Kruislings verzekeren bij een levensverzekering hoe werkt dat?

Kruislings verzekeren bij een levensverzekering hoe werkt dat?

kruislings verzekeren

 

Wat is kruislings verzekeren bij een levensverzekering?

Indien u een uitkering ontvangt vanwege het overlijden van uw partner uit een overlijdensrisicoverzekering kan er erfbelasting verschuldigd zijn. U kunt dit handig voorkomen door de regie van de polis aan te passen. Indien u samen met uw partner een levensverzekering afsluit kunt u dit op basis van kruislings verzekeren doen. Daarmee bespaart u mogelijk toekomstige erfbelasting.

Minimaal twee verzekeringsnemers

Kruislings verzekeren kan alleen bij twee verzekerden op een polis. Voor een levensverzekering op uw naam werkt deze constructie niet. Als de ene persoon overlijdt, gaat het geld automatisch naar de ander. Om te zorgen dat degene die erft geen erfbelasting hoeft te betalen, moet diegene als verzekeringnemer op de polis worden vermeld.

Als verzekeringnemer bent u verantwoordelijk voor de premiebetaling vanuit uw eigen vermogen. Omdat degene die de uitkering krijgt zelf de premie heeft betaald, ziet de Belastingdienst die uitkering niet als erfenis. Want de uitkering is niet verkregen uit een erfenis, maar deze is het gevolg van uw eigen premiebetaling.

Beide partners betalen op die manier formeel ieder hun eigen deel van de premie. In de praktijk wordt voor zo’n verzekering met twee personen één totaalbedrag aan premie afgeschreven. Maar de polisregie is het belangrijkst, het gaat erom wie er als verzekeringnemers op de polis staan.

Mag een kruislings afgesloten overlijdensrisicoverzekering verpand worden?

Dat is ook mogelijk. De meeste geldverstrekkers stellen als eis dat de schuldenaren uit de hypotheekakte ook dienen voor te komen op de polis als verzekerde. Sommige geldverstrekkers zijn coulanter en stellen als eis dat dit enkel geldt voor de persoon wiens inkomen benodigd is voor de hypotheek.

Getrouwd in gemeenschap van goederen

Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan heeft kruislings verzekeren geen waarde. Ingeval van een gemeenschap van goederen is alles gedeeld, dus ook het vermogen bij overlijden.

Dit belastingjaar (2018) hoeft u geen erfbelasting te betalen indien het totaalbedrag dat u erft minder is dan € 643.194. Een erfenis boven dit bedrag is belast met erfbelasting.

Kruislings verzekeren niet altijd mogelijk

In principe is er niets tegen het standaard opmaken van een polis op basis van kruislings verzekeren. Toch is dat niet altijd mogelijk. Een en ander hangt ook af van de acceptatievoorwaarden van de betreffende verzekeraar.

Wenst u een persoonlijke berekening of toelichting neem dan direct contact met ons op.

Zelf een voordelige premie voor uw levensverzekering berekenenReactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Gratis kennismakingsgesprek.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.
[contact-form-7 id=”1077″ title=”Afspraakformulier hypotheek met bijlagen”]

 

Reactie binnen 24 uur
Meestal al eerder.
Deskundig en eerlijk advies.
Op basis van vaste prijzen en no cure no pay. Hoge klantwaardering.
Uw gegevens 100% veilig.
Wij respecteren uw privacy.

Meest recente artikelen

Contact opnemen

0 reacties