Manieren om te besparen op uw hypotheek

Manieren om te besparen op uw hypotheek

Een woning kopen indien uw rentecontract nog lang loopt

Een stap om te verhuizen vanwege de lage hypotheekrente is een optie? Dan is het misschien het geschikte tijdstip om te verhuizen. Op dit moment is de hypotheekrente nog steeds ultralaag en is de verwachting dat de huizenprijzen blijven stijgen. U laat dan kosteloos uw bestaande hypotheekcontract achter. Stel dat u nu een rente van 5% hebt, dan kunt u enkele procenten besparen. Maak hier een berekening van uw maximale hypotheek.besparen hypotheeklasten

Hypotheek oversluiten voor een lagere hypotheekrente

Geen verhuisplannen, maar toch profiteren van de lage hypotheekrente? Dan is oversluiten een optie om direct over te stappen op een lagere rente. Op het moment dat u uw hypotheek wenst over te sluiten kunt u alles binnen de hypotheek onder de loep nemen :

Switchen van geldverstrekker

U kunt een vergelijking maken tussen diverse aanbieders en de aanbieder met de laagste hypotheekrente en de beste voorwaarden kiezen.

Andere aflosvorm kiezen

Ook kunt u besluiten de aflosvorm van uw hypotheek te veranderen. Zo kunt u bijvoorbeeld een levenhypotheek met woekerpolis stopzetten en een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek afsluiten. Liep uw hypotheek reeds voor 2013 dan mag u ook een fiscaal gunstige aflosvorm zoals een bankspaarhypotheek of spaarhypotheek voortzetten als bankspaarhypotheek.

Rentevastperiode veranderen

Ook kunt u de keuze van het rentecontract veranderen en kunt u vrij kiezen of u de hypotheekrente wenst vast te zetten. Dit kunt u per leningdeel aangeven.

Bekijk hier de top 5 rentes die op dit moment gelden :



NHG toevoegen

Met een NHG-hypotheek komt u veelal in aanmerking voor een korting op de hypotheekrente die kan oplopen tot 0,6%. Indien u aan de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie voldoet, kunt u bij oversluiten kiezen voor NHG. In 2018 zijn de normen om in aanmerking voor NHG te komen verbeterd waardoor een grotere groep eigenwoningbezitters een hypotheek met NHG kan afsluiten.

Bij oversluiten betaalt u afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek en een boeterente voor het aflossen van de oude hypotheek. Dit is voor huizenbezitters een drempel om de hypotheekrente te laten verlagen. Er zit dus een terugverdienperiode gekoppeld aan het oversluiten van een hypotheek.

Interne oversluiting van uw hypotheek

Het is niet altijd nodig om over te sluiten naar een nieuwe geldverstrekker. Met een zogenaamde ‘interne omzetting’ kunt u de hypotheek wijzigen bij uw bestaande geldverstrekker.  U heeft daarbij de volgende keuzes:

Andere aflosvorm voor huidige hypotheek

U kunt uw huidige hypotheekvorm wijzigen en bijvoorbeeld gaan aflossen. Voor een interne omzetting betaalt u geen boeterente, mits u bij dezelfde geldverstrekker blijft en de hypotheek voortzet voor de resterende rentevastperiode. Wel zijn er meestal administratiekosten verschuldigd en heeft u kosten voor het hypotheekadvies. Ook niet in alle gevallen is een verandering van de aflosvorm een verbetering. Bij een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek ontstaat er geen direct voordeel omdat de rentevergoeding van het spaarproduct gelijk is aan de hypotheekrente die u voldoet. Dit werkt dan volgens het het principe, de hypotheekrente omlaag, dan stijgt de premie voor de spaarverzekering (of inleg voor de bankspaarrekening).

Rentemiddeling

Inmiddels biedt een meerderheid van de banken rentemiddeling aan. Bij rentemiddeling vraagt u aan de bank om uw hypotheekrente te middelen met de huidige hypotheekrente die dezelfde aanbieder voor nieuwe klanten rekent. Omdat dit een simpele administratieve handeling is, zijn de kosten voor rentemiddeling lager dan bij oversluiten. U heeft echter niet de mogelijkheid om de hypotheek te wijzigen, waardoor de besparing vaak minder groot is. Daarnaast betaalt u dezelfde boeterente die wordt uitgesmeerd over de nieuwe rentevastperiode.

Een lagere risicoklasse

Een lagere hypotheek in verhouding tot de woningwaarde betekent minder risico voor de bank. Komt u in een lagere risicoklasse dan gaat uw hypotheekrente omlaag. Deze klassen worden uitgedrukt in een percentage (hypotheeksom in verhouding tot de woningwaarde), zie bijvoorbeeld de hypotheekrente op de website van SNS.

Om in een lagere risicoklasse te komen kunt u de hypotheek verlagen. Bij de meeste geldverstrekkers mag u tot een bepaald percentage (10% – 20%) boetevrij extra aflossen. Het kan natuurlijk ook dat uw huizenprijs is gestegen. Middels de WOZ-waarde of een taxatie kunt u dit aantonen. Niet alle hypotheekverstrekkers passen de hypotheekrente automatisch aan naar een lagere risicoklassen.

Boeterente betalen en nieuw rentecontract afsluiten

U kunt ook besluiten om de boeterente te voldoen en te kiezen voor een nieuwe rentevastperiode. In de meeste gevallen is het dan voordeliger om ook de rentes van andere geldverstrekkers te vergelijken.

Wenst u ook advies of oversluiten van uw hypotheek nuttig en verstandig is? Neem dan gerust eens contact met ons op.

[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties