Ouderlijk huis kopen hypotheek afsluiten

Ouderlijk huis kopen hypotheek afsluiten

Wilt u het huis kopen van uw ouders en dus uw ouderlijk huis kopen? Daarmee slaat u twee vliegen in één klap. Uw ouders hebben dan een koper zonder veel gedoe en u bent verlost van een zoektocht op de krappe woningmarkt. Ook kunnen aan deze transactie nog financiële (belasting)voordelen zitten.

 

Tegen welke verkoopprijs koopt u het ouderlijk huis?

Het kan gunstig zijn om de koopprijs van het ouderlijk huis te bepalen op basis van de WOZ-waarde. Dit is namelijk voor de schenkbelasting een toegestane methode. Stel dat de vrije verkoopwaarde van de woning een stuk hoger ligt dan de WOZ-waarde hoeft u voor de schenkbelasting geen rekening te houden met de hogere waarde. Verkoopt u onder de WOZ-waarde dan is het verschil hiertussen belast met schenkbelasting.

Zoals het vaak met belastingwetten gaat, speelt een andere belastingwet ook een rol. Dit is de overdrachtsbelasting. Deze belasting gaat namelijk uit van een ander waardebegrip, namelijk de marktwaarde. Aan de hand van een voorbeeld zullen we uitleggen wat de gevolgen kunnen zijn.

Koopprijs € 325.000
Vrije verkoopwaarde / taxatiewaarde € 410.000
Maximale hypotheek € 410.000
WOZ-waarde € 305.000

In het bovenstaande voorbeeld kopen Ellen en Guus de woning van de ouders van Ellen voor € 325.000. Op basis van hun leeftijd en andere voorwaarden komen zij zelfs in aanmerking voor de startersvrijstelling voor de overdrachtsbelasting. Hierdoor is het tarief 0% in plaats van 2% over de koopsom. Echter omdat de taxatiewaarde hoger is dan € 400.000 (2022 grens) komen zij niet in aanmerking voor de vrijstelling voor de overdrachtsbelasting en betalen zij 2% overdrachtsbelasting. In 2023 is het bedrag € 440.000 waardoor ze dan wel voor de vrijstelling in aanmerking komen.

Voor de schenkbelasting heeft de koopsom van € 325.000 geen gevolgen voor Ellen en Guus omdat de WOZ-waarde lager is.

 

Lagere koopprijs en schoonzoon

Stel dat Ellen en Guus een paar jaar na de aankoop uit elkaar gaan, voor wie is dan het voordeel van de lagere koopsom? Dat kan een interessante kwestie zijn om met de notaris te bespreken. Standaard hebben Ellen en Guus een gelijke uitgangssituatie, tenzij er iets anders is geregeld. De specifieke mogelijkheden hieromtrent raden we aan te bespreken met een notaris.

 

Maximale hypotheek ouderlijk huis kopen

In het voorbeeld van Ellen en Guus is de maximale hypotheek op basis van de waarde van de woning € 410.000. Niet alle geldverstrekkers volgen dit voorbeeld. Vanzelfsprekend zijn wij goed op de hoogte van de regels van de diverse banken en geldverstrekkers.

Op deze wijze kunt u ook zonder problemen een verbouwing of de kosten koper meefinancieren. De ruimte is immers € 85.000. Hierdoor is het ook mogelijk om het ouderlijk huis te kopen zonder eigen geld.

Voor de volledigheid merken we op dat de maximale hypotheek ook wordt bepaald aan de hand van de inkomens van Ellen en Guus, maar dat speelt geen beperking in dit voorbeeld.

 

Woning van opa en oma kopen

Wat voor het ouderlijk van toepassing is, geldt ook voor het eventuele huis van andere familieleden zoals uw grootouders. Ook kunt u samen met uw broer of zus een woning kopen.

 

Overwaarde komt beschikbaar

Op het moment dat de ouders hun woning verkopen komt er in veel situaties flink wat overwaarde vrij. Het is ook mogelijk om gezamenlijk de woning te gaan bewonen waarbij uw ouders inwonend worden.

Wenst u samen met uw ouders een nieuwe gezamenlijke woning te kopen, dan zijn hier ook diverse opties voor. Dit wordt dan onder de noemer kangoeroewonen gedaan.

 

Vertel ons uw verhaal

Wij begeleiden u graag bij het aankopen van het ouderlijk huis. Een kennismakingsgesprek is zo opgezet, ook online of in de avonduren.

Goed om te weten is dat onze beloning volledig afhankelijk is van het resultaat. Zo is voor u duidelijk dat onze belangen gelijkgericht zijn. Voorafgaand aan de start van de dienstverlening bieden wij u een vast tarief aan.

 

 

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties