Kan ik met een Wajong-uitkering een hypotheek aanvragen?

Kan ik met een Wajong-uitkering een hypotheek aanvragen?

keuringsarts

 

Mag ik op basis van een Wajong uitkering een hypotheek aanvragen?

U komt in aanmerking voor een Wajong uitkering indien u op jonge leeftijd een ziekte of handicap krijgt. Er dient een onderscheid gemaakt te worden in de drie verschillende Wajong-regelingen. In de loop der tijd zijn er diverse soorten uitkeringen voor de Wajong ontstaan :

  • De oude Wajong (voor 2010);
  • De Wajong vanaf 2010;
  • Regeling Wajong vanaf 2015.
Oude Wajong regeling en uw hypotheek afsluiten

Iedereen die een Wajong uitkering heeft gekregen voor 1 januari 2010 valt onder deze zogenaamde oude Wajong-uitkering. U bent de afgelopen tijd hoogstwaarschijnlijk opnieuw beoordeeld of u in aanmerking blijft komen voor een sociale uitkering.

Vanwege deze herbeoordeling kan het zijn dat de hoogte van uw uitkering kan veranderen. Indien uw herbeoordeling heeft plaatsgevonden krijgt u een toekenningsbesluit waaruit de hoogte van uw uitkering blijkt. De hoogte van deze uitkering valt te gebruiken als toetsinkomen.

Indien u nog niet beschikt over een beoordelingsbesluit dan loopt u het risico dat de uitkering wordt aangepast. De bank neemt in zo’n situatie maximaal 70% van het minimumloon als zijnde het inkomen mee in de hypotheekaanvraag.

Beschikt u over een Wajong-uitkering oude stijl dan kunt u dus een toekenningsbesluit overleggen of niet. Indien er geen toekenningsbesluit is dan dient u met een laag inkomen te rekenen.

Wajong regeling vanaf 2010 en uw hypotheek afsluiten

Indien u onder de regeling Wajong 2010 valt, dan hebt u een Wajong-uitkering gekregen tussen 1 januari 2010 en 1 januari 2015, dan bent u hoogstwaarschijnlijk de afgelopen periode opnieuw beoordeeld. Vanwege deze beoordeling kan de hoogte van uw uitkering wijzigen.

In principe gelden dezelfde regels voor het bepalen van het toetsinkomen zoals bij de oude Wajong-regeling voor 2010.

Wajong-uitkering ontvangen na 2015 en uw hypotheekaanvraag

Indien u na 1 januari 2015 in aanmerking bent gekomen voor een Wajong-uitkering én u bent na deze datum 18 jaar geworden dan mag u de hoogte van de uitkering meenemen als toetsinkomen. Dit inkomen bestaat dan uit uw bruto jaarbedrag en het vakantiegeld.

In alle situaties hebben wij de volgende documenten nodig om de hypotheekaanvraag te kunnen beoordelen :

  • Toekenningsbesluit van het UWV inzake uw uitkering;
  • Een bewijs in de vorm van een maandelijkse specificatie of een jaaropgave vanuit het UWV waaruit de hoogte van de uitkering blijkt.

Indien u meer informatie wenst over het aanvragen van een hypotheek met Wajong-uitkering kunt u onderstaand formulier invullen.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties