De Consumentenbond heeft het gedrag van levensverzekeraars met betrekking tot het afhandelen van beëindigde levensverzekeringen onderzocht. Het ging daarbij om een specifiek type levensverzekering, namelijk een overlijdensrisicoverzekering. Nog specifieker ging het om de premiereserve bij het stopzetten van dergelijke levensverzekeringen.
Deze verzekeringen keren uitsluitend een bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden en bouwen geen kapitaal op.
Woekerpolis
Er zijn ook levensverzekeringen welke een waarde opbouwen en dus ook een bedrag uitkeren als een verzekerde in leven is op de einddatum van de polis. De meest beruchte variant van een dergelijke verzekering is ook wel bekend onder de noemer woekerpolis. Deze keer ging het onderzoek dus niet over woekerpolissen, maar puur over de overlijdensrisicoverzekering.
Wat is premiereserve
Het werkt als volgt. Meestal sluit u een orv (afkorting voor overlijdensrisicoverzekering) af voor een periode van 30 jaar. Meestal gelijk aan de looptijd van uw hypotheek. Stel dat u halverwege de looptijd besluit uw huidige orv te beëindigen en naar een voordeligere aanbieder over te stappen dan heeft u relatief gezien teveel premie betaalt in het begin aangezien het risico van overlijden statistisch gezien later zal plaatsvinden omdat u simpelweg ouder bent geworden en oudere mensen eerder overlijden.
De levensverzekeraar middelt uw premie over de hele looptijd zodat u niet iedere maand een andere premie betaalt, maar juist dezelfde vaste premie. Dus als u halverwege opzegt heeft u een soort van reserve gevormd in uw orv. Het gaat dan om orv’s waarde premie gedurende de gehele looptijd hetzelfde blijft. Er zijn ook orv’s waarvan de premie jaarlijks stijgt. Uw premie loopt dan op met de mate dat de sterftekans toeneemt.
De Consumentenbond heeft klanten van levensverzekeraars aangeraden om bij het opzeggen van de orv ook te vragen of de gereserveerde waarde (de zogeheten premiereserve) uitgekeerd kan worden aan de polishouder. Vooralsnog geven levensverzekeraars hier geen gehoor aan. Volgens het Verbond van Verzekeraars is de wet hier niet eenduidig over waardoor de leden van het Verbond van Verzekeraars (individuele levensverzekeraars) niet proactief tot uitkering overgaan.
Consumenten laten voordeel liggen
Op dit moment zijn de meeste consumenten zich niet bewust van een dergelijk voordeel. Dit kan gemiddeld per polis om zo’n 500 euro gaan van enkele honderdduizenden polissen die reeds zijn gestopt. De verzekeraars stellen zich vaak op het standpunt deze premiereserve in te zetten voor lagere premies voor alle verzekerden.
De toezichthouder heeft aangegeven dat er geen signalen van benadeelde consumenten zijn waardoor vanuit de toezichthouder ook geen actie te verwachten is. Het is dus afwachten tot een consument bij wijze van principe zijn zaak gaat aanvechten bij de rechtbank of het Kifid.
Vorderen tot 5 jaar na stopzetten levensverzekering
Heeft u recent een levensverzekering stopgezet en heeft de verzekeraar geen uitkering verstrekt dan kunt u hier zelf om verzoeken. Uw tussenpersoon kan u hier ook bij helpen.
Mocht de opzegging al weer even geleden zijn geweest, dan mag u tot vijf jaar na de einddatum de premiereserve vorderen. Vooral bij de oudere levensverzekeringen kan dit spelen. Bij de recent afgesloten levensverzekering is vaak geen sprake meer van een premiereserve. In de verzekeringsvoorwaarden is daar in voorzien.
Besparen op nieuwe levensverzekering?
Wenst u de premie te weten van het afsluiten van een nieuwe overlijdensrisicoverzekering? Bereken met onderstaande tool de premie.
Vergelijken loont en het oversluiten van uw bestaande levensverzekering kan u duizenden euro’s opleveren :
0 reacties