Overwaarde huis opnemen uitgelegd

Overwaarde huis opnemen uitgelegd

Wat te doen met de overwaarde in uw woning? Veel Nederlanders met een koopwoning hebben de afgelopen jaren een mooie winst opgebouwd door de aanhoudend positieve woningmarkt. Hierdoor ontstaan er opties om iets te doen met die overwaarde. In dit artikel leggen we uit welke mogelijkheden u heeft om deze overwaarde op te nemen met een hypotheek.

Waarom overwaarde opnemen?

Overwaarde kan u niet zomaar uitgeven. Het zit ‘vast in de stenen’ van uw woning en komt pas vrij als u de woning verkoopt of een hypotheek neemt op het onderpand.

Toch willen veel mensen hun overwaarde nu al opnemen, terwijl ze gewoon in hun huis blijven wonen. Bijvoorbeeld om een vakantiehuis in Spanje of een tweede huis voor de verhuur te kopen, een grote verbouwing te financieren of de overwaarde aan iets heel anders uit te geven zoals een camper of boot.

Wilt u uw overwaarde verzilveren? Dan hebben wij goed nieuws, want daar zijn verschillende mogelijkheden voor!

Hypotheek verhogen

De meest gangbare manier om overwaarde liquide te maken, is door uw hypotheek te verhogen. Onderhands verhogen is het goedkoopst, omdat u dan niet langs de notaris hoeft. Maar als u geen ruimte meer hebt binnen uw hypothecaire inschrijving, kunt u ook een tweede hypotheek afsluiten. In beide gevallen kunt u de overwaarde vervolgens opnemen.

Hierbij wordt uw inkomen opnieuw getoetst en uw schulden geïnventariseerd, net zoals bij het afsluiten van uw eerste hypotheek. Let op dat er voor 57-plussers extra regels gelden die van invloed zijn op uw maximale hypotheekbedrag.

 

Oversluiten en nieuwe hypotheek aangaan

Uw huidige hypotheek voortijdig beëindigen en een nieuwe hypotheek afsluiten, noemen we oversluiten. Om uw overwaarde te verzilveren, gaat u een hogere hypotheek aan dan uw huidige schuld. Het restbedrag kunt u dan opnemen. Hierbij gelden dezelfde regels en uitzonderingen als hierboven beschreven.

Nu de hypotheekrente zo laag is, kan het aantrekkelijker zijn om over te sluiten in plaats van uw hypotheek te verhogen – ondanks de boeterente die u hierover moet betalen. Benieuwd of dat voor u het geval is? Neem contact op voor een vrijblijvende inventarisatie.

Opeethypotheek

Een opeethypotheek (ook wel: verzilverhypotheek) is een lening waarmee u de overwaarde op uw huis kunt laten uitkeren. Maandelijks of in één keer. Het geleende bedrag en de verschuldigde rente wordt dan bij uw hypotheek opgeteld. Feitelijk wordt uw woning dan dus steeds meer van de bank en minder van u.

Vooral voor senioren met een hoge overwaarde in combinatie met een laag inkomen is dit een populaire manier om het pensioeninkomen aan te vullen.

Helaas bieden slechts enkele banken een opeethypotheek aan. Op het moment van schrijven zijn dat Rabobank, ABN AMRO, Florius en SNS.

 

Krediethypotheek

Bij een krediethypotheek heeft u een doorlopend krediet met uw huis als onderpand. Tot aan een afgesproken bedrag kunt u flexibel geld opnemen en boetevrij aflossen. Nadelen zijn dat de rente variabel is en vaak een stuk hoger dan bij een normale hypotheek.

Momenteel zijn er nog slechts een paar  banken die deze hypotheekvorm aanbieden. Dit zijn Woonfonds en SNS.

 

Verzilverlening

Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVn) biedt de Verzilverlening aan. Speciaal voor 57-plussers die graag in hun eigen woning oud willen worden. Deze lening mag alleen gebruikt worden voor verbouwingen om comfortabeler, duurzamer en veiliger te kunnen wonen en mag niet voor andere doeleinden gebruikt worden.

U hoeft geen rente of aflossing op de Verzilverlening te betalen. De schuld wordt pas geïnd bij verkoop van de woning of na overlijden van de langstlevende. Helaas wordt deze lening momenteel in slechts enkele gemeenten afgegeven.

 

Huis verkopen en terughuren

Ook niet de meest voor de hand liggende constructie, maar mogelijk wel interessant: door uw huis te verkopen en vervolgens zelf te huren, kunt u niet alleen de overwaarde opnemen, maar de complete waarde van uw woning. Minus het deel dat nog open staat aan hypotheek.

Er zijn tegenwoordig steeds meer commerciële partijen die een sale en lease back constructie aanbieden. Houd wel rekening met een fors lagere verkoopwaarde, waarbij overbieden nog niet is meegerekend. Regulier verkopen en een andere woning huren is financieel gezien een stuk aantrekkelijker.

 

Aandachtspunten

  • Aftrekbaarheid rente: Niet voor ieder doel van de opname van overwaarde kunt u renteaftrek claimen.
  • Zelfde geldverstrekker: Voor een tweede hypotheek dient u deze aan te vragen bij de geldverstrekker waar de eerste hypotheek loopt.
  • Inkomenstoets: Voor een reguliere hypotheekverhoging dient er een inkomens- en vermogenstoets gedaan te worden.

 

Vertel ons uw verhaal!

Weten hoe u in aanmerking kunt komen om de overwaarde te benutten met een hypotheek? Plan dan een online kennismakingsgesprek met ons in.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties