Verhuisboete omzeilen

Verhuisboete omzeilen

89_1
 
 
In de afgelopen jaren introduceerden banken zogeheten renteopties binnen hypotheken. Met deze opties konden nog lagere hypotheekrentes worden aangeboden aan consumenten en kon men in de strijd om de voordeligste rente de concurrenten aftroeven. Deze hypotheken worden nog steeds onder de noemers budget hypotheek of basis hypotheek aangeboden. De meest voorkomende opties waar consumenten uit kunnen kiezen bestaan uit het accepteren van een boeterente bij verhuizen, het openen en gebruiken van een betaalrekening bij de geldverstrekker, het afsluiten van een woonlastenverzekering en het op korte termijn passeren van de hypotheekakte. Ook een annuleringsvergoeding voor de hypotheekofferte van vaak 1% is een nieuw instrument geworden in hypotheekoffertes. Ook zijn er aanbieders die vaste administratiekosten in rekening brengen per maand. Door op deze wijze inkomsten te creëren kan een aanbieder een lager rentepercentage aanbieden. Let bij het vergelijken van hypotheken dus ook op de voorwaarden waaronder een hypotheek wordt aangeboden.

Deze verbreding van het assortiment heeft consumenten de mogelijkheid geboden om onnodige voorwaarden binnen een hypotheek uit te sluiten en hierdoor lagere maandlasten te realiseren. Echter in de zoektocht naar de laagste maandlasten is het kiezen voor een verhuisboete voor veel consumenten niet altijd profijtelijk gebleken. Zo kunnen deze boetes oplopen tot wel 3% van de oorspronkelijke hoofdsom. Niet iedere consument is zich bewust van deze optie en heeft niet in alle gevallen de juiste voorlichting op dit onderdeel gehad en wordt pas op het moment dat de woning daadwerkelijk wordt overgedragen geconfronteerd met een afrekening bij de notaris. In onze praktijk hebben we situaties meegemaakt dat hierdoor duizenden euro’s extra betaald dienden te worden enkele dagen voordat de sleuteloverdracht plaats zou vinden. Vaak ontvangt een consument slechts enkele werkdagen voor de overdrachtsdatum de notariële documenten. Hierdoor is de periode om zaken te regelen aanzienlijk krap.

Indien u een hypotheek bij ING Bank heeft kunt u deze boete omzeilen door voorafgaand aan de verkoop van uw woning een nieuw rentecontract af te sluiten zonder de optie van een verhuisboete. Dit werkt als volgt. In sommige gevallen dient u bij het openbreken van het rentecontract van uw hypotheek een boeterente ineens af te rekenen. Indien u kiest voor rentemiddeling wordt deze boeterente uitgesmeerd over de nieuw te kiezen rentevastperiode. Op het moment dat u kiest voor een nieuw rentecontract van 10 jaar wordt uw maandlast tijdelijk hoger. Echter indien u dit regelt enige tijd voor de overdrachtsdatum van uw woning dan hoeft u uiteindelijk op de overdrachtsdatum geen verhuisboete meer af te rekenen en kunt u in veel gevallen duizenden euro’s besparen. Zeker nu de hypotheekrente op dit moment extreem laag is.

Meer informatie over dit onderwerp gewenst?

Reactie binnen 24 uur.
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

 [contact-form-7 id=”1041″ title=”Standaard formulier met bijlagen”]

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *