Kopers krijgen hypotheek niet rond, wat kunt u als verkoper doen?

Kopers krijgen hypotheek niet rond, wat kunt u als verkoper doen?

U dacht uw huis verkocht te hebben totdat de makelaar belde met de mededeling dat de kopers de hypotheek niet op tijd rond krijgen. Of u even uitstel wenst te verlenen voor het financieringsvoorbehoud.

Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2022 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor. Dan is het wellicht nodig om kritisch door te vragen.

Huis verkocht met financieringsvoorbehoud

Standaard maakt een financieringsvoorbehoud onderdeel uit van de ontbindende voorwaarden in een koopovereenkomst. Dat geeft een koper ruimte en tijd om een hypotheek aan te vragen. Als verkoper zijn dat soms nog enkele spannende weken. U hebt weinig invloed op het proces en bent afhankelijk van de inspanningen van de koper.

Zeker als de verkoop van uw woning samenhangt met de koop van uw eigen nieuwe koopwoning kan dat op uw zenuwen werken. Niet voor niets spreekt men ook regelmatig over een woningtreintje. Heeft uw koper meer tijd nodig voor het regelen van de hypotheek, dan werkt dat automatisch door naar de volgende persoon in de keten.

Moet ik verplicht meewerken aan verlenging van het financieringsvoorbehoud?

Dat is niet het geval. Als u een financieringsvoorbehoud hebt afgesproken loopt dat op een bepaald moment ten einde en moet de koper beslissen of dat wordt ingeroepen. Meestal dient het opzeggen van de koopovereenkomst vergezeld te gaan van een afwijzingsbrief van de betreffende bank met een reden van de afwijzing. Tenzij u anders hebt afgesproken. De standaard koopovereenkomst geeft daar voldoende ruimte voor.

Sommige partijen spreken bijvoorbeeld af dat de afwijzing overlegd dient te worden met de hypotheekaanvraag en alle bijlagen die gebruikt zijn bij de hypotheekaanvraag. Dat gaat best ver, want dan dient de koper ook loonstroken en andere persoonlijke financiële documenten te overleggen.

Als de koper geen beroep doet op het financieringsvoorbehoud dan eindigt het op een bepaalde datum. Vanaf dat moment zijn de ontbindende voorwaarden ‘uitgewerkt’ en kan de koper niet meer kosteloos van de woning af. De boete van 10% is dan verschuldigd (en de eventuele hogere werkelijke schade).

Stel dat een verkoper uiteindelijk de woning op een later moment alsnog verkoopt tegen een lagere prijs dan kan die prijsdaling worden aangemerkt als de ‘hogere werkelijke schade’.

Welke opties heb ik als verkoper?

Zodra de koper verzoekt om verlenging van het financieringsvoorbehoud kunt u dat verzoek afwijzen of instemmen met een nieuwe termijn. Op hoofdlijnen zijn er niet meer smaken. U kunt wel meer grip op het proces krijgen door te vragen waarom verlenging nodig is of proberen voorwaarden te verbinden aan de verlenging. Zo kunt u bijvoorbeeld vragen wat de reden van de verlenging is . Als blijkt dat de inhoudelijke behandeling om één onderwerp draait, bijvoorbeeld als het identiteitsbewijs van koper is verlopen, en de bank uitsluitend hierop wacht dat er dan later geen voorbehoud meer kan worden gedaan op de overige documenten.

Mocht er uiteindelijk toch een discussie over inhoudelijke zaken spelen dwingt u de koper om openheid te geven over dit onderwerp zodat u ook een risicoafweging kunt maken of u mee wenst te werken aan verlenging.

Het is verstandig om goed door te vragen waarom er verlenging nodig is. Ook zou u een toelichting kunnen verlangen van de financieel adviseur van de kopers waarbij uitleg wordt gegeven en wat er is gedaan om het probleem te voorkomen of op te lossen. Als dit bijvoorbeeld door drukte bij de bank is kunt u bijvoorbeeld vragen of er verzocht is om een spoedbeoordeling. Dit zijn mogelijkheden die sommige geldverstrekkers bieden. Ook is het belangrijk om te vragen of er wel reeds een inhoudelijke beoordeling heeft plaatsgevonden waar inhoudelijke vragen over zijn ontstaan. Dan kan het interessant zijn om te weten om welk thema dit gaat. Uw verkoopmakelaar kan de koper of diens makelaar hier wellicht over bevragen zodat u meer houvast heeft bij het verlengingsverzoek.

Als blijkt dat de financiële situatie van koper wankel is dan heeft verlengen mogelijk geen zin en kunt u beter een andere koper zoeken en geen tijd verdoen. Ook dat is niet altijd gewenst, dit kost weer tijd en inspanningen van de verkoopmakelaar. Door het opnieuw aanbieden op de markt hebt u wel het momentum verloren en realiseert u mogelijk een lagere verkoopopbrengst. U kunt overigens niet eenzijdig onder de koop uit. Bespreek dit altijd met uw makelaar. Ook kunt u aansturen op een second opinion van een andere hypotheekadviseur en dat als voorwaarde verbinden aan de verlenging. Zo hebben wij al veel verkopers en kopers naar de finish geholpen.

Zo is relatief snel duidelijk of de hypotheekaanvraag kansrijk is of dat er juist een hobbelige weg volgt met veel meer tijd en overleg. Wij kunnen aan de hand van een second opinion snel overzien wat de haalbaarheid van een dossier is. Voor u als verkoper weet u dan of de verlenging de moeite waard is, of dat het een kwestie van trekken aan een dood paard is.

Vergoeding verlenging financieringsvoorbehoud

Aanvullend aan het meewerken van verlenging van de koopovereenkomst kunt u ook een vergoeding verbinden. Deze vergoeding spreekt u dan af om de verlenging voor een week toe te staan. U kunt afspreken om deze vergoeding meteen te laten betalen en deze niet te verreken, ongeacht de uitkomst van de hypotheekaanvraag.

Reviews van klanten die wij eerder geholpen met een afwijzing op hun hypotheekaanvraag

Review van Jeya die een afwijzing had voor een hypotheek
Wij hadden een woning gevonden en de koopakte ondertekend. We hadden een andere hypotheekadviseur eerst en vier dagen voor het einde van het financieringsvoorbehoud zei hij dat er geen financiering geregeld kon worden. Ik heb toen contact opgenomen met Cournot adviseurs. Ferdinand de Regt nam contact met ons op en zei dat het wel mogelijk is om de financiering rond te krijgen. We hebben een week uitstel van het financieringsvoorbehoud aangevraagd. We hebben de benodigde documenten aangeleverd en de financiering was in orde gemaakt. We zijn zo blij dat we ons droomhuis nu gekocht hebben en dit alles is te danken aan de geweldige dienstverlening van Cournot adviseurs! We zijn zeer tevreden hoe vlot alles is verlopen en hoe gemakkelijk het gehele proces werd gemaakt door de adviseur. Alles was overzichtelijk en duidelijk.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Review van Elize die een afwijzing had voor een hypotheek
Nadat mijn hypotheekaanvraag op een vrijdag einde van de dag was afgewezen,ben ik bij Cournot terecht gekomen. Op die vrijdagavond laat via de site contact gezocht en mijn situatie beknopt uitgelegd. De volgende ochtend had ik al meteen een reactie van Ferdinand de Regt.
Stukken geupload,zondagavond een video meeting en op maandag is de aanvraag gedaan voor de hypotheek. Ferdinand had al aangegeven dat hij wel mogelijkheden zag voor mij. Ik ben ondernemer,niet meer de jongste,waardoor de casus niet de makkelijkste was. Dit in combinatie met het feit dat ik met mijn zoon die een Wajong uitkering heeft wilde kopen.
Als snel bleek dat mijn eerdere adviseur de plank volledig had misgeslagen.
Het was even een strijd tegen de klok.Gelukkig werd uitstel van de ontbindende voorwaarden verleend. Er werd duidelijk aangegeven welke stukken nog aangeleverd moesten worden,er werd snel gehandeld,met een uitstekende hypotheek deal tot gevolg. Veel beter dan ik had durven dromen. Ferdinand en Kelsey hebben voortreffelijk werk geleverd met een fantastisch resultaat. Heel veel dank daarvoor.| Beoordeling via Advieskeuze lezen
Ervaring van Lizanne met gecompliceerde inkomenssituatie
Ferdinand en Cournot hebben ons enorm uit de brand geholpen nadat de bank onze hypotheekaanvraag had geweigerd. Wegens onze situatie (parner met PGB inkomen) was de bank niet bereid een hypotheek te verstreken en waren wij bijna ten einde raad. Via internet zijn wij bij Cournot terecht gekomen en zij zagen mogelijkheden met een positieve uitkomst. De samenwerking was erg vlot, duidelijk en vriendelijk. Wanneer er onduidelijkheden waren of we een status update wilden hebben werden we snel en goed te woord gestaan door Ferdinand of Kelsey. De aanvraag zelf bleek nog wat ingewikkelder te zijn dan in eerste instantie gedacht, maar dankzij Ferdinand zijn volhardendheid is het allemaal goed gekomen en kunnen wij met een gerust hart onze nieuwe woning in.| Beoordeling via Advieskeuze lezen

Second opinion hypotheekaanvraag

Een dergelijke scan van de haalbaarheid kunnen wij ook verzorgen. Goed om te weten; wij verwerken ook bijzondere en moeilijke aanvragen. Afstand is voor ons geen probleem, we werken landelijk. Voor een intake is een telefonische start of uw uitleg per email een goed begin.

Vertel ons uw verhaal!

Wenst u advies over het afsluiten van een hypotheek en ervaart u weerstand tijdens uw hypotheekaanvraag, dan horen we u graag.

 

 

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties