Wanneer is een taxatierapport verplicht?

Wanneer is een taxatierapport verplicht?

waarde huis

Als u een huis koopt en een hypotheek nodig hebt heeft u ook een taxatierapport nodig. Is dat nog steeds zo? Deze hoofdregel gaat nog steeds op in de meeste situaties.

Hypotheek afsluiten bij ABN Amro zonder taxatierapport

Het is bij ABN Amro sinds kort mogelijk om te werken met een vereenvoudigd taxatierapport. Er wordt dan gebruik gemaakt van een modelmatig rapport. Dat kost u slechts € 24,95 in plaats van een paar honderd euro.

U kunt dit model gebruiken voor het kopen van een huis indien u voldoet aan de volgende voorwaarden :

 • Het hypotheekbedrag is maximaal 90% van de waarde van de woning;
 • De hypotheek wordt zonder NHG aangevraagd;
 • Qua hoofdsom is de hypotheek lager dan € 750.000;
 • Het onderpand is standaard.

Dit waarderapport kan ook gebruikt worden voor het oversluiten van uw hypotheek, het verhogen van een bestaande hypotheek of vanwege ontslag uit de hoofdelijke aansprakelijkheid.

Wilt u ook een modelmatig rapport voor een ABN Amro hypotheek aanvragen? Vul onderstaand formulier in, dan nemen wij contact met u op.

Welke soorten taxaties zijn er?

De geldverstrekker stelt steeds hogere eisen aan de inhoud van een taxatierapport. Voor bedrijfsmatig vastgoed dient er zelfs een tweede taxateur mee te tekenen voor de waarde. Bij particuliere hypotheekaanvragen kunt u volstaan met een gevalideerd taxatierapport en in enkele gevallen nog met een ongevalideerde taxatie.

Wat is een gevalideerd taxatierapport?

Indien de bank u verplicht een gevalideerd rapport, vaak met NWWI, op te laten stellen vindt er een modelmatige controle plaats. Deze controle vindt plaats door een extern validatieinstituut dat de berekende waarde en het taxatierapport van de taxateur naloopt en controleert.

In dit proces worden extreme afwijkingen geconstateerd en dient het rapport bij afwijkingen te worden gemotiveerd door de taxateur.

Het nadeel van een gevalideerd rapport is dat de kostprijs enkele tientjes hoger ligt en er ontstaat een vertraging qua tijd. Deze verwerking kost meestal ook een werkdag. Uiteindelijk is het taxatierapport wel direct digitaal beschikbaar bij de geldverstrekker.

Wat is een ongevalideerd taxatierapport?

Deze taxatie wordt ook door een taxateur opgesteld alleen daar vindt geen extra controle plaats door middel van validatie door bijvoorbeeld het NWWI.

U kunt een ongevalideerde taxatie voor simpele aanpassingen gebruiken van uw hypotheek. Ook kan een dergelijk rapport dienen ter ondersteuning van een bezwaar- of beroepsprocedure tegen de WOZ-waarde.

Waarom wenst een bank een taxatie te laten doen?

Indien u een hypotheek aanvraagt wenst de bank te weten wat zij gaan financieren. De bank zit op afstand en vaak communiceert u via een tussenpersoon en een medewerker van de bank kan onmogelijk ieder onderpand bezoeken. Vandaar dat deze werkzaamheden verricht dienen te worden door een taxateur. De bank wenst namelijk te voorkomen dat men een incourant onderpand financiert.

Wat kunt u precies vinden in een taxatierapport?

Het taxatierapport is het resultaat van een opname van uw woning door een gecertificeerd taxateur. U kunt de volgende zaken onder andere vinden in het taxatierapport :

 • De marktwaarde van het onderpand eventueel aangevuld met een marktwaarde na verbouwing of de marktwaarde in verhuurde staat indien de woning is verhuurd;
 • Het doel van de taxatie is te vinden. Dit kan bijvoorbeeld te maken met het kopen van het onderpand of het waarderen in het kader van verkoop of vanwege een relatiebreuk;
 • Bijzondere aandachtspunten worden genoemd zoals funderingsproblemen, een slechte bouwkundige staat of verontreiniging in de vorm van asbest;
 • Ook dient te worden opgemerkt als de taxateur het vermoeden heeft dat iemand anders dan de opdrachtgever in de woning gaat wonen, bijvoorbeeld een huurder;
 • De uitkomst van het Kadaster wordt opgenomen, bijvoorbeeld welke grond hoort bij de woning;
 • Ook basale gegevens zoals het bouwjaar, de woonoppervlakte en de inhoud van de woning worden opgenomen;
 • Vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn worden weergegeven in de taxatie ter ondersteuning van de getaxeerde waarde;
 • Foto’s van diverse invalshoeken van de woning.

Hoe lang is een taxatierapport geldig?

De meeste geldverstrekkers hanteren een geldigheidsduur van 6 maanden. Dit is per bank of geldverstrekker anders. Sommige geldverstrekkers accepteren zelfs een emailbericht van de taxateur indien de overschrijding qua tijd binnen 1 jaar ligt. Dat is maatwerk en kunt u bespreken met een hypotheekadviseur of de bank.

Taxatieservice Cournot Adviseurs

Met onze taxatieservice krijgt u een door NWWI gevalideerd taxatierapport. Dit rapport is te gebruiken voor iedere geldverstrekker. Ook is het mogelijk gelijktijdig een bouwkundige keuring aan te vragen. De kosten van het taxatierapport bedragen € 565 inclusief BTW en validatiekosten.

Aanvragen van een taxatierapport kan middels onderstaand formulier.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

ABN hypotheekofferte

ABN hypotheekofferte nodig voor de aankoop van uw woning? Of wenst u een...

Contact opnemen

0 reacties