Stenen kun je niet eten

Stenen kun je niet eten

De overheid wenst dat we met zijn allen steeds langer zelfstandig blijven wonen. Er bestaat nu de mogelijkheid om de zogeheten verzilverlening van SVn hiervoor op te nemen. Veel ouderen beschikken over een kapitaal in de vorm van overwaarde in hun koopwoning.

Stenen kun je niet eten

Om dit vermogen aan te spreken zijn er diverse commerciële initiatieven om uw woning daarbij in te zetten. Dit varieert van een constructie waarbij u uw woning verkoopt en  daarna huurt of het afsluiten van een zogeheten opeethypotheek. Nu ontstaat er ook de mogelijkheid om bij SVn een lening af te sluiten waarbij u niet direct hoeft af te lossen en rente hoeft te betalen. Dit wordt afgetrokken van de overwaarde en per saldo heeft het geen effect op de maandlasten. Per saldo betaalt u dus met “stenen”.

Kenmerken verzilverlening

De overheid biedt dus een soortgelijk product ten opzichte van de banken: ‘de verzilverlening’. Deze hypothecaire lening om de overwaarde op te nemen wordt aangeboden door het SVN, dat ook de blijverslening aanbiedt.

Net als bij de commerciële verzilverhypotheek blijft uw besteedbare inkomen gelijk. U lost namelijk niet af en de rente wordt bij de lening opgeteld. Het belangrijkste verschil is dat de Verzilverlening van SVn in eerste instantie bedoeld is voor een inverstering in ‘comfortabel en veilig wonen’. Met deze beperking, komen een aantal zeer ruime voorwaarden:

  • Geen toets op inkomen en vermogen. Dit maakt de verzilverlening toegankelijk voor ouderen met een laag inkomen en/of beperkt spaartegoed.
  • De lening is al beschikbaar vanaf 10 jaar voor de pensioendatum en kent geen maximale leeftijd.
  • De lening wordt ingeschreven als hypotheek via een notaris.
  • Uw bestaande hypotheek kan naast de verzilverlening blijven bestaan, in de meeste gevallen heeft u toestemming nodig van de eerste hypotheekhouder.

Of u in aanmerking komt voor een verzilverlening is afhankelijk van of uw gemeente dit wel of niet aanbiedt. Via deze link kunt u controleren of uw gemeente deelneemt aan de regeling.

Berekeningswijze

De verzilverlening bedraagt maximaal 80% van de WOZ-waarde of de taxatiewaarde van uw woning. De rente staat voor 40 jaar vast en wordt vastgesteld op het moment van de hypotheekaanvraag. De looptijd is maximaal 75 jaar.

Meer informatie over dit onderwerp?

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties