Nieuwbouwwoning en een hypotheek hoe werkt dat?

Nieuwbouwwoning en een hypotheek hoe werkt dat?

nieuwbouwwoning hypotheek

Nieuwbouwwoning kopen en u wenst een goede nieuwbouwhypotheek? Deze keuze neemt u meestal niet lichtzinnig. In dit artikel zullen wij u een aantal highlights toelichten van de mogelijkheden van het afsluiten van een hypotheek voor een nieuwbouwwoning.

Kosten rondom een hypotheek voor een nieuwbouwwoning

Wat in ieder geval duidelijk is bij een nieuwbouwwoning dat de koopprijs vaststaat. U hoeft niet te onderhandelen over de prijs. Op basis van schetsen en tekeningen koopt u een woning die in veel gevallen op een later moment geleverd wordt. Een bouwperiode van 12 maanden is gebruikelijk. Een nieuwbouwwoning is meestal vrij op naam (v.o.n.) geleverd waardoor u geen kosten zoals overdrachtsbelasting, BTW en notariskosten voor de registratie hebt.

De volgende kosten kunnen op uw pad komen bij het kopen van een nieuwbouwwoning :

 • Indien u afspreekt dat er sprake van bouwrente is dan betaalt u een rentevergoeding aan de verkoper / projectontwikkelaar / aannemer.
 • Wenst u meerdere bouwkundige aanpassingen aan de woning te maken dan spreekt men over meerwerk. Dit meerwerk wordt vastgelegd in een meerwerklijst.
 • De verkoper kan een bankgarantie verlangen waardoor u een bedrag dient over te maken aan de notaris of dit middels een bankgarantie door de geldverstrekker laat garanderen.
 • Rentelasten tijdens de bouwperiode. De hypotheeklasten beginnen te lopen zodra u de hypotheekakte heb ondertekende bij de notaris van uw nieuwbouwwoning.

Wat doen wij voor u als nieuwbouwkoper?

Het kopen van een nieuwbouwwoning werkt zoals al benoemd een stuk anders dan bij een bestaande woning. Zo geldt dit ook voor de arrangementen die banken aanbieden. Sommige geldverstrekkers bieden speciale kortingen aan indien u een nieuwbouwhypotheek afsluit.

Wij filteren en selecteren deze aanbiedingen en betrekken deze bij het hypotheekadvies.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een nieuwbouwwoning?

 • De woning is na oplevering vaak al meer waard dan op het moment van tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst;
 • Uw huis is compleet nieuw en fris en ongebruikt. Dat geeft een fijn gevoel;
 • Er is een garantie gedurende de eerste 10 jaar vanaf de oplevering op een deel van de woning waardoor gebreken meestal niet voor uw rekening komen;
 • De onderhoudskosten zijn dan ook de eerste jaren een stuk lager;
 • Sommige banken en geldverstrekkers verstrekken kortingen op de hypotheekrente;
 • De aankoopkosten zijn lager omdat een nieuwbouwwoning meestal vrij op naam wordt geleverd.

Welke nadelen zijn er bij het kopen van een nieuwbouwwoning?

 • U koopt de woning vanaf een tekening en brochure waardoor u niet precies weet hoe het echt gaat worden;
 • De wijk of locatie is de eerste jaren min of meer een bouwterrein en ook het groen moet zich nog vormen;
 • Het duurt vaak een lange tijd alvorens u daadwerkelijk de woning kunt gaan bewonen;
 • Op voorhand is niet altijd duidelijk wat het meerwerk is en de bijkomende kosten voor bijvoorbeeld tuininrichting kunnen oplopen.

Dubbele maandlasten tijdens de bouwperiode

Op het moment dat u een nieuwbouwwoning koopt heeft u in veel gevallen ook de maandlasten van een huur- of koopwoning. Twee hypotheken betalen kan best zwaar zijn. Bij de meeste geldverstrekkers bestaat de mogelijkheid om een rentedepot aan te vragen gelijktijdig met de hypotheek. Op deze wijze kunnen de rentelasten vanuit dit rentedepot worden voldaan zodat uw lasten enigszins gedempt worden.

Financiering tijdens of na de bouw

Indien het gekochte nieuwbouwhuis al in aanbouw is kunnen er al bouwtermijnen zijn vervallen. Bijvoorbeeld als men de begane grond vloer al is gestort of wanden zijn geplaatst.

Naast de betaling van de grond bent u dan ook de vervallen bouwtermijnen plus een rentevergoeding verschuldigd voor de projectontwikkelaar. Deze vergoeding maakt onderdeel van de koopsom uit. Dat maakt dat de koopprijs van de woning uiteindelijk hoger is. Ook omdat de rentevergoeding vaak op 6 of 7% wordt afgesproken. De bouwperiode is uiteindelijk iets korter hierdoor waardoor u de eerste maanden iets minder hypotheekrente aan de bank betaalt.

De vergoeding over de bouwperiode voorafgaand aan het ondertekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst is niet fiscaal aftrekbaar. Koopt u pas nadat de bouw is voltooid, dan zijn alle termijnen en kosten al in de koopsom opgenomen en is er geen sprake meer van bouwrente.

Extra kosten nieuwbouwwoning

U krijgt bij de aankoop van een nieuwbouwwoning te maken met allerlei extra kosten. Bijvoorbeeld voor de aanleg van de tuin en schutting. Bij de aankoop van nieuwbouw bedragen de bijkomende kosten gemiddeld 8% van de koopprijs van bijvoorbeeld € 350.000 van uw nieuwe woning.

Oplevering van uw nieuwbouwwoning

U wordt eigenaar van een nieuwbouwwoning of van perceel waarop je nieuwbouwwoning gebouwd wordt, zodra u de transportakte en de hypotheekakte bij de notaris hebt ondertekend. Vanaf dat moment is het pas mogelijk om een hypotheek te vestigen.

Bij een nieuwbouwwoning vindt de sleuteloverdracht en werkelijke oplevering op een ander moment plaats dan bij bestaande bouw. Tijdens de bouwperiode mag u sporadisch en altijd in overleg met de aannemer een kijkje nemen. U hebt het recht om voorafgaand aan de oplevering te kijken of alles in perfecte staat en conform afspraak wordt opgeleverd. In de meeste gevallen is dat niet zo en om die reden raden wij u aan om een opleveringskeuring aan te vragen.

Sparren met een hypotheekadviseur van ons kantoor en uw plannen bespreken?

[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties