Hypotheek voor zzp’er

Hypotheek voor zzp’er

Kan ik als zzp’er een hypotheek krijgen?

Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Inmiddels telt ons land al meer dan 1 miljoen zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel). Toch lijkt het voor zzp’ers nog steeds lastig om een huis te kopen. Dit komt deels doordat het proces om een hypotheek af te sluiten voor een ondernemer complex kan zijn.

Met de hulp van Cournot Adviseur richten wij ons het versimpelen van jouw hypotheekaanvraag als zzp’er, zodat je ook in aanmerking kan komen voor een hypotheek. Ben jij als zzp’er op zoek naar een koopwoning? Lees hierna verder wat de mogelijkheden zijn voor een hypotheek voor zzp’ers.

 

Wel hoge huur, maar geen hypotheek?

Als zzp’er heb je een flexibel inkomen; de ene maand heb je wellicht wat meer opdrachten dan de andere maand, waardoor je inkomen fluctueert. Je huur kun je iedere maand gemakkelijk betalen, maar een hypotheek krijgen lijkt lastig. Terwijl de ene na de andere vriend of kennis in loondienst een huis lijkt te kunnen kopen met hun loonstrook, word jij gevraagd om vele gegevens van je onderneming. Maar ook als zzp’er kun je wel degelijk een hypotheek krijgen.

Hypotheekmogelijkheden voor zzp’ers die minimaal 6 maanden ondernemen

Ook als je nog niet zo lang zzp’er bent, zijn er mogelijkheden voor een hypotheek. Er zijn oplossingen voor zzp’ers die minimaal 6 maanden actief zijn. Hierbij wordt gekeken naar een prognose van je toekomstige inkomsten en eventuele andere zekerheden. Dit biedt startende ondernemers de kans om toch een huis te kopen, zelfs zonder jarenlange cijfers. Overleg met ons welke documenten hiervoor nodig zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheekaanvraag als zzp’er.

Hypotheek berekenen als zzp’er

Een hypotheek voor zzp’ers wordt meestal berekend door een gemiddelde te nemen van je netto inkomen (winst) uit het bedrijf over de afgelopen drie jaar. Hypotheekverstrekkers nemen het gemiddelde van deze cijfers als jaarinkomen, om op basis hiervan de maximale hypotheek te berekenen.

 

Werkwijze bepalen inkomen zzp’er

Er is niet een uniforme wijze waarop het inkomen van een zzp’er wordt gedaan door een bank. Sommige banken rekenen zelf het ondernemersinkomen uit en weer andere geldverstrekkers verplichten je om gebruik te maken van een zogeheten rekenbureau. Dit zijn betaalde werkzaamheden die je op voorhand dient te bekostigen. Pas na afloop van de uitkomst van de hypotheekaanvraag weet je dan of het een zinvolle oefening is geweest.

Wij weten als hypotheekadviseurs welke geldverstrekkers gebruikmaken van een verplicht rekenbureau of niet.

Ook is de bepaling van het ondernemersinkomen per bank verschillend. Iedere bank heeft zijn eigen rekenregels tot het bepalen van het inkomen van een zzp’er.

 

Hypotheekadvies

Ben je langer dan drie jaar zzp’er maar beschik je nog niet over de jaarcijfers van je bedrijf van de afgelopen drie kalenderjaren? Dan nemen wij voor het vaststellen van je toetsinkomen ook de cijfers van de gebroken boekjaren mee. Door deze rekensom te maken kun je vervolgens met behulp van de tool een indicatie van je maximale hypotheek krijgen.

Rekenvoorbeeld:
Je inkomen in jaar 1 was € 39.500,-, in jaar 2 € 46.000,- en in jaar 3 € 38.500,-. Het gemiddelde jaarinkomen is dan € 41.333,-. Op basis hiervan (en het inkomen van je partner als je samen een huis koopt) wordt je maximale hypotheek berekend. Wanneer je inkomen in het laatste jaar echter lager is dan het gemiddelde jaarinkomen, dan wordt er gerekend met je inkomen van het laatste jaar. In dit voorbeeld is het toetsinkomen het inkomen uit het laatste jaar.

Houd er wel rekening mee dat de maximale hypotheek niet hoger kan zijn dan 100% van de waarde van de koopwoning behoudens eventuele energiebesparende maatregelen die je wenst mee te financieren.

 

Hypotheek voor startende zzp’ers

Niet iedere zzp’er is al drie jaar bezig. Als startende zzp’er kun je nog geen cijfers aanleveren van de afgelopen drie jaar. Maar ook dan is het mogelijk om een hypotheek af te sluiten.

 

Vertel ons je verhaal!

Weten wat voor jou de mogelijkheden zijn om als zzp’er een hypotheek af te sluiten? Vraag een kosteloos online kennismakingsgesprek aan!

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties