Heeft u een relatief grote woning en wenst u deze te splitsen? Bijvoorbeeld om een deel van uw woning te verhuren of te verkopen of om uw echtscheiding mogelijk te maken? Of wenst u samen met een bevriend stel een woning aan te kopen en deze na de aankoop te splitsen? Wat komt er zoal bij kijken om de verbouwing en splitsing te financieren door middel van een hypotheek. Of wat betekent deze splitsing voor uw bestaande hypotheek. Allemaal vragen waar wij u over kunnen informeren.
Splitsen welke stappen
Na de splitsing dient er bouwkundig voor iedere woning een zelfstandige woning te ontstaan met badkamer, keuken en ingang. De ingang met ook in een centrale hal ontstaan. Het gaat erom dat iemand zelfstandig de woning kan bewonen en gebruiken.
Om een splitsing te onderzoeken is het noodzakelijk dat u beschikt over een splitsingsvergunning. De gemeente is de instelling die beslist over uw verzoek tot splitsing.
Nadat u toestemming hebt gekregen om te splitsen dient u dit ook door een notaris te laten vastleggen met een splitsingsakte. In sommige situaties ontstaan er appartementsrechten of juist twee verschillende woningen met eigen huisnummers.
Hypotheek ophogen voor splitsing
Het bouwkundig splitsen levert in de meeste situaties een ingrijpende verbouwing op. Het is mogelijk om deze kosten op te nemen in een hypotheek. Deze hypotheek kunt u dan na verkoop van het af te splitsen deel weer aflossen.
De verhoging kunt u niet alleen inzetten voor de verbouwing, maar ook voor de bijkomende kosten voor het splitsingstraject met de gemeente. Denk hierbij aan begeleidingskosten voor het maken van de benodigde tekeningen en vergunningskosten.
Ook kan een gemeente bijvoorbeeld diverse onderzoeken eisen om medewerking te verlenen aan de splitsingsvergunning. De gemeente Amsterdam eist bijvoorbeeld een funderingsonderzoek. Als uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van een probleemsituatie dient u ook meteen een plan van aanpak te maken en uit te voeren om de fundering te herstellen.
Begeleiding hypotheek aanpassen splitsing
Ook als u hulp wenst bij het aanpassen van uw hypotheek na de splitsing kunnen wij u helpen. Zo kan het voorkomen dat u samen met uw ex-partner een woning bezit waarbij de lasten voor de gehele woning te hoog zijn voor de blijvende partner, maar voor een af te splitsen deel van de woning juist behapbaar zijn. Ook in zo’n situatie kunt u proberen de woning te splitsen en een deel van de woning te verkopen of te verhuren om de woonsituatie na de echtscheiding financieel aantrekkelijk voor elkaar te maken. Inmiddels hebben wij al meermaals opdrachtgevers geholpen met een zachte landing tijdens een verhitte echtscheiding.
Verhuren deel woning
Op het moment dat u een woning, of een deel ervan, wenst te verhuren heeft u toestemming van de hypotheekbank nodig. Een grote kans dat uw bank hier geen toestemming voor geeft. Stel dat het u lukt om de woning te splitsen en het af te splitsen deel wenst te verhuren, dan ontstaat er een andere situatie. Deze ‘extra’ woning kunt u zonder toestemming van de geldverstrekker verhuren.
Perceel grond afsplitsen
Ook als u bijvoorbeeld een voormalige woonboerderij hebt en een deel van de grond wenst te verkopen aan buren is overleg met uw hypotheekverstrekker nodig. Wij kunnen u helpen dit proces te begeleiden en in sommige situaties uw hypotheek te optimaliseren.
Kansen splitsing
Vanwege de grote vraag naar woonruimte is het splitsen van een woning populair en in veel gevallen financieel aantrekkelijk. Hier ontstaat dus een win-win.
Vertel ons uw verhaal
0 reacties