Hoe werkt het als ik een hypotheek wil aanvragen zonder intentieverklaring van mijn werkgever? Kan ik dan überhaupt wel een huis kopen zonder deze verklaring? In dit artikel leggen we de (on-)mogelijkheden uit van het verkrijgen van een hypotheek in combinatie met of zonder een intentieverklaring.
Wat is een intentieverklaring van uw werkgever precies?
Vaak begint een arbeidsrelatie met uw werkgever middels een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Ook wel een tijdelijk contract genoemd. In deze arbeidsovereenkomst spreekt u af dat het contract van rechtswege eindigt op een vooraf bepaald moment. Tenzij u samen met uw werkgever iets anders afspreekt over verlenging.
In de regel is de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd de opmaat naar een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Omdat een werkgever pas veelal een keuze maakt aan het einde van het contract kan in de tussentijd wel de intentie worden uitgesproken om een vast contract aan te bieden bij gelijkblijvende prestaties en economische omstandigheden. Deze uitspraak wordt dus ook wel een intentieverklaring genoemd en wordt opgeschreven op de werkgeversverklaring. Dit is dus geen los document, maar enkel een vinkje op de werkgeversverklaring.
Geen intentieverklaring, geen hypotheek?
Geen man overboord! Ook als u reeds een aantal jaren werkt en dit kunt aantonen met jaaropgaven of een UWV-verzekeringsbericht dan zijn er mogelijkheden voor het krijgen van een hypotheek. Er zijn werkgevers die geen intentieverklaring verstrekken. Dit gebeurt soms om verschillende redenen.
Op deze wijze wordt uw toetsinkomen bepaald aan de hand van het gemiddelde inkomen over de laatste 3 jaar, met daarbij het inkomen uit het laatste jaar als plafond. Op deze wijze wordt u in de hypotheekaanvraag verwerkt als zogenoemde flexwerker.
Informatie over het kopen van een huis zonder intentieverklaring?
Neem dan even contact op, en soms is met een kort bericht of telefoongesprek meer duidelijk. Dat scheelt u dure adviesuren.
0 reacties