Hypotheek veranderen levert dat een voordeel op?

Hypotheek veranderen levert dat een voordeel op?

[pbutton url=”https://www.cournot.nl/contact/contact-2/” text=”Persoonlijk advies gewenst?” new_window=”no”]

 

hypotheek veranderen

Uw hypotheek veranderen of onder de loep nemen eens in de zoveel jaar kan geen kwaad. Zeker als u enkele jaren geen onderzoek heeft gedaan kan dit financieel lonen.

Waarom zou ik mijn hypotheek veranderen?

Over het algemeen ontstaat deze behoeft tot verandering als er een concrete aanleiding is. Bijvoorbeeld als u wenst te verbouwen of wenst te verhuizen. Ook minder leuke evenementen zijn vaak reden tot een aanpassing van uw hypotheek zoals een relatiebreuk.

Alleen als we een opsomming zouden maken van de redenen waarom u ‘spontaan’  uw hypotheek zou dienen te veranderen komen we tot de volgende aandachtspunten :

  • Dure woekerpolissen kunt u vervangen voor slimmere aflosvormen;
  • U kunt profiteren van de historisch lage hypotheekrente;
  • Met het omzetten van een aflossingsvrije hypotheek anticipeert u op het vervallen van de toekomstige renteaftrek;
  • De verhouding marktwaarde en schuld laten aanpassen kan leiden tot een rentekorting.

Hoe kan ik mijn hypotheek veranderen?

Net als een verbouwing van een huis kunt u kiezen voor een light versie. U kunt besluiten uw bestaande hypotheek stap voor stap aan te passen en de rek op te zoeken van de mogelijkheden binnen uw bestaande hypotheekcontract. Het alternatief is dat u ook hypotheken van andere geldverstrekkers vergelijkt en bereid bent om tot een oversluiting over te gaan.

Bij een oversluiting krijgt u ook te maken met een notaris omdat uw nieuwe hypotheek opnieuw ingeschreven dient te worden in het Kadaster.

Veel mensen hebben de laatste jaren gekozen om te verhuizen en daarmee hun oude hypotheekcontract opgezegd. Als u toch latent een verhuiswens heeft is dit in veel gevallen een voordelige optie. Alle rompslomp vanwege het verhuizen natuurlijk daargelaten.

Let bij het uitvoeren van het oversluiten van uw hypotheek goed op bijkomende omzettingskosten. Een goede hypotheekadviseur rekent door of deze kosten terug te verdienen zijn.

Interne oversluiting

Indien u besluit om bij dezelfde bank te blijven kunt u kiezen voor een zogeheten interne oversluiting. Het kan zijn dat u een wenst hebt om uw hypotheek verhogen vanwege een verbouwing. Als u bij het afsluiten van uw hypotheek hebt gekozen voor een zogeheten verhoogde inschrijving hoeft u niet opnieuw naar de notaris.

De verhoging kan dan gefinancierd worden vanuit deze hogere inschrijving.

Hypotheek omzetten

Bij dezelfde geldverstrekker kunt u meestal ook regelen dat uw aflosvorm kan worden omgezet. We spreken dan over een ‘omzetting’  van uw hypotheek. Dit kan bijvoorbeeld een keuze zijn als u wenst te stoppen met uw dure woekerpolis en deze wenst om te zetten naar een annuïteitenhypotheek.

Afhankelijk van de geldverstrekker kan er sprake zijn van administratiekosten. Dit zijn vaak vaste bedragen en gemiddeld is dat zo’n € 250 euro.

Boeterente

Als u besluit uw rentecontract aan te passen kan er sprake van een boeterente zijn. Deze boeterente is ineens verschuldigd. Als de hypotheek voor uw eigen woning is mag u in veel gevallen deze boeterente aftrekken van uw inkomstenbelasting.

Mocht uw geldverstrekker het fenomeen rentemiddeling aanbieden dan krijgt u de mogelijkheid om deze boeterente gespreid te betalen. Dat is handig als u het geld niet ineens beschikbaar hebt of deze investering om een andere reden deze boeterente niet gelijk wenst te betalen. Als uw rentecontract nog enkele jaren loopt kan deze boeterente namelijk behoorlijk oplopen. In sommige gevallen beloopt dat wel in de tienduizenden euro’s.

Hoe weet ik of veranderen zinvol is?

Dat is op voorhand moeilijk te bepalen zonder kennis te hebben van uw persoonlijke situatie. Wel zijn er een aantal universele kenmerken te bedenken die een goede indicatie geven.

De onderstaande omstandigheden kunnen aanleiding zijn voor een gesprek met een hypotheekadviseur :

  • Uw hypotheek is de laatste 5 jaar niet meer onder handen genomen;
  • De hypotheek bestaat uit en aflosproduct met een kapitaalverzekering of beleggingselement;
  • Een gekoppelde levensverzekering is de laatste 5 jaar niet meer herzien;
  • De waarde van uw woning is toegenomen en de bank is daar niet van op de hoogte;
  • Naast uw hypotheek zijn er nog extra verplichtingen zoals een lening of krediet;
  • De huidige hypotheekrente in uw bestaande hypotheek is minimaal 4%.

Zelf berekenen of het veranderen van uw hypotheek slim is

Met de onderstaande rekentool kunt u zelf berekenen of het zinvol is om een aanpassing aan uw hypotheek te doen. Of zelfs een compleet nieuwe hypotheek af te sluiten.

U hebt hier de gegevens van uw bestaande hypotheek voor nodig. De uitkomst van deze berekening kunt u gratis met een financieel adviseur van ons kantoor bespreken :Hulp bij het veranderen van uw hypotheek

Een hypotheekadviseur of financieel planner is gespecialiseerd in het doorrekenen van de mogelijkheden tot verbetering van uw hypotheek. Met een vrijblijvend kennismakingsgesprek komt u vaak een heel eind.

Advies op afstand is via ons kantoor ook mogelijk. Dan hoeft u de deur niet uit en wij helpen mensen door heel Nederland.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties