Welke vragen zou u kunnen stellen aan een hypotheekadviseur?

Welke vragen zou u kunnen stellen aan een hypotheekadviseur?

vragen stellen hypotheekadviseur

 

Wat kan ik maximaal aan hypotheek krijgen?

Dit is met stip op nummer één de meest gestelde vraag aan een hypotheekadviseur. Overigens is het antwoord op deze vraag niet een hypotheek met een onverantwoorde maandlast. Immers als u vandaag de dag een maximum hypotheek krijgt is dat gelijk aan de maximaal verantwoorde hypotheek. Net zoals de maximumsnelheid die op de snelweg geldt. Wellicht kan uw auto harder, maar wettelijk bent u beperkt tot de snelheid op de verkeersborden. Direct uw maximale hypotheek berekenen?

Overigen vragen aan een hypotheekadviseur kunt u onderstaand lezen.

Uit welke hypotheekvormen kan ik kiezen?

Indien u voor het eerst een huis koopt dan zijn er 2 hypotheekvormen die u kunt kiezen: annuïtair of lineair. Tenminste als u de hypotheekrente wenst af te trekken. Voor beide aflosvormen geldt dat u de hypotheek binnen 30 jaar dient terug te betalen. U betaalt iedere maand rente en aflossing.

Bij een annuïteitenhypotheek betaalt u naar verhouding in het begin meer rente dan aflossing. Deze rente mag u deels aftrekken van de belasting: dit heet formeel hypotheekrenteaftrek. Starters kiezen het vaakst voor een annuïteitenhypotheek vanwege de opbouw in maandlasten die het best aansluit bij de loopbaanontwikkeling.

Is het slim om de rente vast te zetten of juist variabel af te spreken?

U betaalt iedere maand hypotheekrente aan de bank als vergoeding voor het beschikbaar stellen van de hypotheek. Dit is een percentage van de totale hypotheek. Hoe hoog dit percentage is? Dit is per geldverstrekker anders. Banken bewegen zich in een competitieve markt. Ook buitenlandse geldverstrekkers proberen een graantje mee te pikken van de Nederlandse woningmarkt wat zorgt voor veel concurrentie. Indien u een hypotheek afsluit dan krijgt u de mogelijkheid om de hypotheekrente vast te zetten.

Dat betekent dat u bijvoorbeeld zegt: de komende 20 jaar blijft het 2,6%. Dit heet de rentevaste periode ook wel rentecontract genoemd (rvp). Op dit moment wordt veel gekozen voor een rentevastperiode van 20 of 30 jaar.

Dit is een belangrijk gespreksonderwerp. Een mix van diverse rentevastperiodes is ook een optie.

Hoe wordt mijn inkomen beoordeeld door de bank?

Wanneer u een hypotheek aanvraagt dan wordt er onder andere gekeken naar uw inkomen om de maximale hypotheek te berekenen.  Naast de hoogte van het inkomen wordt ook gekeken naar de duurzaamheid van dit inkomen. Hiermee wordt een inschatting gemaakt of dit inkomen ook de komende jaren minimaal van toepassing is.

Een hypotheekaanvraag wordt voornamelijk belicht vanuit het risico of u de hypotheek tijdig kunt terug betalen.

Waarom geven de online rekentools van banken telkens andere uitkomsten?

Er zijn in Nederland tientallen geldverstrekkers van hypotheken. Iedere aanbieder hanteert andere rentetarieven en selectiecriteria. Ook is niet altijd duidelijk met welke factoren rekening wordt gehouden met de online calculatoren.

Welke maandlast is verantwoord en acceptabel?

De één heeft een extreem dure hobby, een ander wenst 4 keer per jaar luxe te cruisen. Ieder huishouden is uniek. Hoeveel wenst u zelf uit te geven aan uw woonlasten? Gaat u bijvoorbeeld besparen op uw huurlasten?

Het is verstandig om zelf in kaart te brengen wat u maximaal wenst uit te geven aan uw woning. Hou daarbij ook rekening met het feit dat een koopwoning extra maandelijkse lasten met zich meebrengt. Zo betaalt u OZB aan de gemeente en heeft u een verplichte opstalverzekering nodig. Althans, de meeste geldverstrekkers stellen dat als vereiste.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Als u een hypotheek afsluit heeft u bijna altijd eigen geld nodig. Vanaf 2018 is de maximale hypotheek 100% van de woningwaarde. Ook krijgt u te maken met kosten koper. Gemiddeld komt er zo’n 6% bij als u een bestaande woning koopt. Bij nieuwbouw is het gemiddeld 4%. De hoogte van deze kosten koper kunt u hier berekenen.

Mogen mijn ouders helpen met de hypotheek?

Misschien zijn uw ouders in de positie om een steentje bij te dragen aan de koop van uw eerste koopwoning. Dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen. Hier zijn zeker opties voor. Lees meer over het afsluiten van een familiehypotheek.

Hoe werkt het met een verbouwing?

Heeft u een leuk huis gevonden, maar dient er nog wel het een en ander verbouwd worden? Dan kunt u hier ook geld voor lenen in de hypotheek. Dit wordt dan gereserveerd met een bouwdepot.

Wat is erfpacht?

Indien u een woning koopt met erfpacht dan betekent het dat u geen eigenaar wordt van de grond. Die moet u daarom pachten. Soms bestaat de mogelijkheid om de erfpacht af te kopen voor een lange periode. Dan wordt u nog steeds geen eigenaar van de grond. Een soortgelijke situatie speelt met het recht van opstal. Ook dan wordt u geen eigenaar van de ondergrond.

Wat betekent het kopen van een woning met VVE?

VVE staat voor vereniging van eigenaars. Indien u een appartement koopt wordt u ook verplicht lid van de VVE. U betaalt hier maandelijks een bedrag voor. Hiervan wordt het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes betaald. De bank wilt wel zeker weten dat het pand goed onderhouden wordt natuurlijk, de woning waar jij in gaat wonen is namelijk het onderpand voor de hypotheek.

Kan ik aanspraak op NHG maken?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Het is een initiatief van de overheid om het makkelijker te maken voor starters om een huis te kopen. Hoe het werkt? NHG garandeert de bank dat ze het eventuele verlies van de bank dekken mocht je onverhoopt niet meer in staat zijn om de hypotheek te betalen en het huis met verlies moet worden verkocht. Er is een kostengrens aan de NHG, omdat deze bedoeld is voor starters. De hypotheek mag niet hoger dan 265.000 euro zijn.

Wat kost een hypotheekadvies?

Dat is afhankelijk van uw precieze opdracht. Een starter kan online al voor een paar honderd euro een hypotheek afsluiten. Dat zegt overigens niets over de kwaliteit van het hypotheekadvies. Misschien heeft u zelf alles al uitgezocht en kan een hypotheekadviseur hooguit wat finetunen.

Wenst u een complete begeleiding en goed doorgerekende plannen zien dan lopen de kosten op. Uiteindelijk is het een éénmalige investering die u mogelijk terug zal verdienen. Onderzoek wijst uit dat het kiezen van een hypotheekadviseur met een breed assortiment voordeliger is ten opzichte van aanbieders met een beperkt assortiment zoals een bank rechtstreeks.

Weet uw hypotheekadviseur al een geldverstrekker te vinden die 0,1% voordeliger is dan betaalt het advies zich al uit. In het eerste kwartaal van 2018 is de gemiddelde hypotheek € 242.000. Het gaat dus om grote investeringen die u zonder deskundig hypotheekadvies onnodig geld kost.

Klaar voor het echte werk?

Nu weet u ongeveer wat u allemaal kunt vragen aan een hypotheekadviseur. Overigens : als u in gesprek gaat met een professionele hypotheekadviseur dan zal deze ook zelf onderwerpen aansnijden waar u mogelijk zelf niet bij stil hebt gestaan. Dat mag u gewoon verwachten. Al is het maar omdat de wetgever hoge eisen stelt aan financieel advies.

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]
Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties