoren zijn van belang bij het bepalen van de maximale hypotheek :
- Uw inkomsten en uitgaven.
- De aanwezigheid van spaargeld of andere tegoeden.
- De hoogte van de hypotheekrente, en de keuze van de rentevastperiode.
- De waarde van het onderpand en het soort onderpand. Afwijkende woningen kennen ook vaak afwijkende verstrekkingspercentages.
- Het soort inkomen.
- De acceptatiecriteria van geldverstrekkers, die zijn per bank per onderdeel anders.
- Een hypotheekadviseur van ons kantoor kan u exact vertellen wat de mogelijkheden zijn.
Oude woning nog niet verkocht
Uw oude woning nog niet verkocht, maar wilt u wel graag een nieuwe woning kopen en gebruik maken van de overwaarde? Dan kunt u een overbruggingskrediet afsluiten.
Komt u niet geheel uit met de maximale hypotheek en de kosten van uw (nieuwe) koopwoning dan zijn er vaak nog alternatieve mogelijkheden. Misschien willen uw ouders meedenken of heeft u zicht op een inkomensstijging? Al bij al is maatwerk bij sommige banken mogelijk. Wel dient het uiteraard een verantwoorde situatie op te leveren zodat uw woonlasten geen molensteen om uw nek worden.
De kosten koper van een nieuwe woning
Naast de verplichte kosten koper zoals de overdrachtsbelasting, notariskosten, advieskosten van de hypotheek, taxatiekosten en kosten van een eventuele bouwkundige keuring zijn er ook nog ‘zachtere’ kosten. Denkt u hierbij aan :
- Verhuis- en inrichtingskosten
- Bouwrente bij een nieuwbouwwoning
- Instapkosten bij een VVE
Hypotheekrente vastzetten
U kunt de hypotheekrente vastzetten voor een bepaalde periode: variabel per maand tot dertig jaar vast. Ook kunt u een combinatie maken van korte en lange perioden voor verschillende delen van uw hypotheek. De verschillende opties hebben voor- en nadelen. Uw keuze moet passen binnen de risico’s die u wilt en kunt lopen.
Hypotheekrente kort vastzetten
U kunt voor een korte rentevastperiode (tot 7 jaar) kiezen omdat de rente relatief laag is, en u niet te lang vastzit aan het rentecontract. Ook geeft dit een voordeel als u besluit uw hypotheek tussentijds open te breken. U dient dan wel de verwachting te hebben dat de hypotheekrente de komende tijd gaat dalen. Op dit moment lijkt daar geen aanleiding toe te bestaan. Het nadeel van het afsluiten van een hypotheekrente op korte termijn kan zijn dat u geconfronteerd kunt worden met een rentestijging. Ook kunt u minder lenen voor een hypotheek indien u een rentevastperiode korter dan 10 jaar kiest.
Hypotheekrente lang vastzetten
U kunt voor een lange rentevastperiode kiezen indien u voor langere tijd wilt profiteren van vaste lasten en de lage hypotheekrente. Op dit moment is de hypotheekrente niet eerder zo laag geweest. Historisch is dit een bijzondere periode te noemen. Op het moment dat u de verwachting hebt dat de hypotheekrente lager wordt en u wenst uw hypotheek open te breken dan is de boete een stuk hoger ten opzichte van een korte rentevastperiode.
Hypotheekrente kort en lang (combinatie)
Door een mix te kiezen van zowel een kort als lang rentevastcontract doet u aan risicospreiding. Immers als de rente stijgt na afloop van het kortste rentevastcontract van uw hypotheek dan stijgen uw maandlasten slechts gedeeltelijk. Het nadeel is dat bij het tussentijds openbreken van uw hypotheek er altijd nog een rentecontract open blijft staan. Andersom, bij een renteherziening waarbij de rente daalt profiteert u ook slechts ten dele.
Het kiezen van de juiste rentevastperiode is altijd een lastige keuze. U dient jaren in de toekomst te kijken terwijl het soms al een hele uitdaging is om slechts 1 jaar verder te kijken. Onze hypotheekadviseurs helpen u graag bij het inzichtelijk maken van de mogelijkheden.
Aflossen hypotheek
Sinds de belastingregels rondom hypotheken sinds 1 januari 2013 zijn veranderd kunt u als u voor de eerste keer een huis koopt kiezen uit een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Tenminste als u in aanmerking wenst te komen voor de renteaftrek. Dit is een fiscale subsidie voor huiseigenaren. Een annuiteitenhypotheek kenmerkt zich door een stabiele bruto maandlast gedurende de looptijd, maar is overall duurder dan een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek hebt u alleen te maken met hoge maandlasten gedurende circa de eerste 12 jaar van de hypotheek.
U kunt ook besluiten om een mix te maken van beide aflosvormen om zo tot een ideale combinatie te komen waarbij uw netto maandlasten voorspelbaar zijn.
Had u reeds een hypotheek met andere aflosvormen, of een aflossingsvrije hypotheek, op 31 december 2012 dan mag u deze aflosvormen voortzetten. Ook als u besluit naar een andere woning te verhuizen en van bank te wisselen. Een en ander hangt af van het assortiment van de nieuwe geldverstrekker indien u besluit over te stappen.
Hypotheek afsluiten kost tijd
Een gemiddelde hypotheekaanvraag duurt twee maanden voordat de hypotheekakte passeert bij de notaris. Hieronder vindt u een indicatie van de doorlooptijd en werkzaamheden die hiermee gemoeid zijn. De exacte tijdsduur hangt af van de specifieke situatie en de gekozen geldverstrekker :
Gemiddelde duur in werkdagen:
- Aanvraag renteaanbod | 2 – 8 werkdagen
- Completeren hypotheekdossier met alle relevante documenten | 8 – 28 werkdagen
- Taxeren van uw woning | 4 – 10 werkdagen
- Tekenen bindende hypotheekofferte ongeveer | 5 werkdagen
- Doorsturen van stukken door bank naar notaris ongeveer | 5 werkdagen
- Passeren bij notaris ongeveer | 8 werkdagen
Uw persoonlijke situatie spreken met een hypotheekadviseur van ons kantoor? Maak dan een afspraak. Het eerste gesprek is voor onze rekening. Wij werken landelijk en bezoeken u desgewenst aan huis.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]
0 reacties